Negyedmilliárdért szerveztet több napos konferenciát Áder alapítványa

Publikálás dátuma
2019.07.18. 13:03

Fotó: Kisebnedek Attila / AFP
Áder még 2017 decemberében alapította a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, amely azóta nem sok mindent ért el a kitűzött célok közül.
A közbeszerzés.hu-n olvasható Áder János Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványának rendezvényszervezési szolgáltatás vásárlására irányuló nyílt felhívása, melyben az áll: „a szerződés teljesítése során előre láthatólag több (legalább 2 db) napos nemzetközi konferencia teljes körű lebonyolítására kerül sor, amelyek egyenként legalább 100 fő egyidejű részvételével fognak lezajlani”. A dokumentumban az is szerepel, hogy a nyertes pályázónak többek között a cateringet, a szálláshelyeket, a technikai eszközöket, valamint a rendezvényhez kapcsolódó kreatív stratégiák és tervek készítését kell biztosítania nettó 250 000 000 forintért. A jelentkezőnek 
  • három egymást követő lezárt üzleti évvel,
  • nettó 185 millió forintos árbevétellel kell rendelkeznie
  • illetve egy referenciamunkát kell felmutatni, amit a nemzetközi konferenciaszervezés területén szerzett.
a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványról és a megújult Élő bolygónk honlapról tartott sajtótájékoztatón a zugligeti Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban 2017. december 16-án.
Fotó: Máthé Zoltán / MTI
Áder még 2017 decemberében alapította a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt, aminek kuratóriumi elnöke Martonyi János korábbi külügyminiszter, tagja Vizi E. Szilveszter, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) korábbi elnöke, valamint Szűcs Gábor klímavédelmi szakértő, igazgatója pedig Csepreghy Nándor ex-államtitkár. Februárban derült ki, hogy a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítvány évi 1,5 milliárd forint támogatást kap a kormánytól, hogy az öt fős szervezet 2,7 millió forintért bérel irodát. Egyébként 2017-es létrehozása óta eltelt több mint másfél évben Áder alapítványa nem sok mindent ért el a kitűzött célok ( többek között védjegy-program létrehozása, szakmai konferenciák szervezése, gazdasági szereplőkkel együttműködve nemzetközi környezetvédelmi tanúsítványok és díjak meghonosítása – mint azt az Átlátszó megírta) közül.  
Szerző
Témák
Áder János

Brexitügyi miniszteri biztost neveznek ki – Személyi változásokról is beszélt Varga Judit

Publikálás dátuma
2019.07.18. 12:49

Fotó: Draskovics Ádám / Népszava
Az uniós ügyek átkerülnek a Miniszterelnökségtől az Igazságügyi Minisztériumhoz, a koordináló szereppel együtt.
Személyi és szervezeti változásokat is hoz az új igazságügyi miniszter munkába állása. Varga Judit tárcavezető az InfoRádió Aréna című műsorában jelentette be, hogy brexitügyi miniszteri biztost is kineveznek. Varga Judit elmondta, hogy az uniós ügyek átkerülnek a Miniszterelnökségtől az Igazságügyi Minisztériumhoz, a koordináló szereppel együtt. Az új igazságügyi miniszter közölte, hogy a koordinációs tárcaközi egyeztető bizottság – amelyben a magyar álláspontot összerakják – működtetése is átkerül a tárcához. Mindezek
az európai uniós ügyek államtitkárság név alatt szerepelnek majd.

Minden minisztériumnál van olyan államtitkár vagy helyettes államtitkár, aki az uniós tárcaspecifikus ügyeket viszi, de őket eddig is a koordináló központ fogta össze. Annyi lesz a változás, hogy a fejléc cserélődik, és az Igazságügyi Minisztérium neve kerül fölé – közölte. A tárcavezető a személyi változásokról is beszélt. A közigazgatási államtitkár személye változik, míg az uniós ügyekért felelős államtitkári posztra Steiner Attila mostani helyettes államtitkárt javasolja. Bejelentette az is, hogy
Takács Szabolcs brexitügyekért felelős miniszteri biztosként folytatja a munkát.

Ő eddig a Miniszterelnökség európai politikák kialakításáért és koordinációjáért felelős államtitkára volt. Erre azért van szükség, mert a jövőbeni kapcsolatokat rendezni kell a brit kilépés után, indokolt, hogy ezt miniszteri biztos képviselje – mondta Varga Judit.
Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, mellette Takács Szabolcs Ferenc, mint európai uniós ügyekért felelős államtitkár
Fotó: Kovács Attila / MTI
Szerző

Debreceniket vizsgált a Nébih, több hibát is találtak

Publikálás dátuma
2019.07.18. 11:57

Fotó: GEORG HOCHMUTH / AFP
Minőségi, illetve jelölési hibák miatt 18 esetben kellett figyelmeztetniük a gyártókat.
Élelmiszerbiztonsági szempontból a vizsgált 20 különböző debreceni kolbász mindegyike megfelelt, minőségi, illetve jelölési hibák miatt azonban 18 esetben kellett figyelmeztetnie a gyártókat a Nébih szakembereinek. A Nébih MTI-nek küldött csütörtöki közleménye szerint a Szupermenta legújabb nyári terméktesztjén 14 nem csípős és 6 csípős ízesítésű debrecenit ellenőriztek, amelyek 8 üzletlánc polcairól kerültek a hivatal akkreditált laboratóriumába. Vizsgálták egyebek mellett a termékek mikrobiológiai megfelelőségét, megmérték fehérje-, víz-, zsír-, nátrium-klorid-, és kalciumtartalmukat. Hét termék csomagolásán szerepelt laktóz-, szója, és/vagy gluténmentes felirat, a „mentes" felirattal ellátott debrecenik valóban nem tartalmaztak allergéneket. Két debreceninél, bár a csomagoláson nem szerepelt, a vizsgálatok kimutatták az MSM és a baromfifehérje jelenlétét.
A gyártónál tartott helyszíni ellenőrzésen megállapították, hogy a gépek nem megfelelő takarítása miatt keveredhetett baromfifehérje a termékekbe.

Több vizsgált húskészítmény nem felelt meg a Magyar Élelmiszerkönyv „csemege debrecenire" vonatkozó speciális előírásainak. Mikrobiológiai szempontból minden termék megfelelt, minőségi hibák miatt viszont 11 esetben kellett intézkedni.
Több hiányosságot tártak fel a jelöléseknél, a 20 húskészítmény közül a szakemberek 17 esetben találtak problémát.

Az érintett vállalkozókat a hivatal figyelmeztette és kötelezte a hibák javítására. A kedveltségi teszten a 14 nem csípős debreceni közül első helyen a Dárdás Csemege Debreceni végzett. A 4 csípős debreceni közül a dobogó első fokára a Spar Csípős Debreceni került.
Szerző
Témák
NÉBIH