Egyszerre tizenegyen mondtak fel egy káposztásmegyeri óvodában

Publikálás dátuma
2019.07.16. 15:29
Illusztráció: Thinkstock
A távozások egyik oka, hogy új vezetőt neveztek ki az intézmény élére.
Összesen tizenegyen mondtak fel az év végeztével a káposztásmegyeri Bőrfestő Óvodában – értesült egy volt dolgozótól az Újpesti Hírmondó. A portál szerint olyan pedagógusok hagyták ott az óvodát, akik már az alakulás óta ott dolgoztak, alapítók voltak. Két olyan mesterpedagógus is felállt, akik óriási szaktudással is rendelkeznek. A távozások egyik oka, hogy új vezetőt neveztek ki az intézmény élére: egy olyan embert, aki másfél évvel ezelőtt került be az óvodába, még pedagógus 1 minősítése van, most ősszel fogja megszerezni a pedagógia 2-es minősítést – mondták el a lapnak. Egy dajka is kilépett a testületből, ő az azonnali nyugdíjazás mellett döntött. A többi felmondott óvodapedagógus a XIII. kerületben és Dunakeszin talált munkát.
Az ujpest.hu oldalon később azt írták: a Bőrfestő Óvodába a jelenlegi vezető, Babos Józsefné nyugdíjba vonulása miatt, januárban vezetői pályázatot írtak ki. A felhívásra három belső pályázó adta be pályázatát. „Sajnálatos, hogy a vesztes pályázók nem tudván beletörődni vereségükbe, május hó folyamán bejelentették felmondásukat és egyikük erre biztatta az őt támogató kollégákat is” – közölték, hozzátéve: egyikük Dunakeszire, másikuk a XV. kerületbe ment dolgozni július végével. A közlemény szerint május óta az intézményből két óvodapedagógus a XIII. kerületbe ment, van aki pályaelhagyó lett, illetve vidéki lakhelyén talált állást, 3 ember pedig a kerület más óvodájába kérte áthelyezését. Az intézményben egy üres pedagógusi álláshely volt, egy pedig a vezető nyugdíjazása miatt üresedett meg. Azt írták, hogy „a vereségükbe belenyugodni nem tudó kollégák” távozását leszámítva a fluktuáció átlagosnak mondható, van olyan intézmény, ahol ezt a mértéket most is meghaladja. Az intézménybe május eleje óta 10 óvodapedagógust vettek fel, illetve helyeztek át a kerület más intézményeiből, így jelenleg mindösszesen kettő üres álláshely van, melyre több pályázó is jelentkezett, így a szeptemberi nevelési év kezdését semmilyen veszély nem fenyegeti – tették hozzá.
Szerző

Levélben kérik az osztrák, német és lengyel rektorok a kormányt, hogy vonja vissza az MTA megcsonkításáról szóló törvényt

Publikálás dátuma
2019.07.16. 14:51

Fotó: Népszava
„Egy ilyen drasztikus lépés riasztó precedenst teremtene, aláásva a közös európai értékeket.”
Közös közleményben adott hangot kedden aggodalmainak a német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia a Magyar Tudományos Akadémia átalakításával kapcsolatos jogszabály elfogadása miatt és egyúttal a módosítás visszavonására szólították fel a kormányt. Az MTI összefoglalója szerint a Német Felsőoktatási Rektori Konferencia (HRK), a Lengyel Rektori Konferencia (KRASP) és az osztrák Egyetemi Konferencia (uniko) szerint a szeptemberben hatályba lépő változások veszélyeztetik az akadémia szabadságát és intézményi önállóságát, mert közvetlen kormányzati ellenőrzés alá vonják és megfosztják alapvető működési finanszírozásától az MTA-t. 
„Ez sérti az oktatás szabadságának és a tudományos intézmények önrendelkezésének nemzetközileg elfogadott és alkalmazott elveit”

– áll a három intézmény közös nyilatkozatában. A HRK, a KRASP és az uniko szerint emellett a változtatások aláássák a hagyományosan kiváló és nemzetközileg elismert magyarországi tudományos alapokat, s veszélybe sodorják Magyarország erős kutatási partnerségeit Európában és szerte a világban. „Egy ilyen drasztikus lépés riasztó precedenst teremtene, aláásva a közös európai értékeket” – szögezi le a három oktatási szervezet. A német, az osztrák és a lengyel rektori konferencia ezért arra szólítja fel a kormányt, hogy még a hatályba lépés előtt kezdeményezze a módosítás visszavonását, őrizze meg és garantálja a magyar tudományos intézmények és szervezetek önállóságát.
A német, lengyel és osztrák egyetemi vezetők szerint sajnálatos, hogy az MTA-val kapcsolatos változtatások előkészítését nem előzte meg alapos egyeztetés az érintettekkel.

Támogatják ezért a magyar tudományos élet képviselőit abban, hogy egészséges párbeszéd kezdődhessen a kormányzat, a törvénykezés és a tudományos közösség között.
Szerző
Frissítve: 2019.07.16. 16:11

Kilakoltatás előtt álló anyával szemben védi a bankot a Trócsányi-féle ügyvédi iroda

Publikálás dátuma
2019.07.16. 14:06

Fotó: Népszava
Az értelmi fogyatékos fiút nevelő nő devizahitel-csapdába került, most perrel próbálja megállítani a végrehajtást.
Devizahitel-tartozás miatt hamarosan kilakoltatás fenyegethet egy oxigénhiány következtében halmozottan fogyatékosan született 24 éves fiút és édesanyját- írja a 24.hu, ami videóriportot is készített a témában.
Mint riport összefoglalójából kiderül, az anya, Andrea 12 millió forint svájci frank alapú kölcsönt vett fel az Erste Banktól, amiből majdnem 11 milliót visszafizetett a hitelintézetnek, ám az árfolyamváltozás miatt csaknem további 20 milliót követel tőle a bank. Ezt már nem tudta fizetni a 24 órás ápolásra szoruló fia gondozása mellett, így megindult ellenük a végrehajtási eljárás. Az asszony nem hagyta magát, bírósághoz fordult.
Az eljárás során derült ki, hogy  
a részben állami tulajdonú Erste Bankot a Nagy és Trócsányi Ügyvédi Iroda képviseli a perben, amelynek egyik névadója Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, jelenlegi európai parlamenti képviselő, az Orbán-kormány jelöltje az uniós biztosi posztra.

Az ügy érdekessége, hogy a hányattatott sorsú család esete jogvédő szervezetek segítségével az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW) elé került, ahol 2003-ban megállapították, hogy a történtek miatt kártérítés és biztonságos elhelyezés járna az asszonynak – kártérítést azonban soha nem kapott. A tartozást megmagyarázhatja, hogy anya és fia kétszer is elesett a szocpoltól – Andreának ezért hitelt kellett felvennie, hogy el tudjanak költözni, és elmenekülhessenek a nő bántalmazó kapcsolatából. Forinthitelt nem kapott, mert az indoklás szerint nem volt elegendő jövedelme hozzá, de a svájci frank alapú kölcsönhöz megfelelt. 12 milliót vett fel, 10,7 milliót visszafizetett, ám további 20 millió forintot követelnek tőle. Mivel nem tudta fizetni, elindult a végrehajtás ellenük.  Mint a riportból kiderül, az asszony ügyvédjén keresztül próbált egyezséget kötni a bankkal, de ajánlatát elutasították Ha elveszítik a pert, kilakoltatás várhat rájuk;
nincs hova menniük, de a IX. kerületi önkormányzat csak akkor tud segíteni nekik – és erre sincs garancia –, ha már utcára kerültek.

Szerző