Előfizetés

Ez ám az kamuflázs: nyoma sincs Szerencsen az EU-támogatással épített haditechnikai telepnek

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.17. 12:21
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A logisztikai központ helyén csak a gaz nő, a fideszes polgármester úgy emlékszik, hogy a beruházást Mengyi Roland hozhatta a városba.
Összesen 447 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást fizetett ki a kormány, hogy egy speciális haditechnikai – úgynevezett intermodális – logisztikai és felújító központ létesüljön Szerencsen. Csakhogy a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei városba tervezett létesítmény sosem épült meg, csak papíron létezik, bár a kormányzati nyilvántartásban a logisztikai központ megvalósult beruházásként szerepel – tudta meg a 24.hu.
Az ügyben Hadházy Ákos független országgyűlési képviselő feljelentést tesz. Szerinte ugyanis vagy a logisztikai központ – ami valójában egy vasúti átrakodó állomás kellene, hogy legyen – tűnt el, vagy csaknem félmilliárd forint európai uniós pályázati forrás. Hadházy járt is a szóban forgó szerencsi területen, ahol elmondása szerint mindössze hatalmas gaz és néhány méhkaptár található.
A nem létező beruházás szálai 2014-ig vezetnek, amikor a Licet ’95 Ipari és Gazdasági Kft. 960 millió forint vissza nem térítendő brüsszeli támogatást nyert arra, hogy megépítse az összesen 2,4 milliárd forintba kerülő logisztikai központot – írja a hírportál. A kormányzati pályázati portál adatai szerint 2015 végéig két részletben 447 millió forintot fizettek ki az összegből: • előlegként 237 879 700 forintot, • számlák alapján 209 906 850 forintot.
A szintén kormányzati portál, a terkepter.nfu.hu szerint a beruházást 2015. november 30-án befejezték, annak státusza itt is „megvalósult”. Éppen ezért Hadházy megkereste a Pénzügyminisztériumot arról érdeklődve, hová lett a logisztikai központ és az uniós pénz.
Kiderült, hogy a tárca jelenleg is – négy évvel a projektzárás után – ellenőrzést folytat a beruházás körül.

A helyszín, ahol most épületeknek kéne állniuk
Fotó: Hadházy Ákos Facebook oldala
Mint írták, a A LICET ’95 Kft. a GOP-3.2.1-11 számú pályázati felhívás keretében támogatott Speciális haditechnikai intermodális logisztikai és felújító központ kiépítése Szerencsen című projekt ellenőrzése nem zárult le, az eljárás lefolytatása során a projektről nem szolgáltatható adat. A Térképtér oldaláról viszont az is kiderül, hogy miközben a projekt elnevezésében szerepel, hogy Szerencsen épül logisztikai központ, az összeg kedvezményezettje pedig a Licet ’95 Kft., a pályázat leírásában már az szerepel, hogy a beruházást a Mil-Exim Kft. valósítja meg – Balatonfűzfőn. Ez az a társaság, amelyik lőporgyár megépítésére vállalkozott a balatoni településen. A társaság tulajdonosa és ügyvezetője Csala József a lap megkeresésére azt közölte, hogy külföldön van és egyébként sem közszereplő, így nem akar nyilatkozni. Arra kérdésre, hogy miként került a beruházás Szerencsről Balatonfűzfőre, azt mondta: 
nem szerencsés erről telefonon beszélni. Itt volt hely.

A logisztikai központ mindazonáltal Szerencs településfejlesztési stratégiájában is szerepelt olyan beruházásként, ami várhatóan 2016-ban vagy 2017-ben megvalósul a városban. A hírportál megkérdezte a település fideszes polgármesterét, aki a 2018-ban időközi választáson került a város élére. Nyíri Tibor, bár korábban alpolgármester volt, nem sokat tudott a beruházásról. Azt viszont elmondta:Mintha Mengyi Roland, a térség akkori országgyűlési képviselője hozta volna a beruházást. Bár a polgármester nem emlékezett pontosan a történtekre, az bizonyos, hogy a korrupció miatt idén első fokon három év szabadságvesztésre ítélt Mengyi 2014-ben Borsod-Abaúj-Zemplén megye 6. számú választókerületéből jutott a parlamentbe, ebbe a körzetbe tartozik Szerencs is. Mengyit hiába hívta a 24.hu, nem érték utol telefonon.

Túl sok volt a jó tanuló Zuglóban, inkább senki nem kapott oklevelet a tankerületi központtól

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.17. 11:41

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Egyszerűen becsapták a gyerekeket.
"100 ötös" pályázatot hirdettek több zuglói iskolában, aminek lényege, hogy az év közben legalább 100 ötöst szerző gyerekeket oklevéllel jutalmazzák. A végén azonban a gyerekek semmit nem kaptak - írja az Index egy olvasó beszámolója alapján. Az iskolaigazgatóknak küldött tájékoztatásból kiderült, hogy az iskolák nagyságrendekkel több gyerek nevét küldték be, mint amire a Közép-Pesti Tankerületi Központnál számítottak, ezért aztán úgy döntöttek, hogy inkább senki nem kap semmit.  Az Index megkereste az érintett iskola igazgatóját és a tankerületi vezetőt, de furcsa dolgokkal találkoztak. Dr. Házlinger Györgyöt, a tankerület vezetőjét elérték telefonon, miután emailben elküldték neki a kérdéseket. Azt mondta, megnézi a levelet, és reagál. Ezt azonban nyolc napja nem tette meg, azóta telefonon sem lehet elérni. Választ az iskola igazgatójától sem kaptak. 

Hát nem is

Délután a Klebersberg Központ mégiscsak reagált, mondván: hazugságok jelentek meg a Közép-Pesti Tankerületi Központ zuglói tanulóknak tervezett kitüntetéséről. A tankerületi központ valóban tervezi, hogy a 100. jelesét megszerző tanulókat ünnepélyes keretek között megjutalmazza, de ez csak terv, ráadásul a jövő évre vonatkozik.

Háromezer székkel bővítenék a Veszprém Arénát, de már 39 milliárdnál jár a költség

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.17. 10:46

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Orbán három évvel ezelőtti ígéretéhez képest 13 szorosára nőtt az ár, de még neki se kezdtek a munkának.
Orbán Viktor 2016-os veszprémi látogatása idején – amikor a Modern Városok Program városra vonatkozó részeit jelentette be – már felmerült, hogy a kézilabdacsapatnak otthont adó Veszprém Arénát 5 ezresről 8 ezresre bővítik. Akkor 3 milliárdos összeg hangzott el - írja az Index. A bővítés munkálatai még meg sem kezdődtek, de tavaly novemberben Porga Gyula, a város fideszes polgármestere 39 milliárdos összeget terjesztett a közgyűlés elé. (A portál csak érzékeltetésül emlékeztet, hogy a Ferencváros stadionja 15 milliárdból épült fel 2014-re. Az új szegedi, 8 ezer férőhelyes csarnok pillanatnyi irányszáma 21 milliárd.)
Kölső látványterv
Fotó: veszpremkukac.hu
Megpróbálták megkérdezni az önkormányzatot, hogy hogyan jött ki 39 milliárd egy háromezer férőhelyes bővítésre, de azt válaszolták, hogy az aréna bővítése állami fejlesztés, amelyben a felelős a kormány. Az önkormányzat szerint a becsült összegek - így a 39 milliárd forint is - egy "megvalósíthatósági tanulmányon" alapulnak, amely egy javasolt tartalom, de nem a végleges. Jelenleg még nincsen véglegesített, beruházó által elfogadott tartalom, nincsenek végleges tervek, építési engedély sincs még - írta az önkormányzat.
Belső látványterv
Fotó: veszpremkukac.hu