Előfizetés

Körömszakadtáig védte a TV2-t a Médiahatóság, aztán a bíróság mindkettőt elkaszálta

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.12. 15:47
Illusztráció
Fotó: Népszava
Miután az NMHH két döntését is megsemmisítették, most már tényleg szankciókra számíthat a TV2 azért, mert a Sargentini-jelentés napján 11 kormánypárti megszólalóra sem jutott egy ellenzéki.
Lényegében minden pontban megsemmisítette a Médiahatóság érvelését pénteki ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, ahová Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő fordult, írja a 444.hu. Ujhelyi a TV2 Tények című híradójának tavaly szeptemberi 12-i, a Sargentini-jelentésről szóló egyik 12 perc hosszú blokkját kifogásolta, amiben
a jelentés megszavazásának napján 11 kormánypárti megszólaló és vélemény mellett egyetlen ellenzéki álláspontnak sem jutott hely.

Az ügy először a Médiahatósághoz került, ami szerint minden rendben volt: azzal, hogy bemondták a köztévében, hogy létezik olyan magyar képviselő, aki a Sargentini-jelentés elfogadása mellett szavazott, be is mutatták, hogy létezik a kormányétól eltérő álláspont, így pedig már kiegyensúlyozott volt az adás. Ezt a döntést Ujhelyi bíróságon támadta meg, és nyert. A határozatot megsemmisítették, és új eljárásra kötelezték a hatóságot azzal, hogy vizsgálja meg, hogy Ujhelyi közleménye a szavazással kapcsolatban elérhető volt-e kellő időben a TV2 számára, és ha az derül ki, hogy igen, akkor marasztalják el a csatornát.
A Médiahatóság viszont megint trükközött, hogy azt hozhassa ki, hogy minden rendben: a bírósági ítélettől eltérve, a szóban forgó adás utáni pár napot is vizsgálták, és ki is szúrtak egy MSZP-vel kapcsolatos anyagot. Erre hivatkozva megint megállapították a kiegyensúlyozottságot.
A bíróság pénteken viszont a második döntést is megsemmisítette, és kötelezte a Médiahatóságot, hogy marasztalják el a TV2-t a Tények kiegyensúlyozatlansága miatt.

A bíróság szerint a Médiahatóság eleve nem is térhetett volna el a korábbi bírósági ítéletben foglaltaktól. Ráadásul az ítélet szerint az alibiként előásott anyag sem mutatja be az MSZP álláspontját.
A bíróság a mostani döntésében nem csak azt mondta ki, hogy a Médiahatóságnak el kell marasztalnia a TV2-t, hanem azt is, hogy szankcionálnia kell a csatorna jogsértését.

Hajléktalanokból toborozhatott örményeket - választási csalásért felelhet a nemzetiségi szószóló

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.12. 15:08
Serkisian Szeván Simon
Fotó: ATV / Youtube
Italt és pénz kaptak az okirat-hamisításra bírt hajléktalanok, akik a vád szerint beszavazták Serkisian Szeván Simont az örmény országos nemzetiségi önkormányzatba.
Felfüggesztette a parlament Serkisian Szeván Simon örmény nemzetiségi szószóló mentelmi jogát pénteken - egyből Demeter Mártáé után -, ám ezúttal egyhangúlag, 174 igen szavazattal. A Fővárosi Törvényszék választás rendje elleni bűntett miatt indítványozta Serkisian Szeván Simon mentelmi jogának felfüggesztését.
A büntetőügy vádlottjai, köztük Serkisian Szeván Simon a vád szerint 2014 augusztusában és szeptemberében megjelentek egy VIII. kerületi hajléktalanszállón, és
hajléktalanoknak italt és pénzt ajánlottak fel, hogy valótlanul vallják magukat örménynek, és szavazzanak a megfelelő koalícióra.

A parlament.hu oldalára felkerült indoklás arra is kitér, hogy miután hamis adatokkal az örmény névjegyzékbe regisztráltak, a hajléktalanok ajánlást adtak a vádlottak részére, majd októberben egy kis segítséggel eljutottak szavazni is: az Arménia Népe Kulturális Egyesület, a KLIKA Kulturális Egyesület és az Örmény Ifjúsági Egyesület koalíciójának jelöltjeire kellett ikszelniük. A választás napján az italt és a pénzt rendben meg is kapták az így kihasznált hajléktalan emberek, és az általános nemzetiségi választáson végül az örmény országos nemzetiségi önkormányzatba Serkesisan Szeván Simon is bekerült.
Serkisian Szeván Simon az üggyel kapcsolatba azt nyilatkozta, hogy ő csupán tanúja volt a cselekménynek, és nem elkövetője.

Reggelire debreceni, ebédre tökfőzelék: ezt tartotta fontosnak megosztani Orbán Viktor a napon, amikor többek között végleg tönkretették az oktatást

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.12. 14:59
A miniszterelnök reggelije, Mikszáth Kálmán után szabadon
Fotó: Facebook/Orbán Viktor
Kivéreztették az alternatív iskolákat, Demeter Márta elvesztette mentelmi jogát, oda az MTA önállósága; Orbán Viktor Facebook-oldalán eközben az ételek kaptak főszerepet.
Brutális tempóban dolgozott pénteken a kétharmados törvénygyár: az Országgyűlés elfogadta a 2020-as költségvetést, megszavazta a köznevelési törvény módosítását – utóbbi megszünteti a magántanulói státuszt és lényegében megtiltja az alternatív tanrendet az alternatív iskoláknak. 
Demeter Márta a kormánypárti túlerejű mentelmi bizottság döntése nyomán elvesztette mentelmi jogát, és akár börtönbe is kerülhet három, a honvédelmi minisztériumnak nyilvánosan feltett kérdés miatt. Szintén pénteken derült ki, hogy Áder János köztársasági elnök aláírta az MTA megcsonkítását, jogkör - és vagyonvesztését szentesítő törvényt. 
Mindhárom nagy horderejű téma, a lájkvadász Facebook-posztokkal gyakran operáló Orbán Viktor akár ezekről is kitehetett volna egy-egy bejegyzést. A miniszterelnök oldalán ehelyett az alábbi eseményekről posztolt pénteken: 
1. Baráti hangvételű beszélgetés a Kossuth rádióban, amiből kiderül, hogy felesége, Lévai Anikó már nagyüzemben főzi be a baracklekvárokat. 
2. Gyors reggeli az Országházban – ez olyan fontos fejlemény volt, hogy egy órával később 
3. videót is kitett róla Orbán stábja. Nem lehet szó tévedésről: a miniszterelnök debreceni kolbászt kért mustárral és tormával, A videó bizonyítja, hogy hiába telt el azóta 136 év, a politikus reggelije ma is éppen olyan fontos szakrális eseménynek számít, mint Mikszáth Kálmán korában.
4. Ezután jött egy szolid kis munka, a költségvetési zárószavazás elfogadása, ahol Orbán Viktor – az ámuldozó Gulyás Gergely szeme láttára – személyesen nyomta meg az „igen” gombot.
5. Pár perccel dél után Orbán Viktor váratlanul „kereszttűzbe” került. Nyugi, nem kellett bevetni a TEK-et, a miniszterelnök értelmezésében ez annyit tesz, hogy nem a saját médiabirodalmába tartozó újságírók kérdezik. Ez persze tényleg igencsak ritka esemény.
6. A napi izgalmak után pedig eljutottunk a jól megérdemelt ebédhez is.  Tökfőzelék, Stefánia - üzeni szűkszavúan Orbán; ezt az ebédet azonban már a kereszttűztől nem veszélyeztett Karmelita-kolostor menzáján fogyaszthatta el. Az ebédből is látszik, hogy ő még mindig a nép egyszerű fia, aki nem urizál, megmaradt annak a rendes vidéki srácnak, aki volt.