Megtalálta Ferenc pápa Beer Miklós utódját

Publikálás dátuma
2019.07.12. 13:07
Beer Miklóst Marton Zsolt váltja a váci megyéspüspöki poszton
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
A kormányt a keresztényi tanításokra emlékeztető megyéspüspök 75 éves korában vonult nyugdíjba.
Marton Zsoltot, a Központi Papnevelő Intézet rektorát nevezte ki váci megyéspüspökké Ferenc pápa – tudta meg a Népszava. A július 12-i döntésről a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia adott tájékoztatást. Mint ismert, az eddigi váci püspök, az 1943-as születésű Beer Miklós tavaly betöltötte 75. életévét, s ezért az egyházi törvényeknek megfelelően benyújtotta lemondását a pápánál.  Beer ismertté vált arról, hogy számos esetben figyelmeztette a magát keresztényinek mondó Orbán-kormányt a keresztény szellemiség alapvetéseire, főként a menekültekkel szembeni kíméletlen bánásmód miatt. 
Utóda, Marton Zsolt 1966-ban született Budapesten, középiskolai tanulmányait a kecskeméti Piarista Gimnáziumban végezte. 1988-ban tanítói diplomát szerzett a Zsámbéki Tanítóképző Főiskolán. Teológiai tanulmányait 1992-ben kezdte Veszprémben, majd a váci püspök Győrbe küldte. Ezután Budapestre került, a Központi Papnevelő Intézetbe. 1998-ban szerzett teológus diplomát a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Hittudományi Karán. 1998. június 20-án szentelték pappá Vácott.
Marton Zsoltot választotta új váci megyéspüspöknek Ferenc pápa
Fotó: MKPK Sajtószolgálat
Ferenc pápa még egy további magyar bügyben hozott döntést július 12-én, Udvardy György pécsi megyéspüspököt a veszprémi főegyházmegye érsekévé nevezte ki. Az 1960-as születésű Udvardyt 1985-ben szentelték pappá Esztergomban, 2004-ben, ugyancsak Esztergomban pedig püspökké szentelték. Ugyanebben az évben esztergom-budapesti segédpüspökké nevezte ki II. János Pál pápa. 2011-ben kapta meg pécsi megyéspüspöki kinevezését. Udvardy Márfi Gyula veszprémi érsek, metropolitát váltja székében, aki ugyancsak tavaly töltötte be 75. életévét.  
Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 13:16

A kétharmad felfüggesztette Demeter mentelmi jogát

Publikálás dátuma
2019.07.12. 12:12

Fotó: Népszava
A képviselők 131 igen, 52 nem szavazattal döntöttek.
Felfüggesztette az LMP-s Demeter Márta képviselői mentelmi jogát az Országgyűlés pénteken. A képviselők 131 igen, 52 nem szavazattal, kétharmados többséggel döntöttek a mentelmi jog felfüggesztéséről, amelyet Polt Péter legfőbb ügyész indítványozott Kövér László házelnöknél egy hivatali visszaélés ügyében indult büntetőeljárás nyomán. Az MTI felidézi: a megalapozott gyanú szerint Demeter Márta közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki. Az ellenzéki politikus tavaly ősszel országgyűlési képviselőként a Magyar Honvédség működésével kapcsolatos adatokról szerzett tudomást, majd azokat a közösségi oldalán közzétette azzal a valótlan megjegyzéssel, miszerint a honvédség a miniszterelnök közvetlen hozzátartozóját törvénysértő módon szállította. Demeter Márta a törvényi kötelezettségét megszegve, közérdekből nem nyilvános adatokat adott ki - közölte korábban a Legfőbb Ügyészség, amely szerint ez a cselekmény hivatali visszaélés bűntettének megállapítására lehet alkalmas. A büntetőeljárás lefolytatására az országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztése esetén nyílik lehetőség.
Mint ismert, az LMP-s képviselő tavaly októberben három kérdést tett fel Benkő Tibor honvédelmi miniszternek: „Miért szállíthatja a Magyar Honvédség Airbus repülőgépe kiképző repülés keretében a miniszterelnök lányát, aki semmilyen közjogi tisztséget nem visel, hivatalt nem tölt be? Ki adott utasítást az Összhaderőnemi Parancsnokság parancsnokának az említett utas szállításának engedélyezésére? Hogyan engedélyezheti az ÖHP parancsnoka a miniszterelnök családtagjának utazását az Airbus A-319-es repülőgépen kiképző repülés keretében?”. Demeter Márta nem kapott választ a kérdéseire, ehelyett a Kormányzati Tájékoztatási Központ adott ki közleményt, miszerint „fake news, hírlapi kacsa, rágalom”, hogy Orbán Viktor lányát katonai gépen utaztatták volna. Az Origo ezután megírta, hogy valójában egy Orbán nevű katonatiszt lányáról volt szó.  Demeter Márta végig tagadta, hogy hibázott volna, azt mondta, ő csak kérdéseket tett fel egy közérdekű iratbetekintés után, nem állított semmit. A képviselőnőt végül megfosztották tagságától az Országgyűlés Nemzetbiztonsági Bizottságában, Polt Péter legfőbb ügyész pedig néhány napja kezdeményezte mentelmi jogának felfüggesztését. Demeter Mártát az ügyészség hivatali visszaélés gyanújával vádolja, ha elítélik, akár letöltendő börtönbüntetést is kaphat. Hargitai János, a mentelmi bizottság KDNP-s elnöke azt mondta, a testületnek egy hónapja van, hogy kialakítsa álláspontját, de bejelentette, hogy péntekre összehívja a bizottságot. A testületbe a Fidesz kettő, a KDNP, a Párbeszéd, az MSZP és a Mi Hazánk egy-egy tagot delegál. 
Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 12:53

Döntött a parlament: módosítják a köznevelési törvényt

Publikálás dátuma
2019.07.12. 11:52
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Figyelmen kívül hagyták a szakmai kritikákat, aggályokat.
Elfogadta pénteki ülésén az Országgyűlés a köznevelési törvény módosításához benyújtott javaslatokat. Annak ellenére is, hogy azok ellen 46 szakmai és szülőket tömörítő civil szervezet is tiltakozott, hiszen több módosítás az emberi jogokat és az Alaptörvényt is sérti. A törvény értelmében megtiltják az alternatív intézményeknek (mint például a Waldorf iskolák), hogy túlságosan alternatívok legyenek: tanterveik csak 30 százalékban térhetnek majd el a központi kerettantervektől. Ha egy éven belül nem felelnek meg ennek, visszavonják működési engedélyeiket. A kötelező óvodába járás alól már csak a gyermek négy éves koráig kérhet felmentést a szülő, az iskolakezdés hat évesen lesz kötelező, a magántanulói státusz szeptember elsejétől megszűnik, az iskolaigazgatók kinevezését nem véleményezhetik a pedagógusok, szülők, tanulók. A szabad tankönyvválasztást is teljesen felszámolják: a tankönyvellátást csak az állami tankönyvellátón (Kello) keresztül lehet biztosítani, az iskolák csak a hivatalos tankönyvjegyzéken szereplő könyvek közül választhatnak, tankönyvvé nyilvánítási kérelmet csak az állam és az egyházak nyújthatnak be. „Ez a törvénytervezet tovább csorbítja az óvodák, iskolák szakmai autonómiáját és a szülők önrendelkezési jogát” – írta a Szülői Hang Közösség, hozzátéve: a törvénymódosítást nem előzte meg szakmai egyeztetés; miközben a módosítások gyermekek, tanárok, szülők millióit érintik. A parlament ülése alatt néhány tucatnyian „csendes tiltakozást” tartottak a Kossuth téren. 

Tiltakoznak a pedagógusok

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) tiltakozik a köznevelési törvény módosításának elfogadása ellen. Mint írták, sajnálattal vették tudomásul, hogy a parlament a szakmai kifogások ellenére is megszavazta a módosítást. Nehezményezik, hogy a tervezetet – az Emberi Erőforrások Minisztériumával tavasszal megkötött stratégiai megállapodás ellenére – nem kapták meg előzetesen. „Mint ismert, a PSZ követelései (béremelés, óraszámcsökkentés) csaknem egy évig tartó tárgyalások után sem vezettek eredményre, ezért a szakszervezet megkezdte a felkészülést az őszi tiltakozó akciókra” – közölték. 

Áderhez fordulnak a civilek

Mintegy 20 civil szervezet kéri Áder János államfőt, éljen az Alaptörvényben foglalt jogával, és küldje vissza a törvényt az Országgyűlésnek megfontolásra. Úgy vélik, a parlament által elfogadott módosító javaslatok sértik a normavilágosság követelményét, és a változásokra nem hagy kellő felkészülési időt. Kérdés, Ádert mindez mennyire érdekli: a súlyos alkotmányossági aggályok ellenére a Magyar Tudományos Akadémia megcsonkítását célzó törvényt is gond nélkül aláírta. 

Szerző
Frissítve: 2019.07.12. 13:00