Előfizetés

Mobilcégre hajt az állam és jöhet a"központi" gigabank is

Kósa András Batka Zoltán
Publikálás dátuma
2019.07.16. 06:00
Orbán Viktor árnya vetül a mobilszolgáltatóra
Fotó: Pelsoczy Csaba
Még az idén 25 százalékos részesedést szereznének a Telenor Magyarország Zrt.-ben - értesült a Népszava.
Bevásárolná magát az állam a Telenorba – értesült a Népszava két egymástól független forrásból. Információink szerint az Antenna Hungária Zrt.-n keresztül szerezne nagyságrendileg 25 százalékos részesedést az állam a Telenor Magyarország Zrt.-ben. Orbán Viktor kormányfő szeretné, ha még az idén létrejönne az akvizíció. Úgy tudjuk, az erről szóló tárgyalások már folynak a vállalat felsővezetésével.
A cseh PPF-csoport még tavaly júliusban szerezte meg a Telenor közép-kelet-európai leányvállalatait 2,8 milliárd euróért. Már ekkor felmerült, hogy ez csak egy köztes állomás lesz és végül kormányközeli kézbe kerül a társaság. Forrásunk szerint úgy kalkulálnak, hogy mintegy 100 milliárd forintos befektetésre lenne szükség az üzlethez, de a cégbírósági adatok szerint a cég értéke akár több száz milliárd forint lehet, a Forbes tavaly 350 milliárdra becsülte. A több mint ezer főt foglalkoztató vállalkozásnak egyébként nagyon jól sikerült a tavalyi év: a cég ugyanis az addig jellemző 150-160 milliárd közötti átlagos árbevételéhez képest 170 milliárd forintot ért el, amelyből adózás után 31 milliárd tiszta profitja maradt. Ugyan a vállalatnak 20 milliárd forint a kötelezettségállománya, ám ez eltörpül a 116 milliárd forintnyi saját tőkéhez képest.
Úgy tudjuk, Orbán Viktornak az Erste Bankban történt tulajdonszerzés volt az egyik pozitív példa: az államé ugyanis a pénzintézet 15 százaléka, és miután a bank nyereséges, osztalékot is fizet. - A kormányfő szerint az állam nyugodtan beszállhat ilyen nyereséges cégekbe, mert azzal csak jól jár, így a jövőben akár további tulajdonszerzések is jöhetnek – mondta kormányzati forrásunk. Az állam egyébként régóta szeretne „saját” mobilszolgáltatót, Lázár János korábbi Miniszterelnökséget vezető miniszter például tavaly a Magyar Időknek azt mondta: „nem szabad lemondani az állami tulajdonú mobilszolgáltató létrehozásáról”. Ez vagy úgy tartotta elképzelhetőnek, hogy az állam saját céget alapít, vagy bevásárolja magát egy működő vállalatba. Utóbbi forgatókönyvbe beleillene a telenoros tulajdonszerzés. Piaci forrásunk szerint egy ilyen akvizíció fél évet vesz igénybe a szükséges lépések előkészítése, versenyfelügyeleti vizsgálattal, minden szükséges lépéssel együtt fél év alatt nyélbe üthető, így amennyiben sikerül megegyezni, a Telenor egy része még idén az államhoz kerülhet. Kérdéseinkkel természetesen a Telenort is megkerestük, de ott csak annyit közöltek, hogy „gyakorlatunk szerint a felvásárlásokkal kapcsolatos találgatásokat soha nem kommentáljuk”.

Jöhet az állami „gigabank” is

Még az idén szeretnék megvalósítani a Budapest Bank, az MKB és a Takarékszövetkezetek összevonását, létrejöhet az állami „gigabank” - mondták szintén kormányzati források a Népszavának. Erről először még tavaly januárban a 24.hu írt, a portál szerint Orbán Viktor célja, hogy egy az OTP-hez hasonló nagyságrendű fiókhálózattal és mérlegfőösszeggel rendelkező, de az ország leggazdagabb emberétől független tulajdonosi háttérrel bíró bankot hozzanak létre. Bár nyilvánosan kormányzati szereplők többször tagadták a terveket, információink szerint az új bank létrehozását egyelőre csak az késlelteti, hogy az összevonás technikai lebonyolítása a vártnál sokkal nehezebben halad. Emiatt már Orbán Viktor is elégedetlen és az év végéig adott határidőt a fúziónak.

Szijjártó szerint „Brüsszel nyíltan bátorítja az embercsempészetet”

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.15. 21:42

Fotó: Balogh Zoltán / MTI
A külügyminiszter nem tágít attól az elmélettől, Brüsszel és egyes nyugat-európai uniós tagállamok célja és érdeke nem más, mint hogy minél több bevándorló jöjjön Európába.
„Brüsszel és az Európai Unió egyes nyugati tagállamai leleplezték magukat, miközben ugyanis világossá vált, hogy a migrációt nemcsak a szárazföldön, hanem a Földközi-tengeren is meg lehet állítani, folyamatosan és nyíltan támogatják és bátorítják az embercsempészetet” - jelentette ki Szijjártó Péter Brüsszelben, az EU-tagországok külügyminiszterei tanácskozásának szünetében – olvasható a KKM közleményében. Szijjártó a jelenlévő magyar újságíróknak hangsúlyozta: világossá vált, hogy „Brüsszel és egyes nyugat-európai uniós tagállamok célja és érdeke nem más, mint hogy minél több bevándorló jöjjön Európába”. Arra hívta fel a figyelmet, hogy „a migrációt szervező erők ismét támadásba lendültek, az ezt támogató európai uniós tagállamok pedig nyíltan az embercsempészek oldalára álltak. Látható, hogy a Földközi-tengeren nemzetközileg szervezett, politikai eszközökkel támogatott embercsempészet zajlik” - jelentette ki. Hangsúlyozta, a migráció szempontjából Európa számára két megoldás lehetséges. Vagy az „embercsempészek” oldalára helyezkedik, vagy pedig Matteo Salvininek a magyar véleménnyel is egybehangzó álláspontjára, amely azt szorgalmazza, hogy Európába csak legálisan lehessen belépni. A külgazdasági és külügyminiszter kijelentette, az embercsempészet, és az embercsempészeti tevékenységet folytató civil szervezetek támogatása azt váltja ki, hogy újabb migrációs hullámok indulnak Európa irányába. Ez a politika ugyanis bátorítja az embereket, hogy „fizessenek az embercsempészeknek”, szálljanak hajókra, hiszen egy civil embercsempész hajó úgyis kimenti és olasz, vagy a máltai kikötőkbe szállítja őket - mondta. Hozzátette, egy újabb bevándorlási hullám pedig jó ürügy lesz arra, hogy a korábbi támogatók újra érveljenek a migránsok tagországok között, kvóták alapján történő, kötelező elosztási mechanizmus mellett. „Tűzzel játszanak” azok az országok, amelyek egymás között kívánják elosztani az Európába érkezett migránsokat, ugyanis „Európa európaiságát, jövőjét, kultúráját és identitását” veszélyeztetik - tette hozzá a miniszter. Botrányosnak és megdöbbentőnek nevezte, hogy Európában hőssé avatnak nemzeti szuverenitást sértő embereket, embercsempészeket, akik tevékenysége miatt emberek, köztük határt védők kerülnek veszélybe. Ha az unió világossá tenné, hogy Európába csak szabályosan lehet bejönni, azzal lehetne emberéleteket menteni - húzta alá.

Gulyás Gergely partizánlátogatást eszközölt Kárpátalján, Kijev az ukrán választások magyar befolyása miatt dühösködik

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.15. 21:41
GULYÁS Gergely
Fotó: Kovács Attila / MTI
Persze az is igaz, hogy az előrehozott választások árnyékában a hivatalos magyar látogatók is egy adott jelölt mellett agitáltak.
Ukrajna fenntartja a jogot magának arra, hogy lépéseket tegyen annak megakadályozására, hogy Magyarország beavatkozzon Ukrajna belügyeibe, tudatta a kijevi külügyminisztérium közleményben azután, hogy Jehor Bozsok külügyminiszter-helyettes a nap folyamán megbeszélést folytatott Íjgyártó István kijevi magyar nagykövettel. A nyilatkozat szerint az ukrán félben aggodalmat keltett Orbán Viktor miniszterelnöknek és Brenzovics Lászlónak, a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szövetség (KMKSZ) elnökének, az ukrán parlament képviselőjének nemrégiben tartott budapesti találkozója. Kijev aggodalmát fejezte ki több magyar hivatalos személy Kárpátalján a közelmúltban tett látogatása, valamint nyilvános kijelentéseik miatt, amelyek a tárca szerint Brenzovics és más, július 21-i előrehozott ukrán parlamenti választáson induló jelöltek melletti agitációt jelentettek. Ezen túlmenően - mint a közlemény hangoztatta - az ukrán külügyminisztérium meglepetéssel értesült arról, hogy az ukrán fél ajánlása ellenére Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter hétfőn diplomata útlevéllel nem hivatalos látogatást tett Kárpátalja megyében. "A magyar fél ilyen lépéseit a diplomáciai szabályok és a jószomszédi kapcsolatok szellemisége megsértésének tekintjük. Az ukrán fél fenntartja a jogot, hogy intézkedéseket tegyen annak megakadályozására, hogy Magyarország beavatkozzon Ukrajna belügyeibe. Figyelembe véve az említett lépéseknek az ukrán társadalomban kiváltott nagy visszhangját, nyomatékosan ajánljuk a magyar vezetésnek, hogy a választási folyamat lezárulásáig tartózkodjanak a kárpátaljai látogatásoktól és minden olyan lépéstől, amely agitációnak tekinthető" - szögezte le a minisztérium. Gulyás Gergely hétfőn az Ungvárhoz közeli Palágykomoróc magyar kormánytámogatással felújított református templomának ünnepélyes átadásán vett részt.