Magyarokat tarolt le a horvát autópálya fizetőkapujánál egy BMW-s

Publikálás dátuma
2019.07.12. 12:22
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A magyar család három tagját kórházba szállították.
Súlyos sérülésekkel szállítottak kórházba egy magyar család három tagját, miután a horvát autópálya fizetőkapujánál nagy sebességgel beléjük rohant egy horvát rendszámú gépjármű – számolt be a részletekről a helyi sajtó pénteken. Az eset csütörtökön délután történt az A4 autópályán, a Varazsd (Varazdin) közelében lévő fizetőkapunál. A magyar család gépkocsijával a fizetőkapuhoz érve lassított, amikor – szemtanúk szerint – fékezés nélkül, teljes sebességgel hátulról beléjük rohant egy BMW, amelyet egy 35 éves horvát állampolgár vezetett. Az óriási ütéstől a magyarok autója először nekicsapódott a beton úttorlasznak, majd a fizetőkapu bódéjának, ezután megpördült a tengelye körül, és egy másik bódénak, illetve az ott várakozó magyar rendszámú autónak is nekicsapódott. Háromnegyedórát vett igénybe, míg a tűzoltók kiszabadították a roncsból a 38 éves magyar férfit és a 38 éves magyar nőt, valamint a gyermeküket. Válságos állapotban szállították őket kórházba. A RTL horvát csatorna híradója úgy tudja: állapotuk nem javult, mesterséges kómában tartják őket.
Szerző

Több mint 40 milliárd értékű lopott műkincset dobtak piacra

Publikálás dátuma
2019.07.11. 19:06

Fotó: Frederic Tournay / ATP
Harminc éve vásárolt a hálózat Indiában, Afganisztánban, Kambodzsában régiségeket a feketepiacon.
A világ egyik legjelentősebb, becslések szerint 143 millió dollár (41,4 milliárd forint) értékű lopott régiséget forgalomba hozó műkincscsempészbandája ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban. A manhattani ügyészség szerdai tájékoztatása szerint az "összeesküvés" résztvevői, köztük a világ legszaporább régiségcsempészének tartott Subhash Kapoor New York-i galériatulajdonos, szállítók és restaurátorok, három évtizede vásároltak fel lopott régiségeket Afganisztánban, Indiában, Kambodzsában, Pakisztánban és a világ más országaiban, és adták tovább nagy haszonnal műgyűjtőknek és múzeumoknak. A lopott régiségek egy része úgy bukkant fel világhírű múzeumokban, hogy azok illetékeseinek fogalmuk sem volt arról, bűncselekményből származnak. A nyolcfős hálózat feje a New York-i galériatulajdonos volt, akit 2011-ben letartóztattak Németországban, majd kiadtak Indiának, ahol használaton kívüli dél-indiai templomokból lopott műkincsek felvásárlása címén emeltek vádat ellene. A jelenleg 70 éves Kapoornak a manhattani Upper East Side-on működött Art of the Past nevű galériája, ahol 2012-ben tartottak razziát a New York-i hatóságok. A férfit, akit az amerikai belbiztonsági minisztérium a világ egyik legtöbbet forgalmazó műkincscsempészének tart, 86 rendbeli bűncselekménnyel vádolják, köztük nagy értékű lopással és lopott javak birtoklásával. A vádirat szerint Kapoor rendkívüli erőfeszítéseket tett a lopott tárgyak, köztük sok hindu istenszobor megszerzéséért, majd hamis okiratokkal igazolta eredetüket. Templomokból, lakásokból, régészeti lelőhelyekről lopott antikvitásokra vadászva járta a világot. Az ügyészek szerint Kapoor megtisztította a lopott régiségeket, az illegális ásatás okozta sérüléseket kijavította, majd illegálisan az Egyesült Államokba exportálta azokat a származási országokból. A bűncselekményből származó műkincseket Kapoor olykor neves múzeumoknak és más közintézményeknek adta kölcsön, a legalitás további hamis látszatát keltve a makulátlan hírű múzeumokban való szerepeltetésükkel - olvasható a vádiratban. Cyrus R. Vance jr. manhattani kerületi ügyész szerint a lopott régiségek egy része felbecsülhetetlen értékű, a származási ország kultúráját és történelmét megtestesítő tárgy. A lopott műkincsek közül több mint 2600 megkerült, egy részük Kapoor New York-i raktáraiból. Az amerikai hatóságok, amelyek a Hidden Idol nevű akció keretében göngyölítették fel a hálózatot, úgy tudják, hogy a vádlottak egyike sem tartózkodik az Egyesült Államokban, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellenük. 
Szerző
Témák
műkincsrablás

Viselkedjen államtitkárként, és mindjárt lesz piája, számítógépe

Publikálás dátuma
2019.07.11. 15:35

Fotó: Shutterstock
A trükk tényleg működik, csak épp börtön jár érte.
A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírája 2019. július 10-én 30 napra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a gyanú szerint 2018 októberétől államtitkárnak kiadva magát, politikai kapcsolataira hivatkozva tévedésbe ejtette a főleg műszaki cikkek forgalmazásával foglalkozó üzletek eladóit, akiktől több millió forint értékben hozott el laptopokat, számítástechnikai eszközöket, valamint más boltokból italokat és egyéb értéktárgyakat. A bíróság álláspontja szerint szabadlábon hagyása esetén az 52 éves debreceni férfinél fennáll a bűnismétlés veszélye, az eljáráson való jelenléte így biztosítható. A legszigorúbb kényszerintézkedés azért is indokolt, mert a gyanúsított különös többszörös visszaesőnek számít, valamint több rendbeli csalás elkövetésének megalapozott gyanúja áll fenn. A férfi a bűncselekmények elkövetését mind a nyomozó hatóság, mind a nyomozási bíró előtt beismerte.
Szerző