elektromos autó;e-töltőhelyek;e-autó;

Egyre több e-töltőnél lehet tankolni

Magyarország jobban áll a lengyeleknél, vagy épp az ukránoknál.

Közel ötszáz engedélyköteles elektromos töltőállomást helyeztek üzembe Magyarországon 2019 áprilisáig – tette közzé a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH). A hozzájuk tartozó kútfejek száma meghaladja a nyolcszázat.

A gazdasági haszonszerzésre irányuló egységek telepítése engedélyköteles. A hatóság eddig összesen 844 állomásra adott ki ilyet. Ezek közül 2019 áprilisáig 470-et helyeztek üzembe, amikhez összesen 858 darab kútfej tartozik. A töltések mennyisége folyamatosan nő. Míg 2017 negyedik negyedében csupán 13,6 ezer alkalmat mértek, addig 2019 első negyedében az érték már 97,2 ezerre nőtt. Az energia mennyisége a kezdeti 46,6 ezer kilowattóráról (kWh) mára 326,3 ezer kWh-ra bővült. Ez év első negyedében egy egység átlag 200 töltést hajtott végre, átlag 3,4 kWh-t tankolva.

Lapunknak az openchargemap.org adatbázisa alapján végzett számításai szerint nem állunk rosszul a töltők számát illetően. 51 európai állam és terület listáján a maga közel ezer töltőpontjával Magyarország a 16., maga mögé utasítva például a lengyeleket, görököket, törököket, románokat, ukránokat vagy épp az energiatudatos polgárai számára egyelőre mindössze 18 töltőpontot biztosító Oroszországot.