Előfizetés

Négy meccset kaptunk a labdarúgó Eb-ből, most erre hivatkozva építenek 11 milliárdos szuperparkot

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.19. 11:33

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Kulturális - és sportcélú parkot, ideiglenes épületeket húznának fel a 2020-as sportesemény alkalmából, aminek csak a nyolcaddöntőjét tartják Budapesten.
Ha foci kapcsán szétszórható milliárdokról van szó, a kormány kreativitása határtalan: a csütörtöki Magyar Közlönyből derül ki, hogy 2019-2021 között összesen 11,1 milliárd forintot adnak a Nemzeti Sportközpontoknak, a jövő évi UEFA labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán – méghozzá parképítésre.
Az Eb-nek ugyanis idén először nincs konkrét házigazdája, a tervezett 13 helyszín közül pedig Budapesten, a(z elméletileg novembertől használható) Puskás Ferenc Stadionban rendeznek 3 selejtezőmérkőzést és az egyik  nyolcaddöntőt. Mivel a komplexum építésére már így is elvertek 143 milliárd forintot, az Orbán-kabinet most a stadion tágabb környezetét turbózná fel:  „sport- és kulturális célú parkot” építenének mellé, különféle ideiglenes kiszolgáló létesítményekkel. Az Orbán Viktor által jóváhagyott határozatban az is szerepel, hogy a parkra korábban csupán 2,42 milliárd forintot szántak, ám ezt hirtelen megtoldották 8,71 milliárddal – a forrást a Miniszterelnökségnek kell biztosítania, azt pedig külön kérelem, pályázat nélkül kapja majd meg az építtető Nemzeti Sportközpontok és a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja.

2,8 millióra bírságolták a TV2-t

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.19. 10:49

Fotó: TV2
Egy műsorban azért jutalmaztak valakit, mert meztelenül hajtott végre egy feladatot, és az erről szóló képsorok még egy reggeli műsorba is bekerültek.
Helytelen korhatár-besorolás miatt 2,8 millió forintos bírságot szabott ki a TV2 Bezár a bazár! című vetélkedőjének egyik adása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - tájékoztatott a pénteken a testület. A közlemény szerint Bezár a bazár! május 9-ei és a Mokka reggeli műsor másnapi adásában az előbbivel kapcsolatban közzétett képsorokat nem megfelelő időben és 12-es karikával sugározta.
"A műsor torz, káros magatartásmintát mutatott be, mivel abban az egyik szereplőt azért jutalmazták, hogy - bár intim testrészeit kikockázva, de - meztelenül teljesítse egyik feladatát"

- indokolt az NMHH. Ugyanezt a műsorrészt a másnapi Mokkában újból közreadta a TV2, a stúdióbeszélgetésben résztvevők - humorosan prezentálva - megvitatták és dicsérettel illették azt. A médiatanács megállapította, hogy a műsorrészt csak 16 éven aluliaknak nem ajánlott tartalomként lehetett volna közzétenni, és határozatában kitért arra, hogy "a humoros jelleg nem ellensúlyozta a közvetített káros üzenetet".
A médiatanács közleménye kitért arra is, hogy megvizsgálták a rádiók és televíziók műsorkvóta-kötelezettségének 2018-as teljesítését, és három rádiós, valamint 18 televíziós szolgáltató esetében állapítottak meg jogsértést. Közülük a TV4 és a Story4 országos csatornát, valamint a körzeti Galaxy4-et működtető Digital Media and Communications Zrt. 780 ezer forintos, a többi, helyi és körzeti médiaszolgáltató néhány tízezer forintos bírságot kapott.

Áder és a jótékonyság: bornapra jut támogatás, de adománynak szánt tévék javítására nem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.19. 10:03

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Ebben a témakörben nem lehet szó adományozásról - rázta le a köztársasági elnöki hivatal a televízió-szerelőt, aki többek közt kórházaknak újít fel ingyen készülékeket.
Támogatókat keresve írt levelet Áder János köztársasági elnöknek is Ellenbacher Attila, a jótékony televízió-szerelő, aki leselejtezett készülékeket javít meg és adományozza oda például kórházaknak, írja az atv.hu. Az Alaptörvényben is benne van a környezet védelme, Áder rendszeresen minden magyarok zöldjeként szerepel a közmédiában, és hát a veszélyes hulladékként nyilvántartott készülékek újrahasznosítása kétség kívül tényleg a környezetér is tett munka - a köztársasági elnökkel mégsem volt szerencséje Ellenbachernek.
Az első levelére kapott még választ, amelyben leírta a köztársasági elnök, hogy köszöni munkáját és írjon nekik, ha úgy véli, tudnak neki segíteni. Ellenbacher Attila ekkor küldött egy adománykérő levelet, de a válaszban közölték vele,
ebben a témakörben nem lehet szó adományozásról.

A szakember nem tagadta, hogy csalódott, kiváltképp, hogy a korábbi évek alatt olyan támogatott programokat talált, mint például bornapok.
A Ne Dobd Ki Alapítványnak egyébként hárommillió forintot kért Ellenbacher, ami nagyjából egy évre lett volna elég. Munkáját az állami szervezetek eddig egyszer sem támogatták, de olyan eset is akadt már, amikor félmillió forint értékben vitt LCD televíziókat, aztán még egy köszönőlevelet sem kapott.