Előfizetés

Munkához látott Budapesten az orosz hátterű bank

Batka Zoltán Garamvölgyi Flóra
Publikálás dátuma
2019.07.16. 19:32

Fotó: iib.int
Megtartotta első budapesti bizottsági ülését az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), amely Budapestre helyezte át a székhelyét.
A tárgyaláson Nyikolaj Koszov, a bank elnöke gratulált az intézmény felső vezetőinek ahhoz, hogy megkezdték teljes körű tevékenységüket az új, európai címen – derült ki a pénzintézet honlapján közzétett közleményből. A tájékoztató szerint Koszov elégedett volt, mert a költözés ellenére a bank egy percre sem lassult le a napi feladataival, sőt bizonyos területeken még meg is haladták korábbi teljesítményüket.
Beszédében az igazgatóság elnöke felvázolta a bank prioritásait, kiemelve a hitelezési és befektetési tevékenységek további bővítését a közép-kelet-európai régióban. – A bizottság számos stratégiailag fontos dokumentumot jóváhagyott, és egyhangúlag támogattak egy új magyar beruházási projektre irányuló kezdeményezést – közölte a pénzintézet.
A bank ideiglenes székhelye egy Váci úti irodában van, végleges helyükre várhatóan 2020 első negyedévében költöznek majd. Az még nem dőlt el, hogy hol lesz a végleges székhely, de mint arról a Népszava beszámolt, az erről szóló tárgyalásokon a Lánchíd Palota is felmerült.
A bank honlapjáról az is kiderül, hogy májusban több magyar vezetővel egészítették ki a pénzintézet stábját, amely a tervek szerint összesen 110 főre bővül majd. (Korábbi bemutatkozó sajtótájékoztatójukon azt közölték, minden osztályon lesz egy magyar dolgozó.)
A honlapon egyébként bemutatnak négy új dolgozót, akik közül három is kötődik Oroszországhoz, illetve az IIB-hez. Az igazgatótanácsban tanácsadóként dolgozó Bácsi Ferenc közgazdász például igazi IIB veterán: pénzügyminisztériumi tisztségviselőként 1978 óta kapcsolattartó a pénzintézetnél. Később komoly szerepet játszott a magyar tagság megújításában, valamint a bank székhelyének Budapestre költözésében.
A menedzseri posztban dolgozó Lengyel Jelena a Lomonoszov Egyetemen végzett Moszkvában, majd 20 évet dolgozott banki területen, valamint az Egis gyógyszergyártónál is regionális vezető volt. Szintén Oroszországban diplomázott Homoki Kristóf Richárd, később gyakornokként az oroszországi Richter Gedeonnál és a szentpétervári magyar konzulátuson dolgozott. Katona Richárd ellenben Budapesten diplomázott nemzetközi kapcsolatokból és közgazdaságtanból. A pénzmosás elleni küzdelemre, a céges összeférhetetlenségi – compliance – ügyek feltárására szakosodott menedzser feladata az IIB-nél is a pénzmosás és a visszaélések elleni küzdelem lesz.
Az IIB Magyarországra településének híre nagy vihart kavart: korábban, több európai diplomata és az Egyesült Államok is kifejezte aggályait, miszerint nem lehet kizárni annak esélyét, hogy az orosz hátterű bank hírszerzési veszélyt jelenthet, illetve pénzmosásra is alkalmas lehet. Az IIB tagadta ezeket a vádakat. Az Országgyűlés ezen kockázatok ellenére elfogadta a kormány javaslatát, amely szerint az IIB teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és ezáltal az EU-ban is.

Az Alkotmánybíróság elutasította Habony panaszát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.16. 18:22

Fotó: Népszava
Egy hírportál képeket közölt róla, amint egy ibizai szórakozóhelyen mulatott, és ez nem tetszett neki.
Kedden elutasította az Alkotmánybíróság Habony Árpád panaszát, amelyben azt kifogásolta, hogy a 444.hu képeket közölt róla, amint egy ibizai szórakozóhelyen mulatott, a bíróságok pedig a hírportálnak adtak igazat – tudta meg a HVG. Az Ab-határozat ugyan nem közli a panaszos nevét, de a történetből felismerhető, kiről van szó.  Habony, aki ugyan hivatalos tisztséget nem visel, de a közelmúltban mégis diplomata útlevéllel utazott, arra hivatkozott panaszában, hogy „soha nem jelent meg a nyilvánosság előtt, nem vállalt közszereplést. Személyét csupán a sajtó kapta fel”, ami nem lehet ok személyiségi jogának korlátozására. Az ibizai bulihelyen pedig magánemberként járt. Az AB indoklásában kiemelte:
„a közhatalommal nem rendelkező, de a politikai életre hatással bíró személyek magánélete sem zárható ki teljes mértékben a közérdeklődésből, különösen, ha ez a nyilvánosság előtt zajlik.”

Előválasztáson mérkőzhetnek meg az ellenzéki polgármesterjelöltek Debrecenben

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.16. 18:13

Fotó: Czeglédi-Zsolt / MTI
A DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás Varga Zoltánt indítja közös jelöltként.
Varga Zoltánt, a Demokratikus Koalíció (DK) városi elnökét, önkormányzati képviselőt indítja közös polgármesterjelöltként Debrecenben az őszi önkormányzati választáson a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás – jelentették be a négy szervezet képviselői kedden sajtótájékoztatón, a szocialisták helyi irodájában. Madarasi István, az MSZP debreceni elnöke utalt rá, hogy ezzel végleg lezárultak azok a év elejétől tartó tárgyalások, amelyeken szerették volna elérni, hogy minden választókörzetben egyetlen ellenzéki jelölt induljon a Fidesz-KDNP jelöltjével szemben. Pártja álláspontja szerint „a jelenlegi Fidesz-hatalmat csak úgy lehetne megbontani Debrecenben, ha teljes összefogással egyéni választókerületben nyernének ellenzéki jelöltek (...), de egyes politikai pártok nem a jelenlegi városvezetést tekintik ellenfelüknek, hanem a baloldalt” – magyarázta az MSZP elnöke az elmaradt teljes összefogást. Varga Zoltán közös polgármesterjelölt szerint „erős, ideológiai alapokon nyugvó, őszinte, nyílt, egymás elfogadására és tiszteletére épülő szövetséget kötött” kedden a DK, az MSZP, a Párbeszéd és a Szolidaritás Debrecenben. „Szövetségünk, a debreceni demokraták szövetsége, a Nemzeti Együttműködés Rendszere (NER) autokratikus világának lebontása érdekében, az önkormányzati választásokon közös polgármesterjelölt mögé sorakozik fel, városunk minden körzetében közös jelölteket indít, és közös listát is állít” – fűzte hozzá. Rámutatott: programjukban korrupciótól mentes, kiszámítható és tervezhető együttműködést ajánlanak a Debrecenben élőknek. Káposznyák István, a Szolidaritás helyi elnöke fontosnak nevezte, hogy a civil szervezetek tevékenységét támogassa az önkormányzat, Dede Tamás, a Párbeszéd hajdú-bihari elnöke pedig a városi zöldterületek növelésére, a közlekedés környezetbaráttá tételére hívta fel a figyelmet. Varga Zoltán a sajtótájékoztató végén bejelentette:
előválasztásra hívja ki a Jobbik-Momentum-LMP debreceni polgármesterjelöltét, amennyiben előzetesen kötelezik magukat arra, hogy az előválasztás nyertesét mindannyian, egyöntetűen támogatni fogják.

A polgármesterjelölt nem zárkózik el attól sem, hogy az előválasztáson más jelölttel is megmérkőzzön – mondta kérdésre válaszolva annak kapcsán, hogy egy korábbi bejelentés szerint a Civil Fórum Debrecen Egyesület is saját polgármesterjelöltet indít Debrecenben. Papp László (Fidesz-KDNP), Debrecen polgármestere ugyancsak kedden mutatta be azt a 23 jelöltet, akiket pártszövetségük indít az önkormányzati képviselői helyekért. Debrecen 1998 óta valamennyi egyéni képviselőt a Fidesz-KDNP adja. Egy héttel korábban a Jobbik, a Momentum és az LMP helyi szervezetei jelentették be, hogy közös jelöltjükként Kőszeghy Csanád Ábelt, a Jobbik debreceni önkormányzati frakcióvezetőjét indítják a városvezetői posztért.