Ezzel a rejtélyes bácsival vacsorázott Orbán Viktor tegnap

Publikálás dátuma
2019.07.13. 12:17
Orbán Viktor
Fotó: Geoffroy Van der Hasselt / AFP
Vacsora Berci bácsival egy sűrű napon.
„Vacsora Berci bácsival//Dinner with uncle Berci”– olvasható a magyar miniszterelnök Facebookján. Berci bácsi pedig nem más, mint Braun Bertalan – szúrta ki elsőként Orbán Viktor videójában a hvg.hu. Braun egy Brazíliában élő magyar származású üzletember a Grupo Frigorífico BB, a Grupo Cortés, a Grupo Palacsinta Representações elnök-vezérigazgatója - tavaly kapta meg a magyar Érdemrend tisztikeresztjének polgári tagozatát a magyar-brazil kapcsolatok fejlesztéséért és a gazdaságdiplomácia sikereihez való hozzájárulásért. 
Szerző
Témák
Orbán Viktor
Frissítve: 2019.07.13. 12:19

Annyi a vendégmunkás, hogy az önkormányzatok nem győznek szállást építeni nekik

Publikálás dátuma
2019.07.13. 11:36

Fotó: Shutterstock
A kormány három körben próbálta rávenni az önkormányzatokat, hogy munkásszállásokat építsenek. Ősztől már magáncégek is kaphatnak támogatást az államtól a projektre.
A szerb határ menti Mórahalom polgármestere járta ki a kormánynál, hogy építhessenek az önkormányzatok munkásszállásokat. A Nemzetgazdasági Minisztérium pályázatot írt ki, de első körben, 2017 májusában összesen négy település jelentkezett, kettő a határ mellől, Újszentiván és természetesen Mórahalom írja a hvg.hu.  A második körben kisebb kerettel, de változatlan feltételekkel lehetett vállalkozni a beruházásra, végül 2018 novemberében már a támogatást is növelte a kiíró, így nem negyven, hanem csak húsz százalék önerőt kellett a költségekből állnia az önkormányzatoknak, illetve ekkor már arra is volt lehetőség, hogy száz százalékos önkormányzati tulajdonú társaságok is pályázhassanak
Mostanra összesen 22 munkásszálló épült, vagy épülhet az előbbi feltételekkel, háromezer férőhellyel, ősztől pedig már magáncégek is kaphatnak támogatást az államtól.

A Mórahalmon múlt pénteken átadott szálló 94 férőhelyes és kétágyas szobákat biztosít. Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere, a portálnak elmondta, hogy a 263 millió forint támogatás mellé az önkormányzatnak 178 millió forintot bele kellett tolnia az építkezésbe, ehhez viszont hitelt vettek fel. Azt is vállalták, hogy tíz évig munkásszállóként fog működni a Szent Benedek Szálló, amelyet egyébként a város tulajdonában levő cég működtet majd, mert
kedvezőbb adózási feltételek vonatkoznak egy önkormányzati cégre, mint magára a helyhatóságra.

Újszentivánon az újonnan kialakított telkekből tizenkettőt tartott meg az önkormányzat, és négyen húztak fel családi ház jellegű szállásokat, amelyek közül néhányban nemcsak a munkások, de a hozzátartozók elhelyezésére is lesz lehetőség.  A komplexumot várhatóan szeptemberben adják majd át,
itt 150 milliót kellett hozzátennie az állami támogatáshoz az önkormányzatnak.

Szerző
Témák
vendégmunkás
Frissítve: 2019.07.13. 11:50

Hatvankét fa eshet áldozatul a HÉV felújításának

Publikálás dátuma
2019.07.13. 11:32
Képünk illusztráció
A HÉV felújításának és a vele járó területrendezésnek 62 fa eshet áldozatul – például azért, hogy legyen elég széles járda.
A Szentendrei úton körülbelül két HÉV-megállónyi szakaszon ígértek februárban felújítást. A munkálatok megkezdése megcsúszott, viszont közben az adott szakaszon szürke jelölésekkel látták el az ott lévő fasort, írja az index.hu. A lap figyelmét egy olvasói levél hívta fel, a fák törzsén szürke festékcsíkkal van. A BKK tájékoztatása szerint az adott útszakaszon felméréseket végeztek a fák állapotáról szakemberek segítségével, akik végül arra jutottak, hogy a területen lévő fák közül 36 rossz egészségi állapotú (fákon lévő kéregrák, gombafertőzés stb.) melyek eltávolítása ezért indokolt. A területen útépítés miatt kell eltávolítani további 26 fát, ezek közül többnek az egészségi állapota sem megfelelő. (A cikk címében és bevezetőjében korábban 64 fát említettünk, tévesen - a szerk.)  De alapvetően a helyzet az, hogy az út tervezett kialakítása az idősebb fák megtartását nem teszi lehetővé. Ugyan az út szélessége nem változik, de az út és az ingatlanhatárok közötti terület átépül. Egységesen 1,75 m széles járda lesz, illetve az út mentén pedig, ahol a lehetőségek megengedik, párhuzamos parkolók épülnek a kapubejárók között.
Szerző
Frissítve: 2019.07.22. 21:07