Cselgáncs GP: Karakas, a derekas

A pénteki nyitónapon 13 magyar volt érdekelt a budapesti cselgáncs Grand Prix-n. A Papp László Budapest Sportarénában remek hangulat várta a versenyzőket minden idők legnépesebb GP-viadalán, ahol idén 88 ország 654 dzsúdósa lép tatamira.
A legkisebbeknél (48 kg) az olimpiai bronzérmes Csernoviczki Éva erőnyerőként a 16 között kezdett, első ellenfele a brazil Eduarda Francisco volt. A tatabányaiak kétszeres Európa-bajnoka előbb egy horogdobásra vazaarit kapott, majd átforgatva vitte földre riválisát, és ipponnal lezárta a mérkőzést. Összesen három győzelemmel és egy vereséggel jutott el a bronzcsatáig, ahol az ukrán Marina Csernyak várt rá. Kettejük párharcában Csernoviczki állt jobban 4-1-re, és a többi között a riói játékokon is megverte riválisát.
A hatodik csata kiegyenlített küzdelmet hozott egy-egy intéssel, majd jöhetett az aranypontig tartó hosszabbítás. Ebből 17 másodperc telt el, amikor a kétszeres Eb-harmadik Csernyak egy horogdobásra ippont kapott és nyert.
A tatabányaiak kétszeres Európa-bajnoka 2014-ben aranyérmet szerzett a magyar GP-n, ezúttal viszont lemaradt a dobogóról. „Főleg az elvesztett elődöntő bosszant, no meg persze az elveszített világranglistapontok is hiányozni fognak. Éremért jöttem, úgyhogy csalódott vagyok” – jelentette ki a 32 éves Csernoviczki Éva.
Az 57 kilogrammosoknál a világbajnoki harmadik Karakas Hedvig a portugál Wilsa Gomesszel szállt szembe a 32 között, és csakhamar vazaarival vezetett, majd leszorítással fejezte be a meccset. Két győzelmet követően a negyeddöntőben a kínai Tung-jüan Lu várt. A Honvéd dzsúdósának a találkozó derekán, egy hosszú földharcot követően sikerült megragadnia ellenfele karját, és karfeszítéssel győzött. Nem sokkal később a négy között az Eb-ezüstérmes Karakas az olimpiai címvédő brazil Rafaela Silvával csapott össze, aki 5-2-re vezetett kettejük párharcában, és akitől kikapott tavaly a budapesti GP-elődöntőben. Nyolcadik mérkőzésük négy percen át csak intéseket hozott, majd az aranypontig tartó ráadás harmadik percében Silva kilépésért megkapta harmadik intését. A csarnok ünnepelni kezdett, de a bíró visszavonta az ítéletet, majd két perccel később a brazil egy dobásra ippont kapott és nyert. Karakas a bronzéremért a lengyel Anna Borowskával csapott össze. 
Azt nem lehetett mondani, hogy a magyar végig dominálta volna a meccset, de ez fordítva is igaz volt: a felek keményen gyúrták egymást, de komoly akcióra sokáig nem futotta, mire a bíró megintette a magyart. Ezen felpipásodott Karakas, és az utolsó percben vazaarit érően eldobta a lengyelt! A maradék másodpercekben ügyesen lavírozva kibújt a lengyel fogásaiból, így a GP első napján megszületett az első magyar érem, egy bronz!
Az U23-as Eb-ezüstérmes Pupp Réka 52 kilóban magabiztosan búcsúztatta spanyol ellenfelét, majd a 16 között fojtással kikapott a japán Maeda Csisimától. Férfi 66 kilóban Boros Bence remekül helytállva, hosszabbítás után legyűrte a szlovén Andraz Jerebet. Ami a többi magyart illeti, 60 kilóban Szabó Csaba, Monori Dániel és Vida András, 66-ban Pongrácz Bence, 52-ben Szabó Katinka és Knetig Emőke, 57-ben pedig Kármán Andrea és Varga Brigitta egyaránt egy vereséggel búcsúzott.
Témák
Népszava

Ezüstérmes lett a magyar női bridzsválogatott

Publikálás dátuma
2019.07.13. 14:36

Fotó: Magyar Bridzs Szövetség
Junior-kategóriában ez az eddigi legjobb magyar eredmény.
A magyar női bridzsválogatott Bekő Mária, Fischer Brigitta, Lajos Hanka, Révai Hanna, Szűcs Villő összeállításban második lett a norvégiai Stokkéban megrendezett Európa-bajnokságon. A kilenc csapatot felvonultató négynapos versenyen lányaink folyamatosan a mezőny első felében álltak, és bár az első helyen végző lengyel csapat elég biztosan előzte meg a hazaiakat - akiknek kapitánya Honyek András- , a harmadik helyen végzett hollandok ugyanilyen messze voltak tőlünk. 
Az EB-n még három kategóriában hirdettek győztest: a 26 év alattiak között Svédország, a 21 év alattiak között Hollandia, a 16 év alattiak között pedig Izrael csapata győzött

(ebben a kategóriában magyar csapat is indult, és a 14. helyen végzett). A bridzs francia kártyával játszott szellemi sport, melyben párban és csapatban is rendeznek versenyeket. A szerencsefaktort pedig úgy küszöbölik ki, hogy mindenki ugyanazokat a leosztásokat játssza, így az nyer, aki ugyanazokból a lapokból jobb eredményt ér el.
Magyarország bridzsben eddig egyszer nyert EB-t (1938-ban Osloban), a szenior csapat pedig 2012-ben Lille-ben Bridzsolimpiát. A juniorok között az eddigi legjobb magyar eredmény egy bronzérem volt, 2004-ben.

Szerző
Témák
bridzs

Történelmi sikert aratott Rasovszky Kristóf – Aranyérmes lett 5 kilométeren

Publikálás dátuma
2019.07.13. 08:15

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A 22 éves sportoló ezzel megszerezte a szakág első magyar világbajnoki aranyát.
 Rasovszky Kristóf aranyérmet szerzett a nyíltvízi úszók 5 kilométeres versenyében a Koreai Köztársaságban zajló világbajnokság szombati napján.A szám Európa-bajnoka 53:22.1 perces idővel diadalmaskodott, míg Székelyi Dániel 53:34.4-gyel a hatodik lett. A 22 éves Rasovszky történelmi sikert aratott, ugyanis ezzel megszerezte a szakág első magyar világbajnoki aranyát. 
Ezt megelőzően 1994-ben Rómában Kovács Rita 25 kilométeren ezüstöt szerzett, 2015-ben Kazanyban Olasz Anna is ezen a távon állhatott fel a dobogó második fokára,

míg Gercsák Csaba 2011-ben Sanghajban lett harmadik ugyancsak a leghosszabb távú versenyszámban. A világbajnokság fő helyszínétől, Kvangdzsutól 130 kilométerre, bő másfél órás útra lévő Joszuban szemerkélő eső és 20 Celsius-fokos hőmérséklet fogadta a versenyzőket. Rasovszkyt a 60 fős mezőnyből a 9., Székelyit pedig a 19. helyen szólították. Rasovszky - aki két éve Balatonfüreden hetedik volt ebben a számban - egyből az élmezőnyben indult el és az első ellenőrző pontnál holtversenyben haladt az élen egy orosszal. Az első kör végén, 1,7 kilométer úszás után a magyar vezetett, ahogy a táv felénél is, igaz, rendkívül szorosan tapadtak rá az üldözők. 
A második kör végén a Balatonfüreden a francia csapattal aranyérmes Logan Fontaine vezette a mezőnyt, Rasovszky - és egy tízfős boly - szorosan mögötte haladt.

Hétszáz méterrel a cél előtt Rasovszky ritmust váltott és négy másodpercre ellépett a mezőnytől, eközben pedig az addig a bolyban úszó Székelyi a második helyre jött fel. Előbbi iramát nem tudták tartani a többiek és gyakorlatilag könnyű győzelmet aratott, míg a 24 éves Székelyi hatodiknak ért célba.

Eredmények (nyíltvízi úszás, férfiak, 5 km, világbajnok) :

1. Rasovszky Kristóf 53:22.1 p 2. Logan Fontaine (Franciaország) 53:32.2 3. Eric Hedlin (Kanada) 53:32.4 (....)  6. Székelyi Dániel 53:34.4

Szerző
Témák
úszás