Csak ügyvédre 3,5 millió közpénzt vert el az MTVA az ellenzéki képviselők kidobása után

Publikálás dátuma
2019.07.12. 16:41
Börtönrácsot is felszerelek a képviselők látogatása után.
Fotó: Facebook / Hadházy Ákos
A rabszolgatörvény elleni megmozdulások után 23 milliós kárról panaszkodott az MTVA-vezér Kövérnek, de hogy tulajdonképp mi került ennyibe, azt azóta is rejtegetik.
23 millió forintos kárról panaszkodott Kövér László házelnöknek tavaly év végén az MTVA-t vezető Papp Dániel, miután a rabszolgatörvény elleni tüntetéseken fellelkesült ellenzéki politikusok kiáltványukkal a maguk módján ostrom alá vették a köztévé szákházát. Hogy mi kerülhetett egy vagyonba azon, hogy pár parlamenti képviselő egy-két éjszakát tárgyalótermekben és folyosók kanapéin tölt, sok mindenkit nem hagyott nyugodni - köztük Ungár Pétert, aki - mint a tulajdonában lévő Azonnali.hu írja - a részletekért adatigényléssel fordult az MTVA-hoz.
Persze végül perrel kellett kiharcolni az elszámolást: az MTVA arra hivatkozott, hogy azok döntéselőkészítő adatok, amik tíz évig nem nyilvánosak. A bíróság szerint azonban közérdekű adatokról van szó. A közmédia végül a pénteki ítélethirdetés előtt fél nappal megküldött pár apró részletet Ungárnak, a bírósági ítélet így okafogyott lett, a bővebb részleteket pedig továbbra is homály fedi. Ami viszont kiderült:
  • 8,5 millió forint közpénzbe került az épület biztonságának megőrzése, biztosítása az erőszakmentességet hirdető, belépésre jogosult ellenzéki parlamenti képviselők ellen;
  • 13 millió forint az elmaradt műsorok költsége;
  • 3,5 millió forint közpénzt pedig a Darázs és Társai ügyvédi irodának fizettek ki okiratszerkesztésre, jogi tanácsadásra és peren kívüli jogi feladatok ellátására.
Papp Dániel februárban még azt állította, hogy a költségek nagyobb része az épület biztonságával kapcsolatos kiadás, de a mostani összesítés szerint meg az elmaradt műsorokra számolták a legtöbbet.
Ungár Péter és a Schiffer és Társai ügyvédi iroda újabb adatigénylést fog benyújtani, amiben a Darázs és Társai ügyvédi irodával kötött MTVA-s szerződéseket kérik ki, ugyanis a nekik kifizetett összeg szerintük kiemelkedően magas ügyvédi munkadíjjal számolva is indokolatlannak tűnik. Az sem derült ki, hogy a műsorok elmaradása miért jelent többletköltséget, és a biztonsági kiadással kapcsolatban is tudni szeretnék, hogy az pontosan milyen dologi- és munkabérkiadásokból tevődik az össze.
Szerző
Témák
MTVA közpénz

100 kilós bombát találtak a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál, szombaton lezárják a környéket

Publikálás dátuma
2019.07.12. 16:07
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A betonromboló gránát hatástalanítást várhatóan 9 és 13 óra között végzik el. Busz, villamos, vonat sem jár majd arra, de az ott lakóknak is el kell hagyniuk a környéket.
A 100 kilogrammos, kilőtt állapotú, gyújtóval felszerelt szovjet típusú betonromboló gránátot a vasútállomás felújítási munkálatai során szerdán találták. A robbanószerkezet hatástalanítását a Magyar Honvédség 1. Honvéd Tűzszerész és Hadihajós Ezred szakemberei szombaton, várhatóan 9 és 13 óra között végzik el.
Az érintett területet a lakosságnak és az ott dolgozóknak legkésőbb szombat délelőtt 9 óráig el kell hagyniuk, és csak a hatástalanítás sikeres befejezése után térhetnek vissza.

Forgalomkorlátozások is lesznek a Rákospalota-Újpest vasútállomásnál talált bomba hatástalanítása miatt - közölte a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) pénteken. Azt írták:
  • szombat reggel 9 órától a 12-es és a 14-es villamos, továbbá a 96-os és a 121-es busz nem áll meg a vasútállomásnál, majd
  • várhatóan 11 órától, a hatástalanítás befejezéséig a 12-es villamos nem közlekedik,
  • a 14-es villamos helyett pótlóbusz jár Káposztásmegyer és Újpest-központ között,
  • a 96-os és a 121-es busz útvonala pedig módosul.
A hatástalanítás idején a 14-es villamos rövidített útvonalon, Lehel tér és Újpest-központ között jár, Újpest-központ és Káposztásmegyer, Szilas-patak között pótlóbusz viszi az utasokat. A 12-es villamos nem közlekedik, vonalán a 14-es pótlóbusszal, illetve a 96-os, a 296-os vagy a 104-es busszal lehet utazni. A 96-os autóbusz a Fóti úton haladva kerüli el a lezárt területet, megállva a 296-os busz megállóiban. A 121-es autóbusz rövidített útvonalon, csak az Árpád úti felüljáróig közlekedik, ezért nem érinti a Kiss János utca, a Görgey Artúr út megállóhelyet és Rákospalota-Újpest vasútállomás végállomást.
A IV. és a XV. kerületet érintően is lesznek lezárások

- közölte a Budapesti Rendőr-főkapitányság. Lezárják a Sín utcát a Morzsa utca és a Sződliget utca között; a Lukácsi Sándor utcát; a Szilágyi utcát a Kossuth utca és a Szilágyi utca 26. szám között; a Görgey Artúr utcát a Kiss János utca és a Szilágyi utca között; a Vécsey Károly utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között és a Lahner György utcát a Vécsey köz és a Szilágyi utca között.
A bomba hatástalanításával összefüggésben a MÁV is korlátozza a vonatközlekedést a Budapest-Vác-Szob és a Budapest-Veresegyház-Vác vasútvonalon.

Körömszakadtáig védte a TV2-t a Médiahatóság, aztán a bíróság mindkettőt elkaszálta

Publikálás dátuma
2019.07.12. 15:47
Illusztráció
Fotó: Népszava
Miután az NMHH két döntését is megsemmisítették, most már tényleg szankciókra számíthat a TV2 azért, mert a Sargentini-jelentés napján 11 kormánypárti megszólalóra sem jutott egy ellenzéki.
Lényegében minden pontban megsemmisítette a Médiahatóság érvelését pénteki ítéletében a Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság, ahová Ujhelyi István MSZP-s európai parlamenti képviselő fordult, írja a 444.hu. Ujhelyi a TV2 Tények című híradójának tavaly szeptemberi 12-i, a Sargentini-jelentésről szóló egyik 12 perc hosszú blokkját kifogásolta, amiben
a jelentés megszavazásának napján 11 kormánypárti megszólaló és vélemény mellett egyetlen ellenzéki álláspontnak sem jutott hely.

Az ügy először a Médiahatósághoz került, ami szerint minden rendben volt: azzal, hogy bemondták a köztévében, hogy létezik olyan magyar képviselő, aki a Sargentini-jelentés elfogadása mellett szavazott, be is mutatták, hogy létezik a kormányétól eltérő álláspont, így pedig már kiegyensúlyozott volt az adás. Ezt a döntést Ujhelyi bíróságon támadta meg, és nyert. A határozatot megsemmisítették, és új eljárásra kötelezték a hatóságot azzal, hogy vizsgálja meg, hogy Ujhelyi közleménye a szavazással kapcsolatban elérhető volt-e kellő időben a TV2 számára, és ha az derül ki, hogy igen, akkor marasztalják el a csatornát.
A Médiahatóság viszont megint trükközött, hogy azt hozhassa ki, hogy minden rendben: a bírósági ítélettől eltérve, a szóban forgó adás utáni pár napot is vizsgálták, és ki is szúrtak egy MSZP-vel kapcsolatos anyagot. Erre hivatkozva megint megállapították a kiegyensúlyozottságot.
A bíróság pénteken viszont a második döntést is megsemmisítette, és kötelezte a Médiahatóságot, hogy marasztalják el a TV2-t a Tények kiegyensúlyozatlansága miatt.

A bíróság szerint a Médiahatóság eleve nem is térhetett volna el a korábbi bírósági ítéletben foglaltaktól. Ráadásul az ítélet szerint az alibiként előásott anyag sem mutatja be az MSZP álláspontját.
A bíróság a mostani döntésében nem csak azt mondta ki, hogy a Médiahatóságnak el kell marasztalnia a TV2-t, hanem azt is, hogy szankcionálnia kell a csatorna jogsértését.
Szerző