Előfizetés

Egész pályás letámadást indított a hatalom, hogy végül elvehesse az "infantilis" ellenzék parlamenti pozícióit

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.13. 15:18

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Úgy tűnik, a Fidesz roppant rosszul tűri a kudarcokat.
Újabb kormányzati megmondóember kardoskodott amellett, hogy fosszák meg parlamenti pozícióiktól (praktikusan bizottsági elnöki és alelnöki posztok) az ellenzéket. Ez lenne a válaszcsapás azért, mert a DK és az MSZP EP-képviselői nem támogatták, hogy a kormánypárt politikusai különböző posztokhoz jussanak az Európai Parlamentben.
Ezúttal a Deák Dániel szavait tüntette fel "szakvéleményként" a közszolgálati televízió, írja a 168ora.hu. A fideszközeli XXI. Század Intézet elemzője szerint „példa nélküli és infantilis” annak a magyar ellenzéknek a viselkedése, amely nem szavazta meg a fideszes jelöltetket az európai parlamenti bizottsági pozíciókba. „A kormánypártoknak reagálnia kell erre a magatartásra. Ha az ellenzéki képviselők felrúgják az íratlan szabályokat, akkor a kormánypártoknak sem kell azokat betartania Magyarországon”. A jelek szerint a kormánysajtó kommunikációja előkészíti, hogy a kormánypárti többség revansvágyból elvegye az ellenzék országgyűlési bizottsági pozícióit. Emlékeztetőül: előbb Bayer Zsolt, majd Kocsis Máté Fidesz-frakcióvezető javasolta ezt, aztán jött a Pesti Srácok cikke.   – utalva ezzel arra, hogy az ellenzéktől elveheti a kétharmados kormánytöbbség a parlamenti bizottsági helyeit.

A Mi Hazánk úgy érzi, győzelemre van ítélve, ha eleget cigányozik és migránsozik

MTI-Népszava
Publikálás dátuma
2019.07.13. 14:57

Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI
Az nem világos, hol talál utánpótlást, a "meg nem alkuvó nemzeti erő".
Az embereknek bizonyíték kell, mert elvesztették a hitüket, ezért látniuk kell, hogy a Mi Hazánk Mozgalom tagjai mindenhol jelen vannak, dolgoznak és mozgalmi jelleggel, önerőből is bátran szembe mennek a magyar népet veszélyeztetőkkel, legyen az migráns, vagy cigány bűnöző - fogalmazott Toroczkai László, a mozgalom elnöke szombaton a Csongrád megyei Ásotthalmon. A Mi Hazánk Mozgalom I. kongresszusán Toroczkai László elmondta: ezen az úton haladva "győzelemre vannak ítélve", mert ha a magyar emberek tudják, hogy a mozgalom tagjaira minden körülmények között számíthatnak, akkor mindenki rájuk fog szavazni. Kiemelte: 114 ezer magyar ember szeretné, hogy a Mi Hazánk Mozgalom megmaradjon, megerősödjön, és képviselje az önkormányzatokban és az Országgyűlésben a magyarok érdekeit. Éppen ezért "küzdeni kell, bátran előre nézve, és akkor meglesz az a várva várt győzelem, a tiszta és soha meg nem alkuvó nemzeti erő számára" - hangoztatta.
Az persze kérdés, hogy ez a 114 ezer ember (a számot az EP-választáson begyűjtött voksokból vezette le Toroczkai) egy kiindulási alap, vagy maga a maximum. Ugyanis a régi, szélsőséges jobbikos retorikát felélesztő Mi Hazánk azzal szembesülhet, hogy nincsenek Jobbik-árvák. Azaz a formáció néppártosodása után nem maradtak kiábrándult pártot nem választó tömegek. Azok a szavazók, akik nem értetettek egyet a korábbi elnök, Vona Gábor irányvonalával, már 2016 óta szivárognak a Fideszhez. Márpedig a kormánypártot szinte képtelenség jobbról előzni.

Mindjárt startol a polgármester-birkózás

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.13. 13:23

Fotó: Népszava
Az egyéni képviselők megvannak, már csak polgármester-jelölt kell.
A Momentum, az MSZP, a DK 3-3-3, a Jobbik, az LMP és a Párbeszéd pedig 1-1-1 egyéni képviselői helyet kap Budapest IX. kerületében, illetve arról is sikerült megegyezni, hogy a kompenzációs listára milyen sorrendben kerüljenek fel a nevek –írja a Mérce, azzal kapcsolatban, hogy a kerületben az egyéni képviselőjelöltekről már nagyjából sikerült megállapodniuk a pártoknak. Ferencvárosban egyelőre nem sikerült megállapodni arról, hogy ki legyen az ellenzéki együttműködés közös polgármester-jelöltje. Erre a posztra eddig több név is felmerült: az EP-választás után a Momentum a volt LMP-s Jancsó Andreát nevezte meg, de Baranyi Krisztina nemrég szintén bejelentette indulását, akit az MKKP támogat.