Retteghet a Természettudományi Múzeum: kiszivárgott az új főigazgató pályázata

Publikálás dátuma
2019.07.15. 11:40
Bernert Zsolt
Fotó: Manek Attila / MTI
Ami az intézmény feldarabolását illeti, túlteljesítheti még a kormány elvárásait is a veterán kurultájos Bernert Zsolt.
Messzemenőkig igyekszik a kormány kedvében járni, és a földig gyalázza elődei munkáját pályázatában a Magyar Természettudományi Múzeum (MTM) vezetői posztjának várományosa - írja a hvg.hu. A lapnak sikerült megszereznie az ősmagyar koponyalékeléssel turnézó veterán kurultájosból a Természettudományi Múzeum leendő főigazgatójává avanzsáló Bernert Zsolt főigazgatói pályázatát. Azt írják, a néhány éve még csontkovácsként és életmód-tanácsadóként is dolgozó, az említett Kurultáj Magyar Törzsi Gyűlésen visszatérően szereplő és a 19. századi romantika türk-magyar álmait majd egy milliárdból kergető Magyarságkutató Intézetnél is felbukkanó Bernert már kétszer is kiállt a múzeum dolgozói elé, ám 
az intézménnyel kapcsolatos terveiről a minisztérium felé vállalt titoktartásra hivatkozva eddig csak keveset árult el.

Leendő beosztottjai állítólag a kormány akaratának puszta végrehajtóját látják benne, ám még ennél is borúsabb kép rajzolódik ki a pályázati anyagból: Bernert Zsolt nemcsak végrehajtó lesz, hanem már pályázatában is igyekezett saját ötletekkel a kormány kedvében járni. A múzeum egységes (fővárosi) elhelyezésének lehetőségéről, és az intézmény majd minden jelenlegi egységénél felveti a vidékre költözés-költöztetés észszerűségét. Emlékeztetőül: ezzel nem az a baj, hogy a "vidék" valahogy inherensen rosszabb lenne Budapestnél, hanem például hogy az ország közlekedési infrastruktúrája olyan lesújtó állapotban van, hogy ha mondjuk Pécsről kirándulna egy iskolai osztály a múzeum leendő debreceni helyére, az tömegközlekedéssel csak az útidőt nézve 12-20 óra. Továbbá, a múzeum lényegében az összes dolgozóját elveszti a költözéssel, ami katasztrofális következményekkel járhat a gyűjteményre nézve.
Bernert viszont "alapos megfontolás" tárgyává tenné például a múzeum két legnagyobb egysége: az állattár törzsgyűjtemény egyes részeinek és a teljes növénytárnak a vidéki elhelyezését. Egy meg nem nevezett egyetemvárosba telepítené az ásványtárat is, mondván, "a gyűjtemény összességében jelentős veszteség nélkül költöztethető". Debrecen mellett Miskolcra, Győrbe, Pécsre és Szegedre is vinne egy-egy töredéket az intézményből.
Árulkodó azonban, hogy az MTM embertani tárát - ahol maga is dolgozott - szakmai szempontból inkább a fővárosi agglomerációban hagyná.

Saját szakterületén Bernert is látja azt a "budapesti koncentrálódást", ami mindenhol jelen van, csak a kormány mintha szándékosan nem akarna észrevenni. A leendő főigazgató a mindössze hatfős embertani tárat Bicskén, egy újonnan építendő, látványraktár, kiállítóhely és emlékhely funkciót is betöltő komplexumban helyezné el, hogy így - szavaival - "a világ legnagyobb és nemzeti szempontból összehasonlíthatatlan jelentőségű gyűjteménye" jöjjön létre. De ez még csak az első lépcsőfok: hosszabb távon ugyanis egy önálló Magyar Embertani Intézet és Múzeum kialakítását tervezi – vagyis
leválasztaná az MTM-ről a szerinte méltatlanul háttérbe szorított részleget.

A 49 oldalas pályázatból Bernert később több mint nyolc oldalt és egy külön fejezetet ennek a területnek szentel. Ha mással nem, ezzel bizonyosan elnyerte a közel egymilliárdos büdzséjű Magyarságkutató Intézetet is létrehozó hobbitörténész, Kásler Miklós emberminiszter szimpátiáját, aki kiírta az MTM igazgatói pályázatát is.
Nem sok jóra számíthat ugyanakkor a zoológia, mely "gyűjteményének nagysága nem indokolja múzeumon belüli privilegizált helyzetét" Bernert szerint. Pályázatának pedig csaknem ötöde – nyolc és fél oldal – tisztán a mostani és a korábbi főigazgatók munkájának támadása. Főleg a "nemzeti értékek" melletti kiállást hiányolja, és bírálja a korábbi vezetést, amiért az a "mindennapi működés szintjén elsősorban a nemzetközi elvárásoknak, trendeknek próbált megfelelni".
De sokat elárul a leendő főigazgató hozzáállásáról az is, hogy átszabná még a múzeumi bolt és a büfé működését, illetve kínálatát is. A 2020–2024 közötti időszak a leendő főigazgató szerint összességében a múzeum eddigi teljes történetének kiemelkedően fontos szakasza lesz
Szerző

Horváth Csaba: Ha kell, népszavazást tartunk a Ligetről

Publikálás dátuma
2019.07.15. 10:35

Fotó: Lakos Gábor / Népszava
Ha pályázaton keresnék Zugló polgármesterét, akkor az önéletrajza alapján magát tartaná a legalkalmasabb jelöltnek Horváth Csaba, az ellenzék XIV. kerületi indulója.
Budai polgármester volt, az önéletrajza szerint most is ott lakik. Hogy kerül Zuglóba? Voltam már polgármester, ahogy főpolgármester-helyettes és Budapest kormánybiztosa is. Országgyűlési képviselőként is dolgoztam 2010-ig, akkor döntöttem el, hogy a várospolitikára fókuszálok. Ez szerintem meghatározó szakmai ív. Legalább ennyire fontosnak tartom azt a kilenc évet, amit ellenzéki frakcióvezetőként töltöttem a fővárosban. Van kötődésem Zuglóhoz, az első munkahelyem itt volt, ráadásul édesanyám a mai napig a kerületben él. Ha mondjuk pályázaton keresnék a XIV. kerület polgármesterét, akkor – például az önéletrajzom alapján – a legalkalmasabb és legfelkészültebb jelölt én lennék a mostani kínálatból. Engem nem az ígéretek fognak minősíteni, hanem az, amit megvalósítok.  A XIV. kerület ellenzéki vezetésű volt az elmúlt öt évben. Mit állít a kampánya középpontjába?  A kampányom annyival könnyebb, hogy tovább tudom vinni azokat a folyamatokat, amelyeket már elindított Karácsony Gergely. A fókuszban biztosan nem az lesz, hogy megígérem: én leszek az elődjeim közül a legtehetségesebb kátyúbetömő. Persze a kátyúkat be kell tömni, de ezért önmagában nem jár elismerés. Azt viszont tudom vállalni, hogy olyan problémákat oldok majd meg a várospolitikai tapasztalataimmal, amelyek harminc éve állnak. Kimozdítom a holtpontról Rákosrendező ügyét, hogy a lesajnált „barnamezőből” Zugló új zöld büszkesége legyen. A Városliget sem maradhat ebben az állapotában és ott van a Bosnyák tér is, amelyről nagyjából negyven-ötven éve ígérik, hogy impozáns tér lesz. Ezekben a kérdésekben Karácsony Gergely főpolgármesterként segíteni fog, aki nyilván elkötelezett marad Zugló iránt. Természetesen számos olyan feladat van a nagy ügyektől az egyéni problémákig, amelyeket a zuglóiakkal közösen kell megoldanunk. Mit csinálna a Liget-ügyben másképp, mint Karácsony Gergely? A Liget kapcsán valóban viszonylag keveset tud tenni egy kerületi polgármester. Ugyanakkor fontos hozzátenni, hogy a Zuglónak is van tulajdonosi érintettsége a területen. Karácsony Gergellyel közösen lépünk fel majd azért, hogy a Ligetet visszakapják a budapestiek és ennek érdekében a Tarlós István és a kormány közötti szerződést felbontsuk, ami építési telekké degradálta Budapest első közparkját. Ha másképp nem megy, akkor ezt akár helyi véleménynyilvánító népszavazásokkal fogjuk kikényszeríteni. Korábban azt állította, hogy nyereséges a zuglói parkolás. Mire alapozza ezt?  Most is állítom. Nem ülök még a polgármesteri székben, így ugyanazokhoz az adatokhoz férek hozzá, mint bárki más. A Fidesznél egyébként nyilván jól hangzik a napi egymilliós veszteség mantrázása. Abba nem gondolnak bele, hogy a hiánynak látszania kellene. Magában egyébként ez egy rossz vita. Ha a nyereség lenne a cél, akkor a parkolás mint forgalomszabályozási eszköz sérülne.
Egyetért Tarlós Istvánnal abban, hogy a parkolás egységesítése a megfelelő lépés a korrupció visszaszorítására?  Igen, bár ez a Fidesz kampányhazugságának hangzik, ugyanis Tarlósnak megengedik, hogy beszéljen róla, de úgysem lesz belőle semmi. A főpolgármester és a kormánypárt már 2010-ben megígérte az egységes budapesti parkolást, akkor hét parkolási-társaság működött Budapesten, mára megduplázódott a számuk. Mi a véleménye Tóth Csabáról, a XIV. kerületi MSZP-elnökről? Sokak szerint ő az igazi főnök Zuglóban, ráadásul vélelmezik az együttműködését a helyi Fidesszel, például a parkolás kapcsán. Tóth Csabát kétszer megválasztották egyéni országgyűlési képviselőnek. Ráadásul az angyalföldi eredmények mellett a legnagyobb támogatottsággal. Valamit jól csinál Zuglóban, ezt bizonyítják a választási eredmények. Az összes többi állítás rosszindulatú pletyka, amelyeket az irigyei, ellenfelei terjesztenek. Tárgyalt már a többi párt helyi szervezetével?  Felmerült már az egyeztetés igénye, de technikailag egyelőre lefoglalja őket az egyéni körzetekre vonatkozó megállapodás. Bízom benne, hogy hamarosan tovább léphetünk a programra, amiről együtt kell döntenünk, hiszen közösen, koalícióban indulunk és irányítjuk majd Zuglót. Az előválasztás első fordulójában Karácsony azt mondta, közösen akar önnel dolgozni. Ez jelentheti győzelme esetén a főpolgármester-helyettesi poszt felkínálását is?  Most is támogatom Karácsonyt, a kampányban és támogatom majd a főpolgármesteri munkájában is. Ezt nem csak főpolgármester-helyettesként tudom csinálni. A poszthoz egyébként le kellene mondanom Zuglóról. Bízom a kerületben, remélem az ott lakók is bennem, nem fogom őket cserbenhagyni. Karácsony pedig minden másban számíthat rám.
Szerző
Frissítve: 2019.07.15. 11:44

Kalandparkok használatát tiltotta meg az ITM

Publikálás dátuma
2019.07.15. 10:15
Képünk illusztráció
Fotó: GODONG / AFP/BSIP
Nyolcvannégy helyszínen 310 pályát ellenőriztek, ezek kétharmada felelt meg teljes körűen az előírásoknak.
A vizsgált kalandparkok 31 százaléka nem felelt meg teljes körűen az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak – közölte a Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) hétfőn az MTI-vel. A közlemény szerint a fogyasztóvédelmi hatóság még a nyári vakáció előtt ellenőrizte a lombkorona szintjén épített vagy mesterséges oszlopra telepített kötélpályák, kötélcsúszdák, függőhidak és a mászófalak üzemeltetési körülményeit. Nyolcvannégy helyszínen 310 kalandpályát ellenőriztek, amelyek kétharmada teljes körűen megfelelt az üzemeltetésre vonatkozó előírásoknak. Az ellenőrzés során 36 kalandpálya használatát kellett ideiglenesen megtiltani, ezek közül 17 a hiányosságok pótlása után már újra üzemel, és a többi hiánypótlása is folyamatban van – tették hozzá. 
Szerző