Előfizetés

Ketyeg az óra: év végéig kidolgozzák, miképp torolja meg az EU, ha nem működik a jogállam

Halmai Katalin (Strasbourg)
Publikálás dátuma
2019.07.17. 17:26

Fotó: FREDERICK FLORIN / AFP
Az Európai Bizottság és a soros finn elnökség egyaránt eltökéltnek tűnik.
Az Európai Bizottság (EB) éves jelentéseket készít minden tagállamról, bemutatva, hogyan teljesül az uniós értékek végrehajtása. Ezt is tartalmazza az EB szerdán elfogadott és lapunk által már részletesen bemutatott közleménye a jogállam megerősítéséről az Európai Unióban. A kilátásba helyezett bizottsági lépések között szerepel a kötelezettségszegési eljárások felgyorsítása és a jogsértő intézkedések azonnali felfüggesztése. A testület emellett adatbázist kíván létrehozni az EU-s pénzekkel való visszaélések hatékonyabb nyomon követése és ellenőrzése érdekében. A közleményben az EB felszólítja a közösségi jogszabály-alkotókat, hogy mielőbb fogadják el a jogállam és az uniós kifizetések összekapcsolását kezdeményező rendeletet. A július 1-jén hivatalba lépett finn soros EU-elnökség egyetért azzal, hogy a 2020 utáni költségvetési ciklusban a közösségi források felhasználását kössék az alapértékek tiszteletben tartásához. Antti Rinne finn kormányfő az Európai Parlamentben tartott beszédében, majd az ezt követő sajtótájékoztatóján értésre adta, hogy az év végén lezárni tervezett költségvetési tárgyalások egyik kiemelt pontja a jogállami feltételrendszer kidolgozása és elfogadása lesz. 

Szijjártó szintet lépett, külön migránsegészségügyi ellátást vezetne be

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.17. 17:23

Fotó: Népszava
Már megint ármánykodnak a lopakodó és bujkáló ENSZ-bürokraták a külgazdasági és külügyminiszter vélelme szerint.
Elfogadhatatlannak nevezte szerdán Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter az ENSZ Gazdasági és Szociális Tanácsának ülésén azt a javaslatot, amely szerint az illegális bevándorlóknak ugyanolyan egészségügyi ellátást kell biztosítania egy tagállamnak, mint saját állampolgárainak. Mint később az MTI-nek kifejtette,
a miniszter szerint nem járnak ugyanolyan jogok azoknak, akik nem fizetik évtizedek óta az adót.

Arra Szijjártó nem tért ki, vajon például a turistáktól is megvonná-e az egészségügyi ellátást, vagy az adófizetés és az állampolgárság mellett vannak más, ki nem mondott elvárásai is. Arról sem beszélt, hogy a magyar tranzitzónákban a menedékkérők rendszeres éheztetése vajon már a fent beharangozott jogfosztásokhoz tartozik-e, vagy a kiszolgáltatott emberek elleni igazságtalanságoknak még egy másik köréhez. Arról viszont sokat beszélt, hogy "az ENSZ bürokratái a jó szándék köntösébe bújtatva, lopakodó módon" erőltetnék rá akaratukat az Orbán-kormányra.

Orbán új minisztere megfosztotta posztjától Schmitt Pál rokonát

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.17. 17:17

Fotó: Népszava
A tegnapi Magyar Közlöny szerint az igazságügyi miniszter javaslatára Orbán Viktor miniszterelnök felmentette tisztségéből Schmitt Pál Pétert, a tárca helyettes államtitkárát, írja az mfor.hu. A július 16.-i hatályú rendelkezés célszemélye nem más, mint a volt köztársasági elnök, a plágiumbotrány miatt távozni kényszerült Schmitt Pál unokaöccse. Nem ez az egyetlen változás a minisztériumban, szintén ebben a közlönyben tették közzé, hogy távozik az igazságügyből Molnár Zoltán közigazgatási államtitkár is. Vagyis az új miniszter, Varga Judit érkezésével felbolydult a tárca élete.