Döntött a parlament: módosítják a köznevelési törvényt

Publikálás dátuma
2019.07.12. 11:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Figyelmen kívül hagyták a szakmai kritikákat, aggályokat.
Elfogadta pénteki ülésén az Országgyűlés a köznevelési törvény módosításához benyújtott javaslatokat. Annak ellenére is, hogy azok ellen 46 szakmai és szülőket tömörítő civil szervezet is tiltakozott, hiszen több módosítás az emberi jogokat és az Alaptörvényt is sérti. A törvény értelmében megtiltják az alternatív intézményeknek (mint például a Waldorf iskolák), hogy túlságosan alternatívok legyenek: tanterveik csak 30 százalékban térhetnek majd el a központi kerettantervektől. Ha egy éven belül nem felelnek meg ennek, visszavonják működési engedélyeiket. A kötelező óvodába járás alól már csak a gyermek négy éves koráig kérhet felmentést a szülő, az iskolakezdés hat évesen lesz kötelező, a magántanulói státusz szeptember elsejétől megszűnik, az iskolaigazgatók kinevezését nem véleményezhetik a pedagógusok, szülők, tanulók. A szabad tankönyvválasztást is teljesen felszámolják: a tankönyvellátást csak az állami tankönyvellátón (Kello) keresztül lehet biztosítani, az iskolák csak a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő könyvek közül választhatnak, tankönyvvé nyilvánítási kérelmet csak az állam és az egyházak nyújthatnak be. „Ez a törvénytervezet tovább csorbítja az óvodák, iskolák szakmai autonómiáját és a szülők önrendelkezési jogát” – írta a Szülői Hang Közösség, hozzátéve: a törvénymódosítást nem előzte meg szakmai egyeztetés; miközben a módosítások gyermekek, tanárok, szülők millióit érintik. A parlament ülése alatt néhány tucatnyian „csendes tiltakozást” tartottak a Kossuth téren. 

Tiltakoznak a pedagógusok

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik a köznevelési törvény módosításának elfogadása ellen. Mint írták, sajnálattal vették tudomásul, hogy a parlament a szakmai kifogások ellenére is megszavazta a módosítást. Nehezményezik, hogy a tervezetet – az Emberi Erőforrások Minisztériumával tavasszal megkötött stratégiai megállapodás ellenére – nem kapták meg előzetesen. „Mint ismert, a PSZ követelései (béremelés, óraszámcsökkentés) csaknem egy évig tartó tárgyalások után sem vezettek eredményre, ezért a szakszervezet megkezdte a felkészülést az őszi tiltakozó akciókra” – közölték. 

Áderhez fordulnak a civilek

Mintegy 20 civil szervezet kéri Áder János államfőt, éljen az Alaptörvényben foglalt jogával, és küldje vissza a törvényt az Országgyűlésnek megfontolásra. Úgy vélik, a parlament által elfogadott módosító javaslatok sértik a normavilágosság követelményét, és a változásokra nem hagy kellő felkészülési időt. Kérdés, Ádert mindez mennyire érdekli: a súlyos alkotmányossági aggályok ellenére a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítását célzó törvényt is gond nélkül aláírta. 

Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 13:00

Hajnalban megdőlt a hidegrekord

Publikálás dátuma
2019.07.12. 11:42
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Zabaron 3,8 fokon állt be a minimumhőmérséklet.
Míg a felhősebb Dunántúlon 17-18 fokot mutattak a hőmérők péntek hajnalban, hazánk „jégvermében”, Zabaron 3,8 fokon állt be a minimumhőmérséklet – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán. A bejegyzésben hozzáteszik, hogy ilyen alacsony értéket ezen a napon még soha nem mértek műszereik, ugyanakkor a rekord hírértékét jelentősen csökkentheti, hogy a településen csak 1999 óta folyik a mérés.
Szerző

Díszlövések, koszorúk: tizenöt hajó búcsúztatta a Hableány magyar áldozatait

Publikálás dátuma
2019.07.12. 11:33
Koszorúval búcsúztatják a Hableány magyar áldozatait
Fotó: Draskovics Ádám /
A sétahajó kapitányáról és matrózáról katonai tiszteletadás mellett emlékeztek meg, a szertartás végén felbőgtek a hajókürtök.
Péntek délután fél egy előtt vízre eresztették a Hableány-katasztrófában elhunyt matróz, Pethő János papírnurnáját: az urnát koszorúk kíséretében engedték el, és több díszlövést is leadtak, mivel Pethő korábban katonaként is szolgált - jelentette a helyszínről a Népszava tudósítója. 
Hableány magyar áldozatok búcsúztatása
Fotó: Draskovics Ádám
A hajóflotta ezzel gesztussal  búcsúztatta a Hableány-katasztrófa két magyar áldozatát: Pethő János matrózt és Lombos László kapitányt; Lombos maradványait azonban nem a Margit híd hídfőjénél helyezik végső nyugalomra. A gyászbeszédek és szertartás után felbőgtek hajók kürtjei: ezután a 15 tagú flotta visszaindult, a Margit híd felé, ahol a dél-koreai áldozatokra emlékezve újabb koszorúkat eresztettek vízre. A ceremónia pár perccel egy óra előtt véget ért.
A hajós búcsút egyházi és polgári szertartás is követi, ezek már nem nyilvánosak.
Hableány magyar áldozatok búcsúztatása
Fotó: Draskovics Ádám

Ez történt korábban

A hajók délelőtt 11 órakor indultak, és alakzatba rendeződve közelítették meg a Margit sziget felett a szertartás helyszínét – ekkor a pesti oldalon már jelentős megemlékező tömeg gyűlt össze. Tőlük az eseményt szervező Panorama Deck hajózási társaság azt kérte, hogy kizárólag a pesti, Országház felőli oldalon gyülekezzenek, és virágszirmokkal emlékezzenek meg az áldozatokra, miközben a menetben résztvevő hajók kürtjelzést adnak le.
A flottában haladó hajók fedélzetén előre felvett megemlékező beszédet játszottak le, melyben elhangzott, hogy  Lombos, a Hableány 58 évesen életét vesztő kapitánya már gyermekkora óta hajózni akart, és életelemének tartotta a vizet - munkatársai pedig szívesen dolgoztak vele, tapasztaltsága, felelősségteljes viselkedése miatt. Pethő János a katasztrófa előtti napon ünnepelte 53. születésnapját - ő korábban katonaként szolgált, és kanyargós úton jutott el a hajózás hivatásához.
Hableány magyar áldozatok búcsúztatása
Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az áldozatok családtagjai a Halászbástya hajó fedélzetén, a sajtó munkatársai az Attila hajón utaztak.
Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 15:07