Tizenötödszörre szólították fel a magyar kormányt, hogy ne éheztessen menekülteket

Publikálás dátuma
2019.07.18. 20:49
Menedékkérő gyerekek a tranzitzónában
Fotó: Segesvári Csaba / AFP
Az ételmegvonás az idegenrendészet egy trükkje lehet, a strasbourgi bíróság rendszeresen tiltakozik az eljárás miatt.
A Helsinki Bizottság számolt be arról, hogy az Emberi Jogok Európai Bíróságának immáron tizenötödször (!) kellett felszólítani a magyar kormányt arra, hogy adjon enni a tranzitzónákban fogva tartott embereknek- írja a 444.hu.
Mint írják, most egy fiatal iraki férfit próbáltak kiéheztetni a hazai hatóságok, és arra kényszeríteni, hogy mondjon le mindenféle itteni eljárásról.  A jogvédő szervezet beszámolója szerint tavaly augusztus óta összesen 24 embernél próbálkoztak ezzel. A Magyar Helsinki Bizottság mindannyiszor azonnali beavatkozást kért a strasbourgi bíróságtól, és az mindannyiszor intézkedett is.
A mostani magyarországi gyakorlatot élesen kritizálták az utóbbi időben nemzetközi szervezetek, eljárást indított az Európai Bizottság is az ügyben, legutóbb pedig az Európa Tanács gyermekek ellen elkövetett szexuális visszaéléseket vizsgáló szervezete marasztalta el Magyarországot. Utóbbi szervezet például azért, mert 14-18 éves, kísérő nélküli fiatalkorúakat zárnak össze felnőttekkel a zónában - jegyzi meg a hírportál. Magyarország a dél felől érkező menekülteket a szerb határon kialakított két tranzitzónában fogadja, ahol ügyük elbírálásáig tartják őket – a szerb oldal felé elhagyhatják a tábort. Amennyiben elutasítják a kérelmüket, de fellebbeznek a döntés ellen, akkor a másodfokú eljárás végéig a zónában tartott felnőttek már nem feltétlenül kapnak ennivalót, sejthetően azért, hogy elálljanak szándékuktól. Nemrég Szél Bernadett független képviselő adott be egy törvénymódosítást, mellyel ezt az embertelen bánásmódot tenné lehetetlenné.  
Szerző

Sorozatban buktak le a taxisok a Belvárosban

Publikálás dátuma
2019.07.18. 19:28

Fotó: police.hu
Egy csomó taxist is elkaptak a hatóságok hétvégi akciója közben: volt, aki úgy fuvarozott, hogy a kormányhoz se ülhetett volna.
Ismét nagy razziát tartottak a hétvégén a bulinegyedben: ez már a nyolcadik ilyen nagy ellenőrzés, így nem kapott különösebb visszhangot, hogy a rendőrség a helyi rendészekkel és a NAV munkatársaival együtt több száz gyalogost és autóst ellenőrzött az V.-VII. kerület bulisabb utcáiban. 
A vizsgálat ugyanakkor kiterjedt a taxisokra is, akik különösen nagy számban buktak le: mint a Népszava megtudta, a hatóságok 27 taxis vállalkozót ellenőriztek, és 11 esetben indítottak tettek feljelentést vagy szabtak ki bírságot. A lebuktatott sofőrök közül a BRFK tájékoztatása szerint
volt olyan, aki eltiltás hatálya alatt vezetett, másokat pedig közlekedési szabálysértés miatt büntettek.

A NAV a razzia során négy szabálysértést jegyzett fel, főként online pénztárgéppel kapcsolatos visszaéléseket – és lehettek átfedések is, azaz egy taxist akár mindkét hatóság megbüntethetett.
A 11 szabálysértés kiugróan magas számnak tűnik, amikor tudható, hogy a mintegy 250 szombaton megállított járókelő közül csak tíz ellen indult valamilyen rendőrségi eljárás. Az üggyel kapcsolatban megkerestük Metál Zoltánt, az Országos Taxis Szövetség elnökét; Metál a július 12-i razziáról nem hallott, de híre nem érte meglepetésként.
„Rendszeresek az ilyen, a BKK és az innovációs tárca felügyeletével zajló ellenőrzések és örülünk is ennek. A hatósági vizsgálatokat ugyanis éppen a taxis szakmai érdekképviseletek, kamarák kérték, az utasok, a turizmus és a szakma védelmében” - mondta az elnök, aki szerint ilyenkor mindenki célkeresztbe került, a független magántaxisok és a fuvarszervezőhöz köthető vállalkozók egyaránt.
Metál Zoltán hangsúlyozta, a több száz rajtaütés-szerű vizsgálat során  csupán 5-10 százalékában szoktak problémát találni a hatóságok – a statisztikai adatok alapján megállapítható, hogy zömében a független szolgáltatókkal akadnak bajok. 
A fenti példa ugyan ennél jóval nagyobb, 40 százalékos arányt mutat, de Metálnak erre is van magyarázata: a rendőrök itt szerinte kifejezetten a bulinegyedre és az ott turistákat hajtó taxis hiénákra koncentráltak, ilyenkor pedig természetszerű, hogy sokan lebuknak.

A razziák közben pedig sok minden előkerülhet: van akinél drogot találnak, mások „kapcsolt szolgáltatásként” prostituáltakhoz viszik az utast – mondta az érdekképviselet elnöke, megjegyezve: sok az áltaxis is, olyanok, akik bérelnek valahonnan egy sárga autót, de hivatalosan semmi közük a taxizáshoz.
Pár napja írtuk meg, hogy a taxisok felügyeletét is ellátó Innovációs és Technológiai Minisztérium május óta 35 taxi rendszámát vonta be valamilyen visszaélés vagy hiányosság miatt; a szabálysértők többségét -26 sofőrt - pedig a Liszt Ferenc Nemzetközi repülőtéren kapták el, igaz a bulinegyedes razziánál jóval nagyobb merítésből.
Szerző

Újabb bűncselekményekkel gyanúsíthatják meg a tyukodi polgármestert

Publikálás dátuma
2019.07.18. 18:28
A tyukodi községháza
Fotó: Google Street View
Korábban már rabosították a férfit, mert a gyanú szerint zaklatta a falu anyakönyvvezetőjét, a rendőrség azonban további bűncselekményre utaló nyomokat is talált.
Elkülönítik a tyukodi polgármesterrel szemben folyó eljárásokat egymástól, mert több bűncselekmény gyanúja merült fel. Az erről szóló két júliusi rendőrségi határozat a 168 Óra birtokába került. C. Józsefet Németh-Kiss Pálma, a falu anyakönyvvezetője jelentette fel 2017 júniusában azzal az indokkal, hogy a polgármester rendszeresen molesztálta őt. Állítása szerint 2017 májusában a férfi az önkormányzat épületében fogdosta és a sarokba szorította, a karját megszorította, amellyel 8 napon belül okozó sérülést okozott az asszonynak. Németh-Kiss Pálma állításait tanú, orvosi lelet és poligráfos vizsgálat is alátámasztotta. A polgármester Fidesz-tagságát a botrány kirobbanása után felfüggesztették.
Az ügyben a Csengeri Rendőrörs szeméremsértés vétségének megalapozott gyanúja miatt indított nyomozást, amelyet 2018 februárjában bizonyítottság hiányában megszüntetett. A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Főügyészség azonban elrendelte a nyomozás folytatását, az ügy ezután a Fehérgyarmati Rendőrkapitányságon folytatódott. A férfit itt hallgatták ki először gyanúsítottként, rabosítását követően -írja a lap.
Németh-Kiss Pálma idén májusban indítványozta, hogy a rendőrség hallgasson meg tanúként több olyan személyt, akik arról tudnak nyilatkozni, hogy a feljelentés óta a polgármester folyamatosan, minden eszközzel, hatalmával visszaélve próbálja elbocsáttatni őt munkahelyéről. Az eljárás során azonban újabb bűncselekmények gyanúja merült fel. 
A Tyukodi Közös Önkormányzati Hivatal korábbi jegyzője kihallgatása alatt azt nyilatkozta, hogy a polgármester több alkalommal arra kérte, illetve utasította őt, hogy szüntesse meg a jogviszonyát Németh-Kiss Pálmának.

 A jegyző ezeket a kéréseket visszautasította, mire állítása szerint C. József azzal fenyegette meg őt, hogy úgy fog járni, mint a korábbi jegyző, akit szintén elbocsátott.
Németh-Kiss Pálma állítása szerint a 2017. májusi eset óta a polgármester napi szinten gyakorolta vele szemben a hivatali visszaélést, zsarolta és fenyegette őt, lelki terror alatt és félelemben tartva őt. Elmondása szerint bosszúból nem hosszabbították meg lánya szerződését az óvodában, és a férfi folyamatosan azon dolgozik, hogy eltávolítsa az asszonyt a hivatalból.
A rendőrség egy másik, ugyancsak júliusi határozatában is elkülönítésről is rendelkezett. Eszerint Németh-Kiss Pálma májusi nyilatkozatában közölte, hogy egy alkalommal munkahelyén telefonon zaklatták, illetve a feljelentést követően autóval utazott haza, amikor a polgármester le akarta szorítani az útról az autójával. Elmondása szerint az autója gumijába szeget ütöttek, lánya autóján az ékszíjat elvágta valaki, a lakása hátsó kertjének kisajtóját kétszer szándékosan összetörték. 
Németh-Kiss Pálma pár éve megözvegyült, kisebbik gyermekét egyedül neveli. Ügyvédje elmondása szerint az asszony a feljelentés óta minden nap ki van téve atrocitásoknak. Azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy a polgármester ősszel indul-e a választásokon. A 168 Óra cikkében az ugyanakkor nem szerepel, hogy a fenti estekről megkérdezték volna az érintettet, C. Józsefet is.
Szerző