köznevelési törvény;Országgyűlés;

2019-07-12 11:52:32

Döntött a parlament: módosítják a köznevelési törvényt

Figyelmen kívül hagyták a szakmai kritikákat, aggályokat.

Elfogadta pénteki ülésén az Országgyűlés a köznevelési törvény módosításához benyújtott javaslatokat. Annak ellenére is, hogy azok ellen 46 szakmai és szülőket tömörítő civil szervezet is tiltakozott, hiszen több módosítás az emberi jogokat és az Alaptörvényt is sérti.

A törvény értelmében megtiltják az alternatív intézményeknek (mint például a Waldorf iskolák), hogy túlságosan alternatívok legyenek: tanterveik csak 30 százalékban térhetnek majd el a központi kerettantervektől. Ha egy éven belül nem felelnek meg ennek, visszavonják működési engedélyeiket.

A kötelező óvodába járás alól már csak a gyermek négy éves koráig kérhet felmentést a szülő, az iskolakezdés hat évesen lesz kötelező, a magántanulói státusz szeptember elsejétől megszűnik, az iskolaigazgatók kinevezését nem véleményezhetik a pedagógusok, szülők, tanulók. A szabad tankönyvválasztást is teljesen felszámolják: a tankönyvellátást csak az állami tankönyvellátón (Kello) keresztül lehet biztosítani, az iskolák csak a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő könyvek közül választhatnak, tankönyvvé nyilvánítási kérelmet csak az állam és az egyházak nyújthatnak be.

„Ez a törvénytervezet tovább csorbítja az óvodák, iskolák szakmai autonómiáját és a szülők önrendelkezési jogát” – írta a Szülői Hang Közösség, hozzátéve: a törvénymódosítást nem előzte meg szakmai egyeztetés; miközben a módosítások gyermekek, tanárok, szülők millióit érintik.

A parlament ülése alatt néhány tucatnyian „csendes tiltakozást” tartottak a Kossuth téren.