Bige László;Bige Holding Csoport;katasztrófavédelem;

2019-07-17 07:30:00

Tovább nyúlik Bige ügye

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fellebbezett, nyolc napig a felperes tehet észrevételeket. A gyors döntést hátráltatja az ítélkezési szünet.

A Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság fellebbezett a Debreceni Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság Bige Holding Kft.-nek kedvező, köztes végzése ellen – derül ki a Debreceni Törvényszék lapunk kérdéseire küldött válaszából. Most nyolc napig a felperes tehet észrevételeket. Ezután átküldik az aktát a másodfokon eljáró Fővárosi Törvényszékhez.

Bár a katasztrófavédelem vonatkozó megkeresésünkre nem reagált, a fellebbezés tényét mások is megerősítették. A gyors döntést ugyanakkor hátráltatja a július 15-től augusztus 20-ig tartó ítélkezési szünet. Ez a határidőkbe nem számít bele – közölte korábban lapunkkal a Fővárosi Törvényszék. Ez azért fontos, mert a katasztrófavédelem korábban megkereséséünkre azt hangoztatta, hogy a végzésről szóló jogerős döntésig a gyár nem indulhat újra. Bige László ugyanakkor, úgy tudjuk, a mielőbbi kezdést szorgalmazza. Ezt támasztja alá, hogy a Bige Holding ismereteink szerint soron kívüli, a bírósági szünet alatti döntést kér a másodfokú bíróságtól.

A katasztrófavédelem két, május végi határozatában az általuk tapasztaltakra hivatkozva megtiltotta, illetve felfüggesztette Bige László nagyvállalkozó Bige Holding nevű szolnoki kénsavüzeme működését. Így két per indult. Az elsőben a bíróság köztes végzésként helyben hagyta a felperesnek az azonnali végrehajtást támadó igényét, aminek révén akár újra is indulhatna a gyártás. Ha erről a fővárosban jogerős döntés születik, a per tovább folytatódik Debrecenben, ami azonban szintén megtámadható. A felfüggesztés kapcsán ugyanakkor a debreceni tanács, elutasítva a Bige Holding kérelmét, köztes végzésében helyben hagyta az azonnali végrehajtást. Ez ellen viszont – mint megtudtuk – a Bige Holding fordul jogorvoslatért a Fővárosi Törvényszékhez, úgyszintén soron kívüli elbírálást kérve.

Bige László korábban az ügyről lapunknak úgy nyilatkozott: bizonyos körök hatósági segédlettel, ingyen ki akarják forgatni a vagyonából, de nem hagyja, így inkább azonnal bezárja a gyárat. Ám később már arról tájékoztatott, hogy döntésével megvárja közigazgatási per – akkor általa néhány napra tartott – jogerős lezártát.