Sorsok Háza;

2019-07-18 07:00:00

Sorsok Háza: függelemsértési ügy lett a történészek ellenállásból

Nyugodtan nevezhetjük mind tudományos, mind közéleti szempontból elkeserítőnek és abszurdnak – lapunknak adott nyilatkozata szerint erősen zokon vette Bodnár Dániel, a Milton Friedman Egyetem elnöke, hogy kollégái között akadnak olyan történészek, akik nem hajlandók véleményezni a Sorsok Háza koncepcióját.

Az egyetem fenntartója a Köves Slomó vezette Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), ugyanaz a szervezet, amely a kormány jóvoltából tulajdonosa lett az évek óta üresen álló józsefvárosi emlékközpontnak, a Sorsok Házának. A Szombat.org számolt be arról a közelmúltban, hogy az egyetem által létrehozott Magyar Zsidó Történeti Intézet hat történész munkatársa közül csak ketten (Veszprémy László Bernát, Zinner Tibor) mutattak együttműködési készséget, négyen viszont (Konrád Miklós, Novák Attila, Paksa Rudolf, Szécsényi András) elzárkóztak attól, hogy akár közvetett formában is nevüket adják a Sorsok Házához.

Az elutasítást az intézet igazgatója, Gecsényi Lajos is kudarcként élte meg: benyújtotta lemondását. Végül az a megállapodás született, hogy ügyvezető igazgatóként folytatja munkáját.

Az intézet nem ösztöndíjat, nem segélyt, sem nem támogatást folyósít munkatársainak, hanem az elvárható maximális kutatói szabadság mellett az intézet igazgatója által meghatározott tudományos feladatok ellátásáért havi, rendszeres illetményt fizet – közölte kérdésünkre a már idézett Bodnár Dániel, az egyetem elnöke. Szerinte a kutatók egy részének „függelemsértő, illojális magatartása” az intézet biztonságos működését veszélyezteti.

A zsidó közéletet kevés jobban foglalkoztató ügy van a Sorsok Házánál – állapította meg Bodnár, hozzátéve: az intézet felé a felkérés nem mint sanda szándék, nem mint utasítás, nem mint a szervezeti és vezetői összefonódásokkal sáfárkodó ajánlat érkezett. Bodnár Dániel tájékoztatása szerint a konklúzió: a Magyar Zsidó Történeti Intézet működése teljességgel átalakul, és a „kutatói munkamorál egyenetlenségeit kiküszöbölendő” hagyományosabb modellt fog a jövőben követni.