időjárás;

Felhős lesz a szombat, a felhőszakadás sem kizárt

A Kárpát-medence időjárását nedvesebb légtömegek alakítják, egyre több helyen számíthatunk csapadékra.

Szombaton közepesen vagy erősen felhős égboltra ébredhetünk majd. Többfelé lehet csapadék, eső, zápor, zivatar egyaránt előfordulhat, néhol felhőszakadás sem kizárt. A nyugatias szél többfelé megélénkül, néhol megerősödik, de a zivatarokban viharos széllökésekre inkább péntek délután-este lehet számítani.

A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 11, 16 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szombaton 20 és 25 fok között valószínű.

Időjárási helyzet Európában

Kontinensünk nagy részének időjárását ciklonok, illetve frontok teszik változékonnyá, azonban markáns ciklon nem található Európa környékén. Felhősebb területek inkább a frontok mentén, különösen a Kelet-európai-síkság területén hullámzó frontzónák, valamint a Brit-szigetektől az Alpokig húzódó front környezetében vannak. Ott több helyen esik az eső, de csak kevés helyen mérnek 10 mm-t meghaladó mennyiséget.

Csapadékmentes időjárás Dél-Európában és Franciaországban van, de kisebb körzetekben a Kárpát-medencében, Lengyelországban és Skandinávia egyes részein sem esik. A legmagasabb nappali hőmérséklet többnyire 20 és 30 fok között alakul, hozzávetőlegesen északról délre haladva mérnek egyre melegebbet, de Nyugat-Európában 33-41 fok is előfordul. Ugyanakkor Lappföldön és a Fehér-tenger környékén 10 fok alatt marad a csúcsérték.

Szombat estig a Kárpát-medence időjárását nedvesebb légtömegek alakítják, egyre több helyen számíthatunk csapadékra.