Előfizetés

Már Paksot is Mészáros Lőrinc fűti

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.15. 16:25
Mészáros Lőrinc és Mészárosné Kelemen Beatrix
Fotó: Tóth Gergő / Népszava
Az első számú oligarcha nem rég megszerzett cége épp most kapott mintegy 500 millió forintos megrendelést az erőműtől.
Újabb céggel gyarapodott tavasszal a közvetlenül Mészáros Lőrinchez kötődő cégbirodalom, gyakorlatilag Paksot is Orbán kedvenc oligarchája fűti, mióta az ő és a felesége tulajdonában álló V-Híd Vagyonkezelő Kft. szerezte meg a paksi Duna Center Therm Üzemi Szolgáltató Kft.-t, írja az mfor.hu. Amelynek fő tevékenysége a meglehetősen tág fogalmat jelentő gőzellátás, légkondicionálás, ha azonban a társaság honlapját nézzük, akkor rögtön kiderül: fő tevékenysége "Paks Város távfűtésének ellátása". Emellett foglalkoznak még tanuszoda és strand üzemeltetéssel, sőt építőipari kivitelezéssel is. A D.C. Therm Üzemi Szolgáltató Kft. a város távfűtéssel történő ellátása mellett évek óta rendszeres bedolgozója az MVM Paksi Atomerőmű Zrt.-nek is. A közbeszerzési hatóság oldala szerint legutóbb július 4-én nyertek el három munkát, mintegy nettó 500 millió forintért.

Javulnak a rossz rezsihelyezéseink

M. I.
Publikálás dátuma
2019.07.15. 14:51

Fotó: Népszava
A 12. legkedvezőbb helyre ugrott Budapest az áram- és gázszámlák családi költségvetésen belüli aránya szerinti, 25-ös európai sorrendben – derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal júniusi adatokkal frissített kimutatásából.
E listán a felmérés elmúlt hat éve során most először kerültek többségbe a nálunk rosszabb értékeket felmutató európai fővárosok. Ezúttal, májushoz képest éppenséggel a szlovéneket előztük. Bár a kimutatás mindkét közép-európai főváros lakosságának csökkenő terheire utal, míg Budapest értéke 4,1 százalékról 3,4 százalékra, addig Ljubljanáé 4 százalékról csak 3,9 százalékra mérséklődött. Brüsszelt visszaelőzve egy helyet javítottunk a vásárlóerőhöz viszonyított áramármutató tekintetében is. Így e 29 tagú listán most a 9. pozíciót tudhatjuk magunkénak. Bár ez szintén a legkedvezőbb a felmérés kezdete óta, január-március között már álltunk ugyane szinten. A többi, ezeknél jóval kedvezőbb rezsihelyezésünk júniusban nem módosult.

Útlezárással tiltakozik a Suzukiból kizárt szakszervezet

Varga Dóra
Publikálás dátuma
2019.07.15. 14:50

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Újabb demonstrációval igyekszik jelezni a Vasas Szakszervezet az esztergomi Suzuki gyár dolgozóinak és menedzsmentjének: igenis léteznek.
Félpályás útlezárással tiltakozik az esztergomi Suzuki gyár körül hétfő kora délután a Vasas Szakszervezeti Szövetség, véleményük szerint ugyanis a cég továbbra sem tartja be a munkavállalók jogait biztosító törvényeket. A szakszervezet nem először választja a tiltakozás ezen formáját. A Vasas és a cég menedzsmentje ugyanis hónapok óta vitában áll egymással: a Suzuki a Vasas helyi tagszervezetének februári megalakulása óta vitatja annak létezését, nem engedi be az érdekvédőket a gyárba, és tárgyalni is csak postai levelezés formájában hajlandó velük. A legutóbbi demonstráció alkalmával a gyár vezetősége a hátsó kapukon vitte ki a dolgozókat, hogy ne találkozzanak a szakszervezeti vezetőkkel. Hétfőn ezért már három gyár körüli útszakaszon szerveztük a „meglepetésszerű” a tiltakozó akciót – mondta érdeklődésünkre László Zoltán, a Vasas alelnöke. 
Az újabb demonstrációnak egyébként az adta az apropót, hogy a helyi tagszervezet vezetőjének választott, de a megalakulásnak másnapján kirúgott esztergomi dolgozó munkaügyi perében lezajlott a második forduló is. Itt is az érződött, hogy a Suzuki nem tudja megindokolni az elbocsátást – jegyezte meg László Zoltán. Szerinte a cégvezetés válogat, hogy mely munkaügyi jogszabályokat tart be és melyeket nem, aszerint, hogy az neki kedvező-e vagy sem. Fel kell tenni a kérdést: ugyanezen elv mentén zajlik-e a gyártás is a Suzukinál? – fűzte hozzá. László Zoltán azt mondja: a szakszervezet létezését a Suzukinál szintén a bírósággal lesznek kénytelenek kimondatni, már ennek érdekében is megtették a szükséges lépéseket. A szakszervezeti vezető értetlenül áll a kialakult helyzet előtt, hiszen – mint mondta – ők párbeszédet szeretnének. A munkaadóknak meg kellene becsülniük azokat a dolgozókat, akik a szakszervezetbe lépve szeretnének javítani a munkakörülményeken, hiszen az azt jelenti, hogy az adott cégnél szeretnének dolgozni, ott képzelik el a jövőjüket - vélekedett. A Vasas februárban megalakult esztergomi tagszervezetének már többszáz tagja van, többeknek pedig a Suzuki vonja le a béréből és továbbítja a szakszervezeti tagdíjat – jegyezte meg a Vasas alelnöke. Ha pedig ezt megteszi, hogyan kérdőjelezheti meg a szakszervezet létezését? – vetette fel. Hangsúlyozta: ha egy munkahelyen egyetlen egy tagja is van egy szakszervezetnek, akkor a hatályos törvények szerint oda bemehetnek az érdekvédelmi vezetők. A Suzuki mégsem engedi be őket a gyár területére.
A fentiekkel kapcsolatban korábban Fejesné Gyurján Ildikó, a Suzuki Zrt. HR-ügyekért is felelős operatív igazgatója azt mondta a Népszavának: az érintett dolgozó elbocsátása a munkájával függött össze, ezt bíróságon is készek bizonyítani. Ennél többet a folyamatban lévő perre tekintettel nem kívánt közölni. Azt viszont - a cég korábbi kommunikációjának megfelelően - elismételte: ha a szakszervezet hitelt érdemlő dokumentumokkal bizonyítja a tagság létezését, akkor biztosítják számukra a törvényben garantált működést. Ilyen dokumentumokat azonban szerinte mindeddig nem kaptak. A Vasas ugyanakkor az alapszabályt és az alakuló jegyzőkönyvet – a tagok neveinek kitakarásával – már megküldte a Suzukinak. Hogy ez miért nem elég, illetve pontosan milyen dokumentumot szeretnének látni, arra az operatív igazgatótól nem kaptunk egyértelmű választ. Mint mondta: ez jogi kérdés, egy ilyen szervezet létrejöttének megvan a maga hivatalos dokumentációja. Szerinte az, hogy több szakszervezeti tagnak a Suzuki vonja le a béréből és továbbítja a tagdíjat a szakszervezetnek, még nem bizonyító erejű a tagság meglétére. A Suzuki Zrt. a demonstrációra most egy közleményben reagált, amelyben azt írták: büszkék rá, hogy dolgozóik 71 százaléka több mint 10 éve a vállalatnál dolgozik. „Munkatársaink tiszteletet érdemelnek, ezért a Magyar Suzuki nagyon komolyan veszi a munkavállalóit. Ennek megfelelően a vállalat az elmúlt években számos olyan intézkedést hozott, amelyet a dolgozóinkkal és az Üzemi Tanáccsal folytatott állandó és fejlődő párbeszéd eredményezett. A vállalat 2018-ban és 2019-ben együttesen 30,5 százalékos bérfejlesztést hajtott végre a fizikai dolgozók körében.” – írták. A 27 éve Magyarországon működő vállalat eredményeit ecsetelve - 19 292 új Suzuki személyautó értékesítéssel harmadik éve uralják a hazai újautóeladásokat - jelezték: mindezt csak egy szervezett, összetartó csapattal tudták elérni. A Suzuki Zrt. ezért visszautasítja az olyan megnyilvánulásokat, amelyek a vállalat hírnevét, a munkatársak teljesítményét valótlan állításokkal csorbítják. A szakszervezettel kapcsolatban továbbra is az kérésük: ”hangulatkeltés helyett inkább teljesítsék az együttműködés rájuk eső részét, mely számukra könnyen elérhető dokumentumok beadásával kezdődik”.