Előfizetés

Levélben kérik az osztrák, német és lengyel rektorok a kormányt, hogy vonja vissza az MTA megcsonkításáról szóló törvényt

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.16. 14:51

„Egy ilyen drasztikus lépés riasztó precedenst teremtene, aláásva a közös európai értékeket.”
Közös közleményben adott hangot kedden aggodalmainak a német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia a Magyar Tudományos Akadémia átalakításával kapcsolatos jogszabály elfogadása miatt és egyúttal a módosítás visszavonására szólították fel a kormányt. Az MTI összefoglalója szerint a Német Felsőoktatási Rektori Konferencia (HRK), a Lengyel Rektori Konferencia (KRASP) és az osztrák Egyetemi Konferencia (uniko) szerint a szeptemberben hatályba lépő változások veszélyeztetik az akadémia szabadságát és intézményi önállóságát, mert közvetlen kormányzati ellenőrzés alá vonják és megfosztják alapvető működési finanszírozásától az MTA-t. 
„Ez sérti az oktatás szabadságának és a tudományos intézmények önrendelkezésének nemzetközileg elfogadott és alkalmazott elveit”

– áll a három intézmény közös nyilatkozatában. A HRK, a KRASP és az uniko szerint emellett a változtatások aláássák a hagyományosan kiváló és nemzetközileg elismert magyarországi tudományos alapokat, s veszélybe sodorják Magyarország erős kutatási partnerségeit Európában és szerte a világban. „Egy ilyen drasztikus lépés riasztó precedenst teremtene, aláásva a közös európai értékeket” – szögezi le a három oktatási szervezet. A német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy még a hatályba lépés előtt kezdeményezze a módosítás visszavonását, őrizze meg és garantálja a magyar tudományos intézmények és szervezetek önállóságát.
A német, lengyel és osztrák egyetemi vezetők szerint sajnálatos, hogy az MTA-val kapcsolatos változtatások előkészítését nem előzte meg alapos egyeztetés az érintettekkel.

Támogatják ezért a magyar tudományos élet képviselőit abban, hogy egészséges párbeszéd kezdődhessen a kormányzat, a törvénykezés és a tudományos közösség között.

Kilakoltatás előtt álló anyával szemben védi a bankot a Trócsányi-féle ügyvédi iroda

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.16. 14:06

Az értelmi fogyatékos fiút nevelő nő devizahitel-csapdába került, most perrel próbálja megállítani a végrehajtást.
Devizahitel-tartozás miatt hamarosan kilakoltatás fenyegethet egy oxigénhiány következtében halmozottan fogyatékosan született 24 éves fiút és édesanyját- írja a 24.hu, ami videóriportot is készített a témában.
Mint riport összefoglalójából kiderül, az anya, Andrea 12 millió forint svájci frank alapú kölcsönt vett fel az Erste Banktól, amiből majdnem 11 milliót visszafizetett a hitelintézetnek, ám az árfolyamváltozás miatt csaknem további 20 milliót követel tőle a bank. Ezt már nem tudta fizetni a 24 órás ápolásra szoruló fia gondozása mellett, így megindult ellenük a végrehajtási eljárás. Az asszony nem hagyta magát, bírósághoz fordult.
Az eljárás során derült ki, hogy  
a részben állami tulajdonú Erste Bankot a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviseli a perben, amelynek egyik névadója Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, jelenlegi európai parlamenti képviselő, az Orbán-kormány jelöltje az uniós biztosi posztra.

Az ügy érdekessége, hogy a hányattatott sorsú család esete jogvédő szervezetek segítségével az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW) elé került, ahol 2003-ban megállapították, hogy a történtek miatt kártérítés és biztonságos elhelyezés járna az asszonynak – kártérítést azonban soha nem kapott. A tartozást megmagyarázhatja, hogy anya és fia kétszer is elesett a szocpoltól – Andreának ezért hitelt kellett felvennie, hogy el tudjanak költözni, és elmenekülhessenek a nő bántalmazó kapcsolatából. Forinthitelt nem kapott, mert az indoklás szerint nem volt elegendő jövedelme hozzá, de a svájci frank alapú kölcsönhöz megfelelt. 12 milliót vett fel, 10,7 milliót visszafizetett, ám további 20 millió forintot követelnek tőle. Mivel nem tudta fizetni, elindult a végrehajtás ellenük.  Mint a riportból kiderül, az asszony ügyvédjén keresztül próbált egyezséget kötni a bankkal, de ajánlatát elutasították Ha elveszítik a pert, kilakoltatás várhat rájuk;
nincs hova menniük, de a IX. kerületi önkormányzat csak akkor tud segíteni nekik – és erre sincs garancia –, ha már utcára kerültek.

Már Mészárosékat gazdagíthatja a BKV 800 milliós telefon-karbantartása is

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.16. 12:46

A közlekedési központ felújítja telefonhálózatát és az M3-as M4-es metrók kommunikációs rendszerét is. A beruházásnak a már NER-közeli T-Systems örülhet.
Összesen 795 millió forintért újíttatja fel kommunikációs hálózatát tetőtől talpig BKV: a beruházás kiterjed több száz asztali telefon cseréjére, új hangrögzítő berendezés telepítésére, de az M3-as és M4-es vonalak alközpontjainak átállására, karbantartására is-derül ki az uniós közbeszerzési értesítőben, a TED-ben publikált anyagból. A 24 hónapos időtartamúra tervezett „vezetékes hanginfrastruktúra szolgáltatás” keretében a kivitelező azt is vállalta, hogy üzemelteti a BKV belső telefonhálózatát, beleértve 20, a vállalat által használt alközpontot, a hozzájuk tartozó 1800 mellékkel együtt.
Bár tavaly júliusban meghirdetett ajánlatában BKV úgy számolt, hogy legalább 50-en jelentkeznek a pályázatra, azon végül csak hárman indultak, és közülük ketten tettek érvényes ajánlatot. A szerződést június 17-én kötötték meg, a befutó pedig a T-Systems Magyarország lett a maga 795 millió forintos nettó árával –  maga mögé utasítva a két éves munkáért több mint egymilliárdot kérő Nokia Solutions and Networks TraffiCOM Kft-t.
A T-Systems nem először dolgozik a BKV-nak -  a belső hálózati karbantartás költsége pedig csak borravalónak tűnhet ahhoz képest, hogy a T-Systems a a 4IG-vel együtt, alvállalkozóként fejlesztheti a BKV informatikai rendszerét, és ez csak az első öt évben 19 milliárdos üzletet jelent.  Újdonság viszont, hogy ez a közbeszerzés már egyértelműen a Mészáros Lőrinc és Jászai Gellért-féle kormányközeli érdekkört gazdagíthatja, hiszen a napokban derült ki, hogy korábbi alvállalkozó társuk, a Mészáros érdekeltségébe tartozó 4iG megvásárolja a a T-Systems Magyarországot. A T-Systems egyébként megbízásokat kap a BKK-tól is: nemrég 400 millióért vállalták 5 jegyautomata leszállítását a közlekedési társaságnak, de ők gyártották a könnyen meghekkelhető e-jegyrendszert, melynek hibái egy fiatal etikus hacker meghurcolása miatt váltak közismertté.