Előfizetés

Strandolók tolták vízbe a partra vetődött hatalmas delfineket (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.19. 09:13

Fotó: Sergio Hanquet/Biosphoto / AFP
Strandolók mentettek meg partra vetődött gömbölyűfejű delfineket az amerikai Georgia állam partjainál a hét elején.
Mintegy 50 rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfint (Globicephala macrorhynchus) észleltek kedden a St. Simons-sziget közelében lévő sekély vízben. Kilenc állatot a hullámverés partra mosott, közülük hatot sikerült a strandolóknak és az életmentőknek visszatolni a mélyebb vizekbe. Három delfin elpusztult - közölte a georgiai természetvédelmi tárca. 
A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin hossza elérheti a hét métert, súlya a három tonnát. Az állatok mentéséről készített videók bejárták a világot. A felvételeken látható, amint a térdig érő vízben fényes, fekete delfinek csapdosnak úszóikkal, eközben emberek egy kis csoportja próbálja visszatolni őket a mély vízbe. A hatóságok helikopteren ellenőrizték a sziget partvidékének strandjait és lápos területeit, de nem láttak több partra vetődött delfint. 
Tavaly több mint 100 gömbölyűfejű delfin pusztult el egy tömeges partra vetődés miatt Új-Zélandon. A gömbölyűfejű delfinek rajban vonulnak egy vezetőt követve és gyakran veszik körbe sérült vagy megzavarodott társukat. Lehetséges, hogy ez okozza gyakori partra vetődésüket, de közrejátszhatnak egyebek között tájékozódási problémák, betegség, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők is.

Hatalmas hulladéksziget érkezett a Tiszára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 14:26

Fotó: Euronews/Természetfilm.hu Egyesület
PET-palackok tömegéből és uszadékfából álló, helyenként három méter vastag szeméthalom érkezett Ukrajna és Románia felől az árhullámmal érkezett a kiskörei vízlépcsőhöz.
Műanyagpapucstól kezdve a hűtőszekrényen át bojlerig mindenféle szemét úszik a Tiszán – derül ki a Természetfilm.hu Egyesület drónfelvételeiből, amelyet az Euronews osztott meg.
Az Ukrajnából és Romániából érkező hulladékáradatot a Kiskörei Vízlépcső állítja meg, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől. 
A hulladékhalmot a PET-Kupa civil környezetvédelmi program, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Coca Cola globális alapítványa összefogásában távolítják el.

50 éves palackposta feladóját találták meg Ausztráliában

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.18. 10:03

Fotó: Matelly / AFP/Cultura Creative
Egy gyerek ötven éve üvegbe zárt üzenetét találta meg egy halász az Eyre-félsziget nyugati partjainál. A felhívásnak köszönhetően a feladóját is megtalálták.
Paul Elliot az ausztrál állami rádiónak elmondta, hogy fiával, Jyahval talált rá a palackra az Eyre-félsziget nyugati partjainál, ahol halászni voltak. Elliot megpróbálja felkutatni az üzenet küldőjét, a brit Paul Gibsont, aki 13 éves korában hajózott el a nyugat-ausztrál Fremantle-től a délen fekvő Melbourne-ig. 
David Griffin ausztrál oceanográfus szerint a palackot feltehetően partra sodorta a víz, és most egy vihar szabadíthatta ki, ezért maradhatott a part menti vízben épen. A szakértő hozzátette: az óceán sohasem nyugodt, így teljesen lehetetlen, hogy a palack 50 éve sodródna a vízben.
„Ha Ausztrália déli partjainál dobták a vízbe, elképzelhetetlen, hogy ott maradt volna, hiszen a víz elvitte volna”

– mondta Griffin.

 Az egykori fiú földrajzi helyzetéről azt írta az üzenetben, hogy „ezer mérföldre van Fremantle-től”, de nem derül ki, hogy valóban 1000 mérföldet, azaz 1600 kilométert akart-e írni. 
A hvg.hu beszámolója szerint az ABC elérte a palackposta készítőjének testvérét, Annie Crosslandet, aki elmondta, hogy a férfi a Balti-tengeren van egy hajóúton. A nővér emlékezett, hogy a testvére leveleket írt, amelyeket üvegbe zárva az óceánba dobott, mint mondta, legalább hatot bocsájtott vízre. Az ABC a férfi bátyjának is megmutatta a levelet, aki fel is ismerte a testvére kézírását.
Az 1960-as években sok százezer brit kivándorló utazott Ausztráliába, útjukat az ausztrál kormány támogatta, a gyermekek pedig ingyen utazhattak. Néhány éven belül azonban a britek negyede hazatért, mert nem váltak valóra álmaik.