Már Mészárosékat gazdagíthatja a BKV 800 milliós telefon-karbantartása is

Publikálás dátuma
2019.07.16. 12:46

Fotó: Shutterstock
A közlekedési központ felújítja telefonhálózatát és az M3-as M4-es metrók kommunikációs rendszerét is. A beruházásnak a már NER-közeli T-Systems örülhet.
Összesen 795 millió forintért újíttatja fel kommunikációs hálózatát tetőtől talpig BKV: a beruházás kiterjed több száz asztali telefon cseréjére, új hangrögzítő berendezés telepítésére, de az M3-as és M4-es vonalak alközpontjainak átállására, karbantartására is-derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben, a TED-ben publikált anyagból. A 24 hónapos időtartamúra tervezett „vezetékes hanginfrastruktúra szolgáltatás” keretében a kivitelező azt is vállalta, hogy üzemelteti a BKV belső telefonhálózatát, beleértve 20, a vállalat által használt alközpontot, a hozzájuk tartozó 1800 mellékkel együtt.
Bár tavaly júliusban meghirdetett ajánlatában BKV úgy számolt, hogy legalább 50-en jelentkeznek a pályázatra, azon végül csak hárman indultak, és közülük ketten tettek érvényes ajánlatot. A szerződést június 17-én kötötték meg, a befutó pedig a T-Systems Magyarország lett a maga 795 millió forintos nettó árával –  maga mögé utasítva a két éves munkáért több mint egymilliárdot kérő Nokia Solutions and Networks TraffiCOM Kft-t.
A T-Systems nem először dolgozik a BKV-nak -  a belső hálózati karbantartás költsége pedig csak borravalónak tűnhet ahhoz képest, hogy a T-Systems a a 4IG-vel együtt, alvállalkozóként fejlesztheti a BKV informatikai rendszerét, és ez csak az első öt évben 19 milliárdos üzletet jelent.  Újdonság viszont, hogy ez a közbeszerzés már egyértelműen a Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért-féle kormányközeli érdekkört gazdagíthatja, hiszen a napokban derült ki, hogy korábbi alvállalkozó társuk, a Mészáros érdekeltségébe tartozó 4iG megvásárolja a a T-Systems Magyarországot. A T-Systems egyébként megbízásokat kap a BKK-tól is: nemrég 400 millióért vállalták 5 jegyautomata leszállítását a közlekedési társaságnak, de ők gyártották a könnyen meghekkelhető e-jegyrendszert, melynek hibái egy fiatal etikus hacker meghurcolása miatt váltak közismertté.
Szerző

A bolgár és a szlovák kormány is több modern gyógyszert támogat, mint a magyar

Publikálás dátuma
2019.07.16. 12:00

Fotó: Népszava
Túl lassúnak, bonyolultnak ítélik az innovatív gyógyszeripari vállalatok a hazai új készítmények társadalombiztosítási támogatásba való befogadási procedúráját - derül ki az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesületének (AIPM) kutatásából. Egyebek mellett az érintett cégek azt szeretnék, ha a mostaninál jóval többet költene a kormány a gyógyszerek támogatására, valamint megszüntetné, de legalább enyhítené a cégeket sújtó extra adókat. A gyógyszertámogatásra költött pénz negyedét-ötödét évről-évre a gyógyszeripar fizeti be extra adóként. Idén a gyártók 70 milliárddal járultak hozzá a betegek orvosságainak támogatásához, jövőre ez az összeg különböző jogcímeken összességében 92 milliárdra nő. Azaz jövőre minden száz forintnyi támogatásból 40 forintot a gyártók állnak majd. A szervezet felmérése szerint a megkérdezettek a legtöbb kritikával a magyarországi gyógyszerkasszával kapcsolatban éltek. A válaszadók egyetértettek abban, hogy a magyarországi gyógyszerkassza kevesebb innovatív terápiát támogat, mint amennyit az ország gazdasági teljesítménye alapján megengedhetne magának, és több támogatást kellene adni a modern készítményeknek. A vállalatvezetők úgy gondolják: a régió országaival összehasonlítva kevesebb modern terápiához juthatnak hozzá a magyar betegek. Míg 2016 óta Bulgáriában 71, Szlovákiában 69 korszerű gyógyszer vált elérhetővé a társadalombiztosítás keretei között, addig Magyarországon ugyanekkor mindössze 48.
Szerző

Az orvosi rendelő mosdójában találtak holtan egy asszonyt

Publikálás dátuma
2019.07.16. 09:48
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A rendőrség már hétfő óta eltűntként kereste.
Holtan találtak egy 68 éves asszonyt a Csömöri úti orvosi rendelő mosdójában, a halált a „nem reagáló" beteghez hívott mentők állapították meg. A szakrendelő nővére érdeklődésünkre csak annyit mondott: nem tudom, hogy a kérdésre válaszolhatok-e, majd letette a kagylót. Keresetük az alapellátásért felelős XVI. kerületi önkormányzatot is, a polgármester, illetve a jegyző hivatala délutánra ígért tájékoztatást a történtekről. A kerületi rendőrség eltűnt személyként már hétfő óta kereste az asszonyt.
Frissítés! Érdeklődésünkre az önkormányzat közölte: a sajnálatos halálesetről a rendőrség és az érintett háziorvosok értesítették az önkormányzatot. Az általuk elmondottak alapján az történt, hogy a beteg még hétfőn, gyógyszerfelírást követően bement a mosdóba, magára zárta az ajtót, és az eddigi információk szerint természetes halállal elhunyt. Tekintettel arra, hogy a rendelőben a takarítás minden reggel a rendelés megkezdése előtt történik, így az elhunytat kedd reggel a takarító találta meg. A rendelő épületének tulajdonosa a XVI. kerületi Önkormányzat, de a betegek ellátását és a rendelő üzemeltetését szerződés alapján a vállalkozó háziorvosok végzik - teszi hozzá a kerület. Ők gondoskodnak többek között a rendelő nyitásáról, zárásáról és a szükséges takarításról is. Az önkormányzat egyébként részvétét fejezi ki az elhunyt családjának és számukra minden szükséges segítséget biztosít.
Szerző
Frissítve: 2019.07.16. 12:44