Előfizetés

A képviselőház leszavazta a Trump felmentését javasló beadványt

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.18. 07:25

Fotó: Koki Kataoka / Yomiuri / AFP
Trump a Twitteren a „legnevetségesebb és leginkább időt rabló” dolognak nevezte az ügyet.
Az amerikai képviselőház elsöprő többséggel leszavazta a Donald Trump felmentésére irányuló alkotmányos eljárás (impeachment) megindítását javasló beadványt.  A javaslatot kedden este Al Green texasi demokrata párti képviselő terjesztette elő, de a törvényhozók szerda este 332:95 arányban elutasították. A demokrata párti házelnök, Nancy Pelosi és a demokrata párti vezető politikusok is a republikánusokkal együtt voksoltak a beadvány ellen. Nancy Pelosi még júniusban kifejtette egy rendezvényen, hogy nem látja időszerűnek az elnök elleni eljárás megindítását. Szerdán pedig - még a voksolás előtt - újságíróknak azt hangoztatta: 
„hat bizottságunk dolgozik azon, hogy feltárja a hatalommal történő visszaélés és az igazságszolgáltatás akadályozása ügyeit”.

Arra a kérdésre, amely Green képviselő kezdeményezését firtatta, a házelnök azt válaszolta: „ez komoly dolog, nem mintha Green ne lenne komoly ember, de ezt inkább megvitatjuk majd a képviselőházi üléseken”.  A Demokrata Párt nagyon megosztott volt az ügyben. Csaknem száz képviselőjük - köztük az igazságügyi bizottság vezetője, Jerrold Nadler - egyetértett az impeachment eljárásának megindításával.     
Szerdán Trump egy sor Twitter-bejegyzésben foglalkozott az üggyel. „Talán a legnevetségesebb és időt rabló dolog, amivel valaha is foglalkoztam”.

Majd lezártnak minősítette a felmentési kísérletet. Az elnök szerda este az észak-karolinai Greenville városában nagygyűlést tartott, és kitért a beadványra, valamint az általa a napokban többször bírált négy demokrata párti képviselőnőre is. Hívei zajos ovációval fogadták, és heves tapsban törtek ki mindahányszor megemlítette a négy képviselőnő - köztük is a leggyakrabban Ilhan Omar és Alexandria Ocasio-Cortez - nevét. A nagygyűlés elején
Mike Pence alelnök beszélt, aki szintén bírálta a Demokrata Pártot, amelyet szerinte „az országot nevetségessé tevő liberálisok” irányítanak.

Szabad szemmel – A számla csak ezután érkezik Ursula von der Leyen címére

Szelestey Lajos
Publikálás dátuma
2019.07.18. 07:14

Nemzetközi sajtószemle, 2019. július 18.
NZZ A Bizottság a jövőben hatékonyabban kívánja elejét venni a vádaknak, miszerint igazságtalan, amikor csakis Magyarországot és Lengyelországot állítja pellengérre a jogállam megsértése miatt, ezért mostantól rendszeresen vizsgálni fogja a demokrácia helyzetét a tagállamokban. Az eredményt mindig jelentésben foglalja össze, és a rendszer segít, hogy már korai szakaszban feltárják a visszásságokat. A lehetséges következmények eldöntésébe azután bevonják az Európai Parlamentet és a Tanácsot. Nyilvánvaló, hogy az új mechanizmussal Brüsszel a magyar és a lengyel panaszokra reagál, miután mindkettő ellen jogállami eljárás van folyamatban, illetve több ügy pedig az Európai Bíróság elé került. Magyarországgal kapcsolatban ilyen téma a CEU kiűzetése. A mostani lépés bejelentésekor Frans Timmermans külön kiemelte, hogy az Európai Bíróság ismét megerősítette: a jogállamiság döntő jelentőségű az EU működése szempontjából. Ezért a Bizottság továbbra is minden lehetséges eszközzel küzd a demokrácia megszegése ellen. A testület már most úgy határozott, hogy a lengyel bírák védelmében következő szakaszába lépteti a vonatkozó szerződésszegési eljárást. Ha Varsó nem reagál megfelelő módon két hónapon belül, akkor ezt a kérdést is az Európai Bíróság elé vihetik. Lengyelország előzőleg óvott a lépéstől, mondván, hogy az EU kétségbeesetten próbálja felszítani a vitát.
Guardian A jövőben minden évben megnézik, hogy a tagállamok mennyire tartják tiszteletben a jogállami normákat, mert Brüsszel megint nekifut, hogy a kormányok ne bocsáthassanak el független bírákat, illetve ne tömködhessék tele saját, engedelmes híveikkel az igazságszolgáltatást. Az új ellenőrzési mechanizmust a Bizottság jelentette be, hogy megállítsa a demokrácia visszaszorulását. Előtte Ursula von der Leyen igyekezett eloszlatni az aggodalmakat, hogy győzelme fejében bármilyen engedményt tenne a közös értékek kapcsán. Azaz hogy nem tartozik semmivel a magyar és a lengyel kormánynak, amely segítette a hatalomra kerülését. Az új elképzelést Frans Timmermans alelnök tette közzé, aki már sok csörtét vívott Budapesttel és Varsóval az igazságszolgáltatás reformja miatt. Közölte, hogy a Bizottság évente teszi majd közzé jelentését, éspedig az összes tagról, miután a jogállamot több irányból is támadás érte az elmúlt 5 évben. Ily módon igyekeznek feltárni a jogállami gondokat, bárhol is jelentkezzenek azok. A javaslat eredetileg a németektől és a belgáktól származik, miután több közép-európai kormány kettős mércével vádolta meg Brüsszelt. Egy illetékes azt közölte, hogy szorosabbra igyekeznek fonni a hálót, nem pedig lazítani és ezzel egyetért von der Leyen is.   
New York Times/Reuters Az ENSZ menekültjogi jelentéstevője sürgette, hogy a magyar kormány telepítse át máshová a menedékkérőket a „börtönszerű” tranzitövezetekből, annál is inkább, mivel a többi létesítmény jóformán üres. A világszervezet már korábban is bírálta a röszkei, illetve tompai tábort, ám most Felipe Gonzales a helyszínen tett látogatás alapján azt közölte, hogy a két helyen összesen 280 embert tartanak, a 60 százalékuk gyerek. A most elkészült jelentés kiemeli, hogy kiskorúakat nem szabadna őrizetbe venni státuszuk miatt. Azon kívül őket is kemény korlátozások sújtják, szögesdrótok között tartják őket, amit megfélemlítési kísérletnek lehet tekinteni, miközben a többi helyen nyugodtan el lehetne őket helyezni a szüleikkel együtt. A szakértő úgy fogalmazott: félő, hogy a cél az elrettentés. Hozzátette, hogy a hatalom ezt nem így ítéli meg, ugyanakkor nem indokolja, hogy miért csuk be gyermekes családokat. Arra is felszólított, hogy Magyarország fújja le a menekültügyi szükséghelyzetet, mert azt már nem támasztják alá a körülmények. Nem jönnek tömegesen migránsok, így nem lehet biztonsági megfontolásokra hivatkozni. De egyébként is az emberi jogok felülírják a szabályozást. A magyar külügyi tárca úgy reagált, hogy a kormánynak nincs szándékában lebontani a kerítést vagy enyhíteni álláspontján a bevándorlás ügyében. 
Die Welt Von der Leyen a magyar és a lengyel kormány szavazataival futott be kedden, noha aznap délelőtt beszédében kemény hangot ütött meg Kelet-Európával szemben. Ám 48 órával korábban a CDU főtitkárának megbízottja elérte személyesen Jaroslaw Kaczynskinál, hogy a Jog és Igazság képviselői az EPP jelöltjére voksoljanak Strasbourgban. Utána Mateusz Morawiecki miniszterelnök egyenesen úgy fogalmazott, hogy a PiS a mérleg nyelvének szerepét töltötte be. Az is világos lett, hogy a politikus a Fidesz szavazatai nélkül sem tudott volna győzni, bár programadó felszólalásában több ügyben is a jobboldali-konzervatív kormányok orrára koppintott. A végén mégis azok mentették meg. A kérdés az, hogy ezek után mit várnak el tőle, miután folyamatosan konfliktusban vannak Brüsszellel? Nos, céljuk az, hogy Bizottság vezetője legyen elnéző a jogállamiság ügyében. Orbán azt állította: ő dobta be az új jelölt nevét, hogy meghiúsítsa Timmermans reményeit. Ám amit azóta hallott a kiválasztottól, az aligha tetszett neki és társainak, hiszen a német politikus közölte: új mechanizmus lesz a demokratikus normák betartásának nyomon követésére. Továbbá, hogy az uniós támogatásokat a jogállami előírások teljesítéséhez kötik. A választás eredménye azonban arra utal, hogy az új tagok a beszéd ellenére is abból indulnak ki: lehetséges a kompromisszum a jogállam kapcsán. Itt a lélektanról is szó van, mert a jogállami vita csak a legeklatánsabb megnyilvánulása annak az elégedetlenségnek, amit az unió politikája Keleten kiváltott. A térség úgy látja, hogy Brüsszelben öntelt politikusok kiérleletlen ötletekkel igyekeznek kényszerzubbonyt húzni a nemzetállamokra. Magyarország különben azt a Trócsányi Lászlót akarja biztosnak, aki alatt meggyengült a jogállam. Von der Leyennek már itt színt kell vallania. De elképzelhető, hogy a jelölt már az EP-ben elvérzik. Az is benne van ugyanakkor a pakliban, hogy az új bizottsági elnök nem is terjeszti elő nevét Strasbourgban, mert egy nőt jobbnak tartana, tekintve a nemek egyenlőségét Ez azonnal megrontaná a viszonyt Orbánnal. Viszont von der Leyen arcát vesztené, ha a magyar politikus keresztül tudja vinni az akaratát.
Süddeutsche Zeitung A számla még csak ezután érkezik von der Leyen címére, miután úgy néz ki, hogy a siker részben az euroszkeptikus magyar és lengyel voksoknak tudható be. Ily módon kérdéses, vajon a német kormány ezután is össze akarja kapcsolni a jogállamiságot és felzárkózási támogatások odaítélését. Az biztos, hogy a mindössze 9 voksnyi különbséggel megszületett eredmény tehertétel az új elnök számára. Olyan időket élünk, amikor a politikai közép már nem tud kellő többséget felmutatni, zsugorodik a centrum. A frontvonalak immár a frakciókon belül is futnak. A PiS pedig azzal büszkélkedik, hogy nélküle von der Leyenből nem lett volna semmi. Az 5 Csillag is rá voksolt és ha még idevesszük a Fidesz 13 emberét is, akkor nagyon is elképzelhető, hogy olyanok emelték trónra, akik nem győzik szidni Brüsszelt. Ez azért lényeges, mert a győztes kijelentette, hogy sikerült Európa-barát többséget összehoznia. De ha tényleg igaz a fenti számítás, akkor a politikus téved, mivel a Fidesz és a PiS hadjáratot indított a demokrácia ellen. És mindkét országban veszélyben a jogállam. Ily módon a kérdés az, nem lesz-e von der Leyen mégis engedékenyebb velük, azaz mi a támogatás ára. Uniós diplomaták szerint ez már a költségvetési tárgyalásokon kiderül. Akkor mindenki megmutatja az igazi arcát. Ott látni majd, hogy Berlin mennyire tart ki a jogállamisági kritérium mellett. Amúgy a tervezetről a döntést egyhangúan kell meghozni. Nagy kihívás lesz von der Leyen számára a Bizottság összetétele, mert Róma és Varsó lényeges posztokra tart igényt.
Washington Post Európa nehéz és ellentmondásos folyamat eredményeként választotta meg Ursula von der Leyent, de a kemény csata az egész európai politikára kihat a következő években – írja vendégkommentárjában R. Daniel Kelemen, a Rutgers Egyetem politológia professzora. Mint rámutat, itt nem arról volt szó, hogy két intézmény kicsinyesen tusakodott egymással, mert győztek a tagállamok kormányai és megalázó vereséget szenvedett a Parlament, így a folyamat befolyásolhatja az EU egész demokráciáját. Hogy a csúcsjelölti rendszert félredobták, abban a Néppártnak volt kulcsszerepe, noha sokáig támogatta az eljárásmódot. Ám választottja, Manfred Weber sokáig élenjárt Orbán Viktor rezsimjének védelmezésében, bár a magyar miniszterelnök lebontotta a demokráciát és a jogállamot. Azon kívül nincs semmilyen kormányzati tapasztalata, így hamar látnivalóvá vált, hogy az állam- és kormányfők nem bólintanak rá személyére. Ezek után határozott úgy az EPP, hogy akkor a Tanács találjon egy másik konzervatív jelöltet és ugrott a Spitzenkandidat szisztéma. Utóbbit ugyan Merkel próbálta menteni, de a pártcsalád döntő része szembeszegült vele, ami jól jött a visegrádi négyeknek és Olaszországnak, mert ők nagyon nem akarták a szocialista Timmermanst, aki keményen védte a jogállamot az elmúlt években. Ebben a helyzetben vetette fel Macron – igen okosan – von der Leyen nevét, mert a kiszemelt német, kereszténydemokrata, ráadásul nő. Ám hogy a határozottan EP-párti politikus rászorult a szélsőjobb és az egyre inkább tekintélyelvű magyar és lengyel kormánypárt voksaira, nos, az beárnyékolja győzelmét. Az unió mind Budapest, mind Varsó ellen jogállami eljárást folytat, mégis mindkettő boldogan hirdeti, milyen nagy mértékben beleszólt a választásba. A demokrácia hívei most azt várják a Bizottság új elnökétől, hogy bizonyítsa: nincs lekötelezve autoriter rezsimeknek, és hogy hajlandó keményen eljárni a jogállam és a demokratikus értékek megőrzésére.
FT Hogy von der Leyen csupán hajszálvékony előnnyel tudott nyerni, és azt is csak elitellenes pártok segítségével, az megvilágítja, milyen nehézségek várnak rá az elkövetkező időkben. De Brüsszel most az elnök asszonynál jobban érzékeli, milyen megpróbáltatások leselkednek a Bizottságra, ha az működőképes többségre akar támaszkodni Strasbourgban. A figyelem az első időben azokra a pártokra összpontosul, így a PiS-re, valamint az 5 Csillagra, amelyek feltehetőleg belökték a célba a jelöltet. Tehát hogy nem akarja-e viszonozni nekik így vagy úgy a közreműködést. A szavazás előtt akkora volt az aggodalom, hogy Merkel telefonon együttérzéséről biztosította lengyel kollégáját, amiért Varsó nem kapott fontos tisztséget az EP-ben. Lehet, hogy a lengyelek most a bizottsági posztok elosztásánál tartanak igényt viszonzásra. Egyes képviselők aggódnak, hogy a politikus enged a jogállam ügyében az illiberális magyar és a lengyel rendszerrel szemben. Von der Leyen idáig következetesen nem beszélt a 7-es paragrafusról, amely mumus a két kormány számára. Mindezt persze lehet kezelni, de az igények nőnek és az új elnöknek gondot okozhatnak a széttöredezett parlamenti erőviszonyok. Nemigen látszik, hogy stabil szövetség jöhet létre a három-négy nagy pártcsalád között. De még az sem biztos, hogy a konzervatívok mindenben felsorakoznak mögötte. 
Reuters Von der Leyen tett egy csomó ígéretet, például a migráció és a jogállam ügyében, de így is csak papírvékony előnyt tudott összekovácsolni, ám igencsak nehéz lesz, hogy állja is a szavát, mert a tagállamok jó sok kérdésben egymásnak ellentmondó állásponton vannak. Így a menekültekkel szemben alkalmazott bánásmód, a széndioxid kibocsátás, valamint a demokrácia fenntartása kapcsán. Márpedig a politikai tehetetlenség további károkat okozna az EU-nak, miután annak tekintélyét már idáig is jócskán megtépázta a többi közt a demokratikus jogok aláásása és a szélsőséges pártok felemelkedése. Valószínűleg jó pár konzervatív képviselő is kifarolt mögüle, és nem kizárt, hogy azért, mert zöldebb és igazságosabb Európát helyezett kilátásba, miután meg akarta nyerni a szociáldemokratákat és a liberálisokat. Hogy mégis megugrotta a lécet, az a többi közt a PiS-nek köszönhető. Így most ordít, hogy a Tanácsban az igencsak megosztott tagállamok számon fogják kérni rajta a vállalásait. Pedig a testületben már így is sok fontos kérdés jutott holtpontra, mert nem sikerült egyhangú támogatást találni hozzájuk. Lásd, hogy a keleti országok a magyarok és a lengyelek vezérletével megfúrták a klímacélt. Hogy tovább tudjon lépni, von der Leyen szeretne áttérni a többségi döntések rendszerére, de az eléggé bajos. Az sem világos, miképpen indítaná újra a tárgyalásokat a menedékrendszerről, amely szembeállította egymással a déli és a keleti tagokat. Ha pedig valóban keményebb akar lenni a demokratikus normák betartatásában, mint a távozó Bizottság, azzal feldühíti a magyar és a lengyel vezetést. A PiS szóvivője máris úgy nyilatkozott, hogy Varsó azt szeretné, ha von der Leyen egyformán kezelné az összes országot, azaz nem volna elfogult Lengyelországgal szemben.
Die Presse Von der Leyen megválasztásának árnyékában, szép csendben eldőlt, hogy a román Laura Kövesi pályázik egyedül az újonnan felállítandó Európai Ügyészség élére, miután Franciaország is támogatja, ezért ejtette saját jelöltjét. Márpedig a patthelyzet megszűntének alighanem nagy hatása lesz a korrupció elleni küzdelemre az EU-ban. Mint emlékezetes, a Parlament Kövesit akarta, a tagállamok viszont inkább a francia riválist favorizálták. Az ügyészség felel majd olyan ügyekben, amikor felvetődik a gyanú, hogy uniós pénzeket sikkasztanak el, ideértve az áfacsalásokat is. Magyarország, Lengyelország, Írország, Dánia, Nagy-Britannia nem kíván csatlakozni a testülethez, Svédország viszont várhatóan megmásítja szándékát és mégis belép.

"Két pisztolyt vett elő és elkezdett lövöldözni" - több török diplomatát is agyonlőhettek Irakban

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.17. 21:56

Fotó: Yunus Keles / Anadolu Agency
A török védelmi minisztérium múlt szombaton jelentette be, hogy kiterjeszti a térségben május óta tartó, kurdok elleni katonai műveleteit.
Ismeretlen fegyveres agyonlőtt legalább egy embert, egy török diplomatát szerdán Erbílben, az észak-iraki Kurdisztán székhelyén - derült ki hírügynökségi jelentésekből szerdán. Sajtóértesülések szerint török diplomaták egy közkedvelt erbíli étteremben ebédeltek, amikor egy ismeretlen támadó tüzet nyitott rájuk. A halálos áldozatok számáról egyelőre ellentmondásos hírek érkeztek.
  • három török diplomata halt meg - köztük az erbíli török főkonzul helyettese - kurd tisztviselők és az iraki állami televízió szerint
  • két halottról és egy súlyos sérültről tud az étterem tulajdonosa;
  • az erbíli főkonzulátus egyetelen munkatársának halálát erősítette meg a török külügyminisztérium.
"A támadó besétált az étterembe, és ahhoz az asztalhoz ment, ahol az a három személy ült. Két pisztolyt vett elő és elkezdett lövöldözni rájuk, majd elmenekült" - közölte az étterem tulajdonosa a dpa hírügynökséggel.
Recep Tayyip Erdogan török elnök elítélte a támadást, szóvivője megtorlást ígért. A Hszinhua kínai hírügynökség úgy tudja, Mohamed Ali al-Hakim iraki külügyminiszer és török hivatali kollégája, Mevlüt Cavusoglu telefonon beszéltek egymással szerdán. Al-Hakim elmondta: a külügyminisztérium és az iraki hatóságok vizsgálják az esetet, próbálják kideríteni annak indítékát és körülményeit. Az iraki külügyminiszter hangsúlyozta továbbá, hogy a merénylet nem ássa alá az iraki-török kapcsolatokat, sokkal inkább arra készteti a feleket, hogy megerősítsék kapcsolataikat.
A támadásra - melyért egyelőre senki sem vállalta a felelősséget - kézenfekvő magyarázat lehet a kurd-török ellentét. Tavaly év elején egy komplett hadjáratot indított Erdogan, hogy végezzen az Iszlám Állam terroristái ellen harcoló kurdokkal a szíriai Afrin környékén - de csak miután a kurdok vezette Szíriai Demokratikus Erők (SDF) megvédte a régiót az ISIS-től. A török hadsereg Irakban is évek óta bombázza a kurdokat, a leginkább az 1980-as években aktív Kurdisztáni Munkáspárt szeparatista szervezetre hivatkozva. A török védelmi minisztérium múlt szombaton jelentette be, hogy kiterjeszti a térségben május óta tartó katonai műveleteit.