Európai Unió;

Ketyeg az óra: év végéig kidolgozzák, miképp torolja meg az EU, ha nem működik a jogállam

Az Európai Bizottság és a soros finn elnökség egyaránt eltökéltnek tűnik.

Az Európai Bizottság (EB) éves jelentéseket készít minden tagállamról, bemutatva, hogyan teljesül az uniós értékek végrehajtása. Ezt is tartalmazza az EB szerdán elfogadott és lapunk által már részletesen bemutatott közleménye a jogállam megerősítéséről az Európai Unióban.

A kilátásba helyezett bizottsági lépések között szerepel a kötelezettségszegési eljárások felgyorsítása és a jogsértő intézkedések azonnali felfüggesztése. A testület emellett adatbázist kíván létrehozni az EU-s pénzekkel való visszaélések hatékonyabb nyomon követése és ellenőrzése érdekében. A közleményben az EB felszólítja a közösségi jogszabály-alkotókat, hogy mielőbb fogadják el a jogállam és az uniós kifizetések összekapcsolását kezdeményező rendeletet.

A július 1-jén hivatalba lépett finn soros EU-elnökség egyetért azzal, hogy a 2020 utáni költségvetési ciklusban a közösségi források felhasználását kössék az alapértékek tiszteletben tartásához. Antti Rinne finn kormányfő az Európai Parlamentben tartott beszédében, majd az ezt követő sajtótájékoztatóján értésre adta, hogy az év végén lezárni tervezett költségvetési tárgyalások egyik kiemelt pontja a jogállami feltételrendszer kidolgozása és elfogadása lesz.