Előfizetés

Még egy ideig marad a száraz, napsütéses idő

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.16. 16:08
Fotó: Shutterstock
A hét második felében viszont már egyre több helyen várható újra zápor, zivatar és viharos szél.
Egy napig még marad a napos, gomolyfelhős idő, majd változás jön – derül ki az Országos Metetorológiai Szolgálat (OMSZ) előrejelzéséből.  Szerdán gomolyfelhős idő várható sok napsütéssel, az ország döntő részén csapadék nélkül. Ugyanakkor délután az északkeleti megyékben, majd este, késő este az Alpokalján néhol zápor fordulhat elő, sőt késő este a nyugati határvidékre egy-egy zivatar is besodródhat Ausztria felől. Az északnyugati szelet élénk, az ország középső harmadában olykor erős széllökések kísérik. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet többnyire 11 és 16 fok között alakul, ennél az északi völgyekben és az Alföld hidegre érzékeny helyein néhány fokkal hidegebb lesz. A legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között valószínű. 
Csütörtökön a többórás napsütés mellett erőteljes gomolyfelhő-képződésre számíthatunk. A Dunántúlon több helyen, máshol helyenként várható zápor, zivatar. Többnyire mérsékelt marad a légmozgás, de zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 10 és 17, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között alakul. Baranya, FejérGyőr-Moson-SopronKomárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére elsőfokú figyelmeztetést adtak ki a zivatarok veszélye miatt, az érintett területeken jégeső is lehet.
Pénteken erőteljes gomolyfelhő-képződés mellett több-kevesebb napsütésre számíthatunk, több helyen várható zápor, zivatar. Általában gyenge vagy mérsékelt lesz a légmozgás, de zivatarok környezetében a szél viharossá fokozódhat. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 24 és 29 fok között várható. A zivatarok veszélye miatt péntekre már az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Szombaton nagyrészt napos időre számíthatunk keleten több, nyugaton kevesebb gomolyfelhővel. Keleten helyenként zápor, zivatar alakulhat ki, nyugaton nem valószínű csapadék. A változó irányú szél többnyire mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 12 és 18, a legmagasabb nappali hőmérséklet 26 és 30 fok között várható.
Vasárnap is napos időre számíthatunk többnyire kevés gomolyfelhővel. Inkább csak északkeleten, északon alakulhat ki egy-egy zápor, zivatar. A változó irányú szél mérsékelt marad. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 19, a legmagasabb nappali hőmérséklet 28 és 32 fok között valószínű.

Szijjártó: Aki nem volt a Fülöp-szigeteken, az ne nyomozgasson

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.16. 16:05

Fotó: Xu Jinquan / AFP
Biztonsági őrök megirigyelnék a külügyminiszter érvelését arról, hogy miért mondtak nemet a Duterte-kormány által támogatott gyilkosságsorozat kivizsgálására.
Cinikus, faék egyszerűségű válaszokkal védte ki Szijjártó Péter a felvetést, hogy a kormány miért nem támogatta az ENSZ Emberi Jogi Tanácsában több brutális ügy kivizsgálását sem. Szijjártót az Európai Unió külügyminisztereinek hétfői brüsszeli találkozóján kérdezte az Index, többek között a Fülöp-szigeteki drogháborúban lemészárolt ezrek ügyéről. Pár napja a magyar kormány az ENSZ Emberi Jogi Tanácsának egyedüli európai tagjaként nemmel szavazott arra a határozatra, ami vizsgálatot követelt a vérontás miatt. 
Kérdésükre a külügyminiszter elmondta, hogy konzultált az izlandi külügyminiszterrel, aki gondozta a Fülöp-szigetekkel kapcsolatos beadványt. És megkérdezte tőle, hogy volt-e a Fülöp-szigeteken, mielőtt ez a dokumentum elkészült. A nemleges válasz hallatán Szijjártó Péter feltette a kérdést, hogy „miért nem?”, de erre „értelmes választ” nem kapott. „Ha valaki akar velük beszélni, az tud, én például gond nélkül tudok beszélni a Fülöp-szigetiekkel bármikor” – mondta a külügyminiszter, aki szerint ezt megtehette volna az izlandi tárcavezető is, ez így azonban eljárásjogilag nincs rendben, és „így nem hiteles a dolog”. 
Szijjártó Péter
Fotó: Nemes János / MTI
Az üggyel kapcsolatban négy nappal ezelőtt a Népszava megkereste a Külgazdasági és Külügyminisztériumot is, ahonnan kedden kaptunk tömör, a tárcavezető érvelését lényegében megismétlő választ.
„Eljárásjogilag nem tudunk támogatni egy olyan határozatot, amit nem előzött meg konzultáció vagy alapos tájékozódás a témában. A beadványt benyújtó izlandi külügyminiszternek lett volna lehetősége ellátogatni a Fülöp-szigetekre tájékozódni és konzultálni az adott témában, ezt azonban nem tette meg.”

Saját kezűleg ölt, és örömmel mészárolna tovább

Az alapos tájékozódáshoz mindenesetre támpontot adhat, hogy Rodrigo Duterte személyesen ismert be több gyilkosságot, és kivégzéseket rendelt meg már Davao város polgármestereként is – a politikus egykori katonája szerint volt, akit krokodillal etettek meg élve, és nem csak feltételezett drogosokkal, de a polgármester politikai ellenfeleivel is végeztek.
„Hitler lemészárolt hárommillió zsidót. Nekünk hárommillió drogfüggőnk van, akiket meg én mészárolnék le örömmel. Legalább, ha Németországnak volt egy Hitlere, a Fülöp-szigeteknek ott lennék én"

– ezt 2016-ban nyilatkozta az elnök. A jelek alapján a magyar kormány számára ennyi még nem elég egy ENSZ-vizsgálat elindításához.
Fülöp-szigeteki börtön
Fotó: NOEL CELIS / AFP

A kínai kormány már válaszolt, elég az

Nagyon hasonlóan érvelt Szijjártó a kínai átnevelő táborokba zárt, agymosás alá vetett ujgurokkal kapcsolatban is: Magyarország ugyanis nem írta alá azt a dokumentumot sem, amit múlt szerdán 22 nyugati állam ENSZ-nagykövete írt az Emberi Jogi Tanácsnak Kína ujgur kisebbséggel szembeni fellépése miatt Tavasszal az EU–Kína-csúcstalálkozón lehetőség volt a kínai külügyminisztert erről a témáról is megkérdezni. “Ő pedig megadta a választ és ezen válaszok, kérdések és konzultációk megtörténte után mi nem csatlakoztunk ehhez a levélhez” - zárta rövidre a magyar tárcavezető. 
Eközben letagadni, de eltüntetni sem lehetne a több ezer videófelvételt, cikket, tényfeltáró anyagot, ami a két országban lezajló visszaéléseket bizonyítja. Szijjártó Péter szerint viszont elegendő megkérdezni a történtekről a feltételezett tettest. 
Ha pedig a gyanúsított – még kissé véres kezét zsebkendőbe törölgetve – azt mondja, hogy minden rendben, akkor nekünk sincs miért aggódnunk. Üzletelhetünk vele tovább, és ha marad a jó viszony, akkor gigahitelt kaphatunk tőle egy felesleges vasútvonal kiépítésére is.
Átnevelőtábor Hotanban
Fotó: GREG BAKER / AFP

Egyszerre tizenegyen mondtak fel egy káposztásmegyeri óvodában

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.16. 15:29
Illusztráció: Thinkstock
A távozások egyik oka, hogy új vezetőt neveztek ki az intézmény élére.
Összesen tizenegyen mondtak fel az év végeztével a káposztásmegyeri Bőrfestő Óvodában – értesült egy volt dolgozótól az Újpesti Hírmondó. A portál szerint olyan pedagógusok hagyták ott az óvodát, akik már az alakulás óta ott dolgoztak, alapítók voltak. Két olyan mesterpedagógus is felállt, akik óriási szaktudással is rendelkeznek. A távozások egyik oka, hogy új vezetőt neveztek ki az intézmény élére: egy olyan embert, aki másfél évvel ezelőtt került be az óvodába, még pedagógus 1 minősítése van, most ősszel fogja megszerezni a pedagógia 2-es minősítést – mondták el a lapnak. Egy dajka is kilépett a testületből, ő az azonnali nyugdíjazás mellett döntött. A többi felmondott óvodapedagógus a XIII. kerületben és Dunakeszin talált munkát.
Az ujpest.hu oldalon később azt írták: a Bőrfestő Óvodába a jelenlegi vezető, Babos Józsefné nyugdíjba vonulása miatt, januárban vezetői pályázatot írtak ki. A felhívásra három belső pályázó adta be pályázatát. „Sajnálatos, hogy a vesztes pályázók nem tudván beletörődni vereségükbe, május hó folyamán bejelentették felmondásukat és egyikük erre biztatta az őt támogató kollégákat is” – közölték, hozzátéve: egyikük Dunakeszire, másikuk a XV. kerületbe ment dolgozni július végével. A közlemény szerint május óta az intézményből két óvodapedagógus a XIII. kerületbe ment, van aki pályaelhagyó lett, illetve vidéki lakhelyén talált állást, 3 ember pedig a kerület más óvodájába kérte áthelyezését. Az intézményben egy üres pedagógusi álláshely volt, egy pedig a vezető nyugdíjazása miatt üresedett meg. Azt írták, hogy „a vereségükbe belenyugodni nem tudó kollégák” távozását leszámítva a fluktuáció átlagosnak mondható, van olyan intézmény, ahol ezt a mértéket most is meghaladja. Az intézménybe május eleje óta 10 óvodapedagógust vettek fel, illetve helyeztek át a kerület más intézményeiből, így jelenleg mindösszesen kettő üres álláshely van, melyre több pályázó is jelentkezett, így a szeptemberi nevelési év kezdését semmilyen veszély nem fenyegeti – tették hozzá.