Magyarországon halnak meg legtöbben rákban az EU-ban

Publikálás dátuma
2019.07.16. 21:48
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
Az összesített statisztikákban sem állunk valami fényes helyen.
Százezer lakosra vetítve Magyarországon a legtöbb, 345 a rákban elhunytak száma az Európai Unióban – szemlézte az Eurostat legfrissebb halálozási statisztikáit a 168 óra, amelyben a 2016-os tagállami adatokat vetették össze. A férfiak majdnem kétszer többen halnak meg rákban, mint a nők, százezer férfira vetítve 478 rák okozta haláleset történik, a nők között ez 262 haláleset.  Az összeurópai szempontból vezető haláloknak számító keringési megbetegedésekből fakadó halálesetek számában is a hatodik helyen állunk, 737 ilyen haláleset jutott százezer emberre.  A felmérés alapján a szülésből fakadó halálokok tekintetében 2016-ban Észtország után a második legrosszabb eredményt tudhattuk magunkénak 2016-ban, százezerből 0,23 nő halt bele a szülésbe.  Az összesített statisztikában minden halálozási mutatót összevetve is sajnos az ötödik helyen állunk az EU-rangsorban.
Szerző

Facebookon gyűjtenek új mentőhajóra a vízimentők

Publikálás dátuma
2019.07.16. 21:47

Fotó: Facebook
Összesen 16 millió forintra lenne szükségük, ehhez kérik Facebook-követőik segítségét.
„Az összefogás erejében bízunk! Lehetőségünk nyílt 2 darab speciális, használt mentőhajó megvételre. Felszámolják a Red Bull Air Race alvállalkozójának (Aqua Events) eszközeit, melyek között van 2 darab olyan hajó, ami óriási segítség lenne a további mentési munkáink során” – olvasható a Vízimentők Magyarországi Szakszolgálatának Facebook-oldalán. A posztban azt írják van némi gyűjtögetett pénzünk, azonban ez kevés ahhoz, hogy megvásároljuk ezt a két egyforma, 7 méteres hajót amihez összesen 16 millió forintra lenne szükség. Ehhez kérik követőik segítségét. 
Szerző
Témák
vízimentők

Munkához látott Budapesten az orosz hátterű bank

Publikálás dátuma
2019.07.16. 19:32

Fotó: iib.int
Megtartotta első budapesti bizottsági ülését az orosz hátterű Nemzetközi Beruházási Bank (IIB), amely Budapestre helyezte át a székhelyét.
A tárgyaláson Nyikolaj Koszov, a bank elnöke gratulált az intézmény felső vezetőinek ahhoz, hogy megkezdték teljes körű tevékenységüket az új, európai címen – derült ki a pénzintézet honlapján közzétett közleményből. A tájékoztató szerint Koszov elégedett volt, mert a költözés ellenére a bank egy percre sem lassult le a napi feladataival, sőt bizonyos területeken még meg is haladták korábbi teljesítményüket.
Beszédében az igazgatóság elnöke felvázolta a bank prioritásait, kiemelve a hitelezési és befektetési tevékenységek további bővítését a közép-kelet-európai régióban. – A bizottság számos stratégiailag fontos dokumentumot jóváhagyott, és egyhangúlag támogattak egy új magyar beruházási projektre irányuló kezdeményezést – közölte a pénzintézet.
A bank ideiglenes székhelye egy Váci úti irodában van, végleges helyükre várhatóan 2020 első negyedévében költöznek majd. Az még nem dőlt el, hogy hol lesz a végleges székhely, de mint arról a Népszava beszámolt, az erről szóló tárgyalásokon a Lánchíd Palota is felmerült.
A bank honlapjáról az is kiderül, hogy májusban több magyar vezetővel egészítették ki a pénzintézet stábját, amely a tervek szerint összesen 110 főre bővül majd. (Korábbi bemutatkozó sajtótájékoztatójukon azt közölték, minden osztályon lesz egy magyar dolgozó.)
A honlapon egyébként bemutatnak négy új dolgozót, akik közül három is kötődik Oroszországhoz, illetve az IIB-hez. Az igazgatótanácsban tanácsadóként dolgozó Bácsi Ferenc közgazdász például igazi IIB veterán: pénzügyminisztériumi tisztségviselőként 1978 óta kapcsolattartó a pénzintézetnél. Később komoly szerepet játszott a magyar tagság megújításában, valamint a bank székhelyének Budapestre költözésében.
A menedzseri posztban dolgozó Lengyel Jelena a Lomonoszov Egyetemen végzett Moszkvában, majd 20 évet dolgozott banki területen, valamint az Egis gyógyszergyártónál is regionális vezető volt. Szintén Oroszországban diplomázott Homoki Kristóf Richárd, később gyakornokként az oroszországi Richter Gedeonnál és a szentpétervári magyar konzulátuson dolgozott. Katona Richárd ellenben Budapesten diplomázott nemzetközi kapcsolatokból és közgazdaságtanból. A pénzmosás elleni küzdelemre, a céges összeférhetetlenségi – compliance – ügyek feltárására szakosodott menedzser feladata az IIB-nél is a pénzmosás és a visszaélések elleni küzdelem lesz.
Az IIB Magyarországra településének híre nagy vihart kavart: korábban, több európai diplomata és az Egyesült Államok is kifejezte aggályait, miszerint nem lehet kizárni annak esélyét, hogy az orosz hátterű bank hírszerzési veszélyt jelenthet, illetve pénzmosásra is alkalmas lehet. Az IIB tagadta ezeket a vádakat. Az Országgyűlés ezen kockázatok ellenére elfogadta a kormány javaslatát, amely szerint az IIB teljes mentességet kap a magyar hatóságok felügyelete alól, vezetői és vendégei pedig a diplomáciai mentesség szabályai szerint mozoghatnak Magyarországon és ezáltal az EU-ban is.
Frissítve: 2019.07.16. 22:21