Fenyő-gyilkosság;

2019-07-15 11:53:58

Perújítás jöhet a Fenyő-gyilkosság ügyében: az ügyészség szerint bizonyíthatóan P. Tamás volt a felbujtó

Gy. Tamásnak eközben még az óvadékot is visszaadják.

Az ügyészség perújítást javasol a Fenyő-gyilkosság ügyében P. Tamással kapcsolatban – tudatta a Fővárosi Főügyészség hétfőn közleményben. A perújítást a Fővárosi Ítélőtábla rendelheti el. Azt írják, a Fenyő-gyilkosság irataiból P. Tamás gyanúsított kapcsán a Fővárosi Főügyészség megállapította, hogy

Ugyanis korábban Jozef Rohácot a bíróság több emberen elkövetett emberölés bűntettében mondta ki jogerősen bűnösnek tettesként, és ehhez kapcsolódóan P. Tamást mindössze egy rendbeli emberölés felbujtójaként vonta felelősségre. A Fővárosi Főügyészség azonban bizonyíthatónak látja, hogy P. Tamás nemcsak az Aranykéz utcai emberölésnél volt felbujtója Jozef Rohácnak, hanem a Fenyő-gyilkosságban is, így cselekménye – Jozef Rohác minősítéséhez igazodva – szintén több emberen elkövetett emberölésnek minősülhet. A főügyészség közleménye kitér arra is, hogy

A vele szembeni érdemi ügyészi döntés meghozatala folyamatban van. Mivel pedig a gyanúsított a legenyhébb személyi szabadságot korlátozó kényszerintézkedés hatálya alatt többször járt külföldön, ahonnan mindig visszatért, a Fővárosi Főügyészség nem látta indokoltnak a kényszerintézkedés meghosszabbítását, továbbá intézkedett az óvadék visszaszolgáltatásáról is.

Fenyő Jánost 1998. február 11-én este géppisztollyal ölték meg Budapesten, a II. kerületi Margit utcában. A rendőrség idén júniusban közölte, hogy lezárta a Fenyő-gyilkosság vizsgálatát.

Jozef Rohácot a bíróság néhány éve a Fenyő-gyilkosság és az 1998. július 2-ai Aranykéz utcai négy halálos áldozatot követelő robbantás elkövetőjeként jogerősen életfogytiglanra ítélte, ám a Fenyő-gyilkosság háttere, a felbujtó személye akkor még ismeretlen maradt. A nyomozás során 2017-ben merültek fel új bizonyítékok, melyek alapján sikerült azonosítani a bűncselekmény többi elkövetőjét. A rendőrség a Fenyő-gyilkosság ügyében tavaly Gy. Tamás volt úszószövetségi elnököt, médiavállalkozót és P. Tamást is gyanúsítottként hallgatta ki. Utóbbi az Aranykéz utcai robbantás és egy másik, szintén két évtizeddel ezelőtti leszámolás, a Prisztás-gyilkosság ügyében jogerősen kiszabott szabadságvesztését tölti. Az 51 éves férfinek még legalább 10 év van hátra a büntetéséből.