Több mint 40 milliárd értékű lopott műkincset dobtak piacra

Publikálás dátuma
2019.07.11. 19:06

Fotó: Frederic Tournay / ATP
Harminc éve vásárolt a hálózat Indiában, Afganisztánban, Kambodzsában régiségeket a feketepiacon.
A világ egyik legjelentősebb, becslések szerint 143 millió dollár (41,4 milliárd forint) értékű lopott régiséget forgalomba hozó műkincscsempészbandája ellen emeltek vádat az Egyesült Államokban. A manhattani ügyészség szerdai tájékoztatása szerint az "összeesküvés" résztvevői, köztük a világ legszaporább régiségcsempészének tartott Subhash Kapoor New York-i galériatulajdonos, szállítók és restaurátorok, három évtizede vásároltak fel lopott régiségeket Afganisztánban, Indiában, Kambodzsában, Pakisztánban és a világ más országaiban, és adták tovább nagy haszonnal műgyűjtőknek és múzeumoknak. A lopott régiségek egy része úgy bukkant fel világhírű múzeumokban, hogy azok illetékeseinek fogalmuk sem volt arról, bűncselekményből származnak. A nyolcfős hálózat feje a New York-i galériatulajdonos volt, akit 2011-ben letartóztattak Németországban, majd kiadtak Indiának, ahol használaton kívüli dél-indiai templomokból lopott műkincsek felvásárlása címén emeltek vádat ellene. A jelenleg 70 éves Kapoornak a manhattani Upper East Side-on működött Art of the Past nevű galériája, ahol 2012-ben tartottak razziát a New York-i hatóságok. A férfit, akit az amerikai belbiztonsági minisztérium a világ egyik legtöbbet forgalmazó műkincscsempészének tart, 86 rendbeli bűncselekménnyel vádolják, köztük nagy értékű lopással és lopott javak birtoklásával. A vádirat szerint Kapoor rendkívüli erőfeszítéseket tett a lopott tárgyak, köztük sok hindu istenszobor megszerzéséért, majd hamis okiratokkal igazolta eredetüket. Templomokból, lakásokból, régészeti lelőhelyekről lopott antikvitásokra vadászva járta a világot. Az ügyészek szerint Kapoor megtisztította a lopott régiségeket, az illegális ásatás okozta sérüléseket kijavította, majd illegálisan az Egyesült Államokba exportálta azokat a származási országokból. A bűncselekményből származó műkincseket Kapoor olykor neves múzeumoknak és más közintézményeknek adta kölcsön, a legalitás további hamis látszatát keltve a makulátlan hírű múzeumokban való szerepeltetésükkel - olvasható a vádiratban. Cyrus R. Vance jr. manhattani kerületi ügyész szerint a lopott régiségek egy része felbecsülhetetlen értékű, a származási ország kultúráját és történelmét megtestesítő tárgy. A lopott műkincsek közül több mint 2600 megkerült, egy részük Kapoor New York-i raktáraiból. Az amerikai hatóságok, amelyek a Hidden Idol nevű akció keretében göngyölítették fel a hálózatot, úgy tudják, hogy a vádlottak egyike sem tartózkodik az Egyesült Államokban, ezért nemzetközi elfogatóparancsot adott ki ellenük. 
Szerző
Témák
műkincsrablás

Viselkedjen államtitkárként, és mindjárt lesz piája, számítógépe

Publikálás dátuma
2019.07.11. 15:35

Fotó: Shutterstock
A trükk tényleg működik, csak épp börtön jár érte.
A Debreceni Járásbíróság nyomozási bírája 2019. július 10-én 30 napra elrendelte annak a férfinak a letartóztatását, aki a gyanú szerint 2018 októberétől államtitkárnak kiadva magát, politikai kapcsolataira hivatkozva tévedésbe ejtette a főleg műszaki cikkek forgalmazásával foglalkozó üzletek eladóit, akiktől több millió forint értékben hozott el laptopokat, számítástechnikai eszközöket, valamint más boltokból italokat és egyéb értéktárgyakat. A bíróság álláspontja szerint szabadlábon hagyása esetén az 52 éves debreceni férfinél fennáll a bűnismétlés veszélye, az eljáráson való jelenléte így biztosítható. A legszigorúbb kényszerintézkedés azért is indokolt, mert a gyanúsított különös többszörös visszaesőnek számít, valamint több rendbeli csalás elkövetésének megalapozott gyanúja áll fenn. A férfi a bűncselekmények elkövetését mind a nyomozó hatóság, mind a nyomozási bíró előtt beismerte.
Szerző

Kilenc évet kapott a kábítószer hatása alatt vezető sofőr, aki négy ember halálát okozta

Publikálás dátuma
2019.07.11. 11:44
Képünk illusztráció
Fotó: PHILIPPE HUGUEN / AFP
A tettes büntetett előéletű volt és alkoholt is fogyasztott a kábítószerek mellett, mielőtt a volán mögé ült.
 A Sátoraljaújhelyi Járásbíróság nem jogerősen kilenc év börtönbüntetésre ítélte azt a sofőrt, aki ittasan és kábítószertől bódult állapotban balesetet okozott, amelyben négy ember meghalt. A Miskolci Törvényszék az MTI-hez csütörtökön eljuttatott közleményében azt írta: a vádlott 2017. február 5-én reggel személygépkocsijával Karcsa irányából Sátoraljaújhely felé haladt a 381-es főúton, majd hirtelen áttért a szemközti forgalmi sávba, ahol frontálisan ütközött a vele szemben szabályosan közlekedő autóval. Utóbbi megpördült, és az úttest melletti vízelvezető árokba csapódva állt meg. 
Az autóban öten utaztak, közülük hárman - köztük a gépkocsi vezetője - a helyszínen életüket vesztették, ketten súlyos sérüléseket szenvedtek. A vádlott által vezetett gépjármű első ülésén utazó férfi szintén meghalt,

míg a hátsó ülésen utazók könnyebb sérüléseket szenvedtek. A járásbíróság kettőnél több ember halálát okozó ittas állapotban elkövetett járművezetés bűntette miatt mondta ki bűnösnek a vádlottat, és kilenc év börtönbüntetésre ítélte. A büntetés kiszabásánál
figyelembe vette a bíróság, hogy a vádlottnak négy kiskorú gyermeke van.

Súlyosító körülményként értékelte ugyanakkor, hogy büntetett előéletű, továbbá azt, hogy a férfi bódult, valamint erősen ittas volt a baleset időpontjában, és az egyik sértett maradandó fogyatékosságot szenvedett. A bíróság ítélete nem jogerős, az ügyész három nap gondolkodási időt tartott fenn, míg a vádlott és védője fellebbezést jelentett be.
Szerző