Előfizetés

Háromezer székkel bővítenék a Veszprém Arénát, de már 39 milliárdnál jár a költség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.17. 10:46

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Orbán három évvel ezelőtti ígéretéhez képest 13 szorosára nőtt az ár, de még neki se kezdtek a munkának.
Orbán Viktor 2016-os veszprémi látogatása idején – amikor a Modern Városok Program városra vonatkozó részeit jelentette be – már felmerült, hogy a kézilabdacsapatnak otthont adó Veszprém Arénát 5 ezresről 8 ezresre bővítik. Akkor 3 milliárdos összeg hangzott el - írja az Index. A bővítés munkálatai még meg sem kezdődtek, de tavaly novemberben Porga Gyula, a város fideszes polgármestere 39 milliárdos összeget terjesztett a közgyűlés elé. (A portál csak érzékeltetésül emlékeztet, hogy a Ferencváros stadionja 15 milliárdból épült fel 2014-re. Az új szegedi, 8 ezer férőhelyes csarnok pillanatnyi irányszáma 21 milliárd.)
Kölső látványterv
Fotó: veszpremkukac.hu
Megpróbálták megkérdezni az önkormányzatot, hogy hogyan jött ki 39 milliárd egy háromezer férőhelyes bővítésre, de azt válaszolták, hogy az aréna bővítése állami fejlesztés, amelyben a felelős a kormány. Az önkormányzat szerint a becsült összegek - így a 39 milliárd forint is - egy "megvalósíthatósági tanulmányon" alapulnak, amely egy javasolt tartalom, de nem a végleges. Jelenleg még nincsen véglegesített, beruházó által elfogadott tartalom, nincsenek végleges tervek, építési engedély sincs még - írta az önkormányzat.
Belső látványterv
Fotó: veszpremkukac.hu

Van, aki bátran szembeszáll a Hidvéghi alelnöksége ellen fellépő globalista álcivil hálózattal

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.17. 09:43
Népszava fotó
Hát persze, hogy a CÖF.
23 európai országból, köztük 18 EU tagállamból több mint kétszáz civil szervezet írta alá az a European Civic Forum nyílt levelét, amelyben azt kérik, Hidvéghi Balázst ne válasszák meg az Európai Parlament Állampolgári jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságának (LIBE) alelnöki pozíciójára.     Hidvéghi a nyílt levéltől függetlenül sem igazán esélyes az alelnökségre, de ez most megváltozhat, az egész Európában méltán nagy tiszteletnek örvendő CÖF ugyanis dörgedelmes közleményben teszi helyre a magukról megfeledkezett jogállam-hívőket.   "A Civil Összefogás Fórum határozottan elutasítja, hogy globalista spekulánsok által kitartott ügynök-szervezetek befolyásolják az Európai Parlament demokratikus, belső választási rendjét" - adják meg a felütést. Ők persze pontosan tudják, mi áll az akció mögött: "a hálózatba tömörülő álcivilek célja ismert, azaz hogy akciójuk eredményeként minél kevesebb tisztességes, erős nemzetállamok által delegált politikus lásson a cinkelt lapjaikba, és próbálja leleplezni az elkövetkező 5 esztendő sorosista agendáját az EP-ben."   "Ennek megfelelően a CÖF-CÖKA határozottan kiáll ez Európai Néppárt delegáltja, Hídvéghi Balázs európai parlamenti képviselő alelnöki jelölése mellett az Európai Parlament Állampolgári Jogi, Bel- és Igazságügyi Bizottságában." (A jogos felháborodásban arra sajnos már nem jutott energia, hogy helyesen írják le Hidvéghi Balázs nevét, de ez legyen a legnagyobb baj.) "Itt az ideje, hogy a hírhedt LIBE-Bizottság, amely eddig a Nyílt Társadalom Alapítvány felségterülete volt, megszabaduljon a külső nyomásgyakorlástól és visszatérjen működését tekintve is az európai értékekhez és érdekekhez!" - fogalmazzák meg végül minden magyar legfőbb óhaját.

Hangfelvétel van róla, hogy a karcagi rendőrkapitány korrupciós eligazítást tart beosztottjainak

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.17. 09:22
A városi rendőrkapitányság új épülete az avatás napján, 2019. áprilisában
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI
Kórházi főigazgatót jelentett fel szabálytalan parkolásért egy karcagi rendőr, az alezredes elmagyarázta, miért nem szabad ilyent csinálni.
Karcagon egy rendőrnek napok óta fáj a hasa, járt már a háziorvosánál, de még nem tudják, mi a baja. Ahhoz, hogy a hasfájás okát kideríthessék, különböző vizsgálatokra lenne szüksége, például ultrahangra. Csakhogy a kórházi várólisták hosszúak. Ezért a karcagi rendőrkapitányságot vezető alezredes, aki igyekszik jó kapcsolatot ápolni a város fontos embereivel, rácsörög a városi kórház főigazgatójára. A főigazgató pedig soron kívül másnapra ad időpontot a vizsgálatra.
A fenti történet nem csak egy légből kapott példa.  Maga az alezredes példálózott ezzel a beosztottjainak azt követően, hogy egy óvatlan rendőr feljelentette Nagyné László Erzsébet, a karcagi Kátai Gábor Kórház főigazgatóját, amiért a mozgássérültek számára kialakított parkolóhelyen jogtalanul és szabálytalanul parkolt – írja az Index, aminek hangfelvétele is van a beszélgetésről.
Mint írják, hiába volt jogszerű a rendőri intézkedés, a rendőrkapitányság vezetője finoman szólva sem repesett az örömtől, amikor értesítették az ügyről.
„Én nem mondtam, hogy üssétek agyon a várost. Én azt mondtam, hogy differenciálni kell. Engem nem érdekel, ha nincs följelentésetek, nincs ilyen kvóta már”

– kelt ki magából Teleki Zoltán A karcagi rendőrkapitányság vezetőjének szavaiból az is kiderül, mire gondol pontosan akkor, amikor a „differenciált intézkedés” fontossága mellett érvel: előbb meg kell tudni, kié az autó, bírságolni vagy feljelentést tenni csak ez után szabad. Persze kizárólag akkor, ha nem „normális” ember a tulajdonos. 
Vannak ugyanakkor olyan karcagiak, akiket név szerint is említ Teleki, hogy őket viszont üssék-vágják, jelentsék fel és fogják meg.  A lap megpróbált utánanézni az elhangzott neveknek, úgy tudják, visszaeső, problémás bűnözőkről van szó.
Az alezredessel vitába szálló beosztottak megpróbálták Teleki figyelmét felhívni arra, hogy a korrupció eufemizmusaként használt differenciált intézkedés, amit elvárna tőlük, nemcsak következetlen gyakorlatot teremt, hanem meg sem valósítható. Az intézkedő rendőrök számára ugyanis sokszor egyetlen névből nem világos,  hogy kiről van szó, hogy mennyire fontos, vagy az alezredes szavaival élve „normális” ember az, akivel szemben intézkedni kellene.
„Hiába jártok el jogszerűen. Ez nem szül jót, mert utána, ha valamit kérni akarunk, hogy könnyebb legyen nektek, az állománynak, majd egy jó nagy fityiszt mutatnak be nekem. Aztán nem fogom tudni elintézni, hogy orvoshoz menjetek, hogy a vérvétel meglegyen”

– hallható az Indexhez eljuttatott felvételen Teleki érvelése. A karcagi rendőrkapitány arra is felhívja beosztottjai figyelmét, hogy nem jogszerű előny, hogy a kórházban előreveszik a rendőröket. 
„Szerinted ez szabályos? Évek óta előrevetetem a rendőröket, mert megérdemlitek, mert mi a közt szolgáljuk!”

- mondja egy beosztottjának a felvételen Teleki, aki tisztában van azzal, hogy a rendőröknek éppúgy ki kellene várniuk a sorukat a kórházi várólistákon, mint bárki másnak a városban. Mégis arról beszél, hogy a jó kapcsolatainak köszönhetően csak az elmúlt fél évben legalább 15 beosztottjának intézte el, hogy hamarabb bejussanak vizsgálatokra és kezelésekre.
A főigazgató asszony feljelentésének hírén kívül szóba kerül a felvételen egy főorvos is, aki – az alezredes szerint – nem akart aláírni egy látleletet, mivel korábban őt is feljelentette egy rendőr.  Az elhangzottakkal kapcsolatban a lap megkereste Nagyné László Erzsébet és a Kátai Gábor Kórházat is, a cikk megjelenéséig azonban sem a főigazgató, sem az intézmény nem kívánt reagálni az Index értesüléseire. 
Az alezredes egyébként megígérte a felvételen, hogy a kórház főigazgatójának az ügyét ő maga fogja elsimítani.

Nagynénak ugyanis térdprotézise van, erről van ún. „hétpontos” igazolása is, sőt, tulajdonképpen jogosult lenne a rokkantkártyára is, csak annyira lefoglalja a kórház vezetése, hogy nem tudja kiváltani azt – idézi az Index Teleki szavait.  A hírportál értesülései szerint az alezredes betartotta ígéretét. Nagyné ellen már lezárult az eljárás, és a karcagi kórház főigazgatója a feljelentés kapcsán egy figyelmeztetésben részesült, holott mások  a kormányrendeletben meghatározott fix bírság összeget kapjak, ami százezer forint - állítja a portál egy névtelenséget kérő forrása.

A rendőrség cáfol, és nem indít eljárást

Megkeresték Teleki Zoltán alezredest is az üggyel kapcsolatban, aki arra hivatkozva, hogy nincs nyilatkozási jogköre, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitánysághoz irányította az újságírót. Vojter-Szabó Zita a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője az Indexnek elmondta:  „A hivatali visszaélés gyanúját keltő állítását a Karcagi Rendőrkapitányság vezetője és a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Rendőr-főkapitányság is határozottan visszautasítja. A Karcagi Rendőrkapitányság vezetése és állománya a hatályos jogszabályok, normák, illetve törvényi rendelkezések szerint végzi munkáját, ahogy tette ezt ebben az esetben is. Ahol a törvény lehetőséget ad rá, a rendőr mérlegelési jogkörénél fogva egyébként is differenciáltan intézkedik.”
A főkapitányság sajtószolgálata azt is határozottan kijelentette, hogy Teleki soha senkinek az ügyét nem simította el, a rendelkezésre álló információk alapján pedig nem indítanak eljárást az ügyben. 
Ha valaki mégis tud bűncselekményről, az tegyen feljelentést az ügyészségen vagy más hatóságnál – ajánlották.

Az Index ugyanakkor úgy tudja, Teleki Zoltánt feljelentették amiatt, ahogy Nagyné László Erzsébet ügyét a rendőrség kezelte, a szerkesztőségünkhöz eljuttatott felvételt pedig a  Nemzeti Védelmi Szolgálathoz is eljuttatták.