Előfizetés

Kilakoltatás előtt álló anyával szemben védi a bankot a Trócsányi-féle ügyvédi iroda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.16. 14:06

Fotó: Népszava
Az értelmi fogyatékos fiút nevelő nő devizahitel-csapdába került, most perrel próbálja megállítani a végrehajtást.
Devizahitel-tartozás miatt hamarosan kilakoltatás fenyegethet egy oxigénhiány következtében halmozottan fogyatékosan született 24 éves fiút és édesanyját- írja a 24.hu, ami videóriportot is készített a témában.
Mint riport összefoglalójából kiderül, az anya, Andrea 12 millió forint svájci frank alapú kölcsönt vett fel az Erste Banktól, amiből majdnem 11 milliót visszafizetett a hitelintézetnek, ám az árfolyamváltozás miatt csaknem további 20 milliót követel tőle a bank. Ezt már nem tudta fizetni a 24 órás ápolásra szoruló fia gondozása mellett, így megindult ellenük a végrehajtási eljárás. Az asszony nem hagyta magát, bírósághoz fordult.
Az eljárás során derült ki, hogy  
a részben állami tulajdonú Erste Bankot a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviseli a perben, amelynek egyik névadója Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, jelenlegi európai parlamenti képviselő, az Orbán-kormány jelöltje az uniós biztosi posztra.

Az ügy érdekessége, hogy a hányattatott sorsú család esete jogvédő szervezetek segítségével az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW) elé került, ahol 2003-ban megállapították, hogy a történtek miatt kártérítés és biztonságos elhelyezés járna az asszonynak – kártérítést azonban soha nem kapott. A tartozást megmagyarázhatja, hogy anya és fia kétszer is elesett a szocpoltól – Andreának ezért hitelt kellett felvennie, hogy el tudjanak költözni, és elmenekülhessenek a nő bántalmazó kapcsolatából. Forinthitelt nem kapott, mert az indoklás szerint nem volt elegendő jövedelme hozzá, de a svájci frank alapú kölcsönhöz megfelelt. 12 milliót vett fel, 10,7 milliót visszafizetett, ám további 20 millió forintot követelnek tőle. Mivel nem tudta fizetni, elindult a végrehajtás ellenük.  Mint a riportból kiderül, az asszony ügyvédjén keresztül próbált egyezséget kötni a bankkal, de ajánlatát elutasították Ha elveszítik a pert, kilakoltatás várhat rájuk;
nincs hova menniük, de a IX. kerületi önkormányzat csak akkor tud segíteni nekik – és erre sincs garancia –, ha már utcára kerültek.

Már Mészárosékat gazdagíthatja a BKV 800 milliós telefon-karbantartása is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.16. 12:46

Fotó: Shutterstock
A közlekedési központ felújítja telefonhálózatát és az M3-as M4-es metrók kommunikációs rendszerét is. A beruházásnak a már NER-közeli T-Systems örülhet.
Összesen 795 millió forintért újíttatja fel kommunikációs hálózatát tetőtől talpig BKV: a beruházás kiterjed több száz asztali telefon cseréjére, új hangrögzítő berendezés telepítésére, de az M3-as és M4-es vonalak alközpontjainak átállására, karbantartására is-derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben, a TED-ben publikált anyagból. A 24 hónapos időtartamúra tervezett „vezetékes hanginfrastruktúra szolgáltatás” keretében a kivitelező azt is vállalta, hogy üzemelteti a BKV belső telefonhálózatát, beleértve 20, a vállalat által használt alközpontot, a hozzájuk tartozó 1800 mellékkel együtt.
Bár tavaly júliusban meghirdetett ajánlatában BKV úgy számolt, hogy legalább 50-en jelentkeznek a pályázatra, azon végül csak hárman indultak, és közülük ketten tettek érvényes ajánlatot. A szerződést június 17-én kötötték meg, a befutó pedig a T-Systems Magyarország lett a maga 795 millió forintos nettó árával –  maga mögé utasítva a két éves munkáért több mint egymilliárdot kérő Nokia Solutions and Networks TraffiCOM Kft-t.
A T-Systems nem először dolgozik a BKV-nak -  a belső hálózati karbantartás költsége pedig csak borravalónak tűnhet ahhoz képest, hogy a T-Systems a a 4IG-vel együtt, alvállalkozóként fejlesztheti a BKV informatikai rendszerét, és ez csak az első öt évben 19 milliárdos üzletet jelent.  Újdonság viszont, hogy ez a közbeszerzés már egyértelműen a Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért-féle kormányközeli érdekkört gazdagíthatja, hiszen a napokban derült ki, hogy korábbi alvállalkozó társuk, a Mészáros érdekeltségébe tartozó 4iG megvásárolja a a T-Systems Magyarországot. A T-Systems egyébként megbízásokat kap a BKK-tól is: nemrég 400 millióért vállalták 5 jegyautomata leszállítását a közlekedési társaságnak, de ők gyártották a könnyen meghekkelhető e-jegyrendszert, melynek hibái egy fiatal etikus hacker meghurcolása miatt váltak közismertté.

A bolgár és a szlovák kormány is több modern gyógyszert támogat, mint a magyar

D. A.
Publikálás dátuma
2019.07.16. 12:00

Fotó: Népszava
Túl lassúnak, bonyolultnak ítélik az innovatív gyógyszeripari vállalatok a hazai új készítmények társadalombiztosítási támogatásba való befogadási procedúráját - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) kutatásából. Egyebek mellett az érintett cégek azt szeretnék, ha a mostaninál jóval többet költene a kormány a gyógyszerek támogatására, valamint megszüntetné, de legalább enyhítené a cégeket sújtó extra adókat. A gyógyszertámogatásra költött pénz negyedét-ötödét évről-évre a gyógyszeripar fizeti be extra adóként. Idén a gyártók 70 milliárddal járultak hozzá a betegek orvosságainak támogatásához, jövőre ez az összeg különböző jogcímeken összességében 92 milliárdra nő. Azaz jövőre minden száz forintnyi támogatásból 40 forintot a gyártók állnak majd. A szervezet felmérése szerint a megkérdezettek a legtöbb kritikával a magyarországi gyógyszerkasszával kapcsolatban éltek. A válaszadók egyetértettek abban, hogy a magyarországi gyógyszerkassza kevesebb innovatív terápiát támogat, mint amennyit az ország gazdasági teljesítménye alapján megengedhetne magának, és több támogatást kellene adni a modern készítményeknek. A vállalatvezetők úgy gondolják: a régió országaival összehasonlítva kevesebb modern terápiához juthatnak hozzá a magyar betegek. Míg 2016 óta Bulgáriában 71, Szlovákiában 69 korszerű gyógyszer vált elérhetővé a társadalombiztosítás keretei között, addig Magyarországon ugyanekkor mindössze 48.