Előfizetés

100 kilós bombát találtak a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál, szombaton lezárják a környéket

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.12. 16:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A betonromboló gránát hatástalanítást várhatóan 9 és 13 óra között végzik el. Busz, villamos, vonat sem jár majd arra, de az ott lakóknak is el kell hagyniuk a környéket.
A 100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátot a vasútállomás felújítási munkálatai során szerdán találták. A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei szombaton, várhatóan 9 és 13 óra között végzik el.
Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb szombat délelőtt 9 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza.

Forgalomkorlátozások is lesznek a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál talált bomba hatástalanítása miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken. Azt írták:
  • szombat reggel 9 órától a 12-es és a 14-es villamos, továbbá a 96-os és a 121-es busz nem áll meg a vasútállomásnál, majd
  • várhatóan 11 órától, a hatástalanítás befejezéséig a 12-es villamos nem közlekedik,
  • a 14-es villamos helyett pótlóbusz jár Káposztásmegyer és Újpest-központ között,
  • a 96-os és a 121-es busz útvonala pedig módosul.
A hatástalanítás idején a 14-es villamos rövidített útvonalon, Lehel tér és Újpest-központ között jár, Újpest-központ és Káposztásmegyer, Szilas-patak között pótlóbusz viszi az utasokat. A 12-es villamos nem közlekedik, vonalán a 14-es pótlóbusszal, illetve a 96-os, a 296-os vagy a 104-es busszal lehet utazni. A 96-os autóbusz a Fóti úton haladva kerüli el a lezárt területet, megállva a 296-os busz megállóiban. A 121-es autóbusz rövidített útvonalon, csak az Árpád úti felüljáróig közlekedik, ezért nem érinti a Kiss János utca, a Görgey Artúr út megállóhelyet és Rákospalota-Újpest vasútállomás végállomást.
A IV. és a XV. kerületet érintően is lesznek lezárások

- közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Lezárják a Sín utcát a Morzsa utca és a Sződliget utca között; a Lukácsi Sándor utcát; a Szilágyi utcát a Kossuth utca és a Szilágyi utca 26. szám között; a Görgey Artúr utcát a Kiss János utca és a Szilágyi utca között; a Vécsey Károly utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között és a Lahner György utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között.
A bomba hatástalanításával összefüggésben a MÁV is korlátozza a vonatközlekedést a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon.

Körömszakadtáig védte a TV2-t a Médiahatóság, aztán a bíróság mindkettőt elkaszálta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.12. 15:47
Illusztráció
Fotó: Népszava
Miután az NMHH két döntését is megsemmisítették, most már tényleg szankciókra számíthat a TV2 azért, mert a Sargentini-jelentés napján 11 kormánypárti megszólalóra sem jutott egy ellenzéki.
Lényegében minden pontban megsemmisítette a Médiahatóság érvelését pénteki ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, ahová Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő fordult, írja a 444.hu. Ujhelyi a TV2 Tények című híradójának tavaly szeptemberi 12-i, a Sargentini-jelentésről szóló egyik 12 perc hosszú blokkját kifogásolta, amiben
a jelentés megszavazásának napján 11 kormánypárti megszólaló és vélemény mellett egyetlen ellenzéki álláspontnak sem jutott hely.

Az ügy először a Médiahatósághoz került, ami szerint minden rendben volt: azzal, hogy bemondták a köztévében, hogy létezik olyan magyar képviselő, aki a Sargentini-jelentés elfogadása mellett szavazott, be is mutatták, hogy létezik a kormányétól eltérő álláspont, így pedig már kiegyensúlyozott volt az adás. Ezt a döntést Ujhelyi bíróságon támadta meg, és nyert. A határozatot megsemmisítették, és új eljárásra kötelezték a hatóságot azzal, hogy vizsgálja meg, hogy Ujhelyi közleménye a szavazással kapcsolatban elérhető volt-e kellő időben a TV2 számára, és ha az derül ki, hogy igen, akkor marasztalják el a csatornát.
A Médiahatóság viszont megint trükközött, hogy azt hozhassa ki, hogy minden rendben: a bírósági ítélettől eltérve, a szóban forgó adás utáni pár napot is vizsgálták, és ki is szúrtak egy MSZP-vel kapcsolatos anyagot. Erre hivatkozva megint megállapították a kiegyensúlyozottságot.
A bíróság pénteken viszont a második döntést is megsemmisítette, és kötelezte a Médiahatóságot, hogy marasztalják el a TV2-t a Tények kiegyensúlyozatlansága miatt.

A bíróság szerint a Médiahatóság eleve nem is térhetett volna el a korábbi bírósági ítéletben foglaltaktól. Ráadásul az ítélet szerint az alibiként előásott anyag sem mutatja be az MSZP álláspontját.
A bíróság a mostani döntésében nem csak azt mondta ki, hogy a Médiahatóságnak el kell marasztalnia a TV2-t, hanem azt is, hogy szankcionálnia kell a csatorna jogsértését.

Hajléktalanokból toborozhatott örményeket - választási csalásért felelhet a nemzetiségi szószóló

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.12. 15:08
Serkisian Szeván Simon
Fotó: ATV / Youtube
Italt és pénz kaptak az okirat-hamisításra bírt hajléktalanok, akik a vád szerint beszavazták Serkisian Szeván Simont az örmény országos nemzetiségi önkormányzatba.
Felfüggesztette a parlament Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát pénteken - egyből Demeter Mártáé után -, ám ezúttal egyhangúlag, 174 igen szavazattal. A Fővárosi Törvényszék választás rendje elleni bűntett miatt indítványozta Serkisian Szeván Simon mentelmi jogának felfüggesztését.
A büntetőügy vádlottjai, köztük Serkisian Szeván Simon a vád szerint 2014 augusztusában és szeptemberében megjelentek egy VIII. kerületi hajléktalanszállón, és
hajléktalanoknak italt és pénzt ajánlottak fel, hogy valótlanul vallják magukat örménynek, és szavazzanak a megfelelő koalícióra.

A parlament.hu oldalára felkerült indoklás arra is kitér, hogy miután hamis adatokkal az örmény névjegyzékbe regisztráltak, a hajléktalanok ajánlást adtak a vádlottak részére, majd októberben egy kis segítséggel eljutottak szavazni is: az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a KLIKA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület koalíciójának jelöltjeire kellett ikszelniük. A választás napján az italt és a pénzt rendben meg is kapták az így kihasznált hajléktalan emberek, és az általános nemzetiségi választáson végül az örmény országos nemzetiségi önkormányzatba Serkesisan Szeván Simon is bekerült.
Serkisian Szeván Simon az üggyel kapcsolatba azt nyilatkozta, hogy ő csupán tanúja volt a cselekménynek, és nem elkövetője.