Előfizetés

Ágyba menekült az árvíz elől egy tigris (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.19. 09:44

Fotó: AFP
Bejárták a közösségi oldalakat Indiában azok a felvételek, amelyek a Kaziranga nemzeti parkot elöntő árvíz elől egy falusi ház ágyán menedéket kereső bengáli tigrisről készültek.
Az ágyon heverő tigris fotóját az indiai vadvédelmi szolgálat (WTI) osztotta meg. Az állat csütörtök hajnalban egy hulladékgyűjtő otthonába menekült, amely az északkelet-indiai Kaziranga nemzeti park szélén áll - közölte Ratin Burman, a WTI illetékese. 
"A vadmacska a ház egyik szobájában talált menedékre, amely szerencsére abban az időben üres volt. A szomszédok hangokat hallva bekukucskáltak a szobába és megrémülve látták, hogy egy tigris vette birtokába, kellemesen ücsörögve az ágyon" - tette hozzá. Burman elmondta, megpróbálják az állatot lenyugtatni, hogy biztonságos helyre vigyék a vadonban.
Az Asszám államban lévő vadvédelmi terület 90 százaléka áll víz alatt, az állatok megpróbálnak magasabb helyre húzódni az ár elől. Illetékesek közölték, hogy legalább 54 vadállat, köztük 6 rinocérosz fulladt meg az árvízben.
A Dél-Ázsiát sújtó heves monszunesőzésekben több mint 250 ember vesztette életét és több millió ember veszítette el otthonát.

Strandolók tolták vízbe a partra vetődött hatalmas delfineket (videó)

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.19. 09:13

Fotó: Sergio Hanquet/Biosphoto / AFP
Strandolók mentettek meg partra vetődött gömbölyűfejű delfineket az amerikai Georgia állam partjainál a hét elején.
Mintegy 50 rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfint (Globicephala macrorhynchus) észleltek kedden a St. Simons-sziget közelében lévő sekély vízben. Kilenc állatot a hullámverés partra mosott, közülük hatot sikerült a strandolóknak és az életmentőknek visszatolni a mélyebb vizekbe. Három delfin elpusztult - közölte a georgiai természetvédelmi tárca. 
A rövidszárnyú gömbölyűfejű-delfin hossza elérheti a hét métert, súlya a három tonnát. Az állatok mentéséről készített videók bejárták a világot. A felvételeken látható, amint a térdig érő vízben fényes, fekete delfinek csapdosnak úszóikkal, eközben emberek egy kis csoportja próbálja visszatolni őket a mély vízbe. A hatóságok helikopteren ellenőrizték a sziget partvidékének strandjait és lápos területeit, de nem láttak több partra vetődött delfint. 
Tavaly több mint 100 gömbölyűfejű delfin pusztult el egy tömeges partra vetődés miatt Új-Zélandon. A gömbölyűfejű delfinek rajban vonulnak egy vezetőt követve és gyakran veszik körbe sérült vagy megzavarodott társukat. Lehetséges, hogy ez okozza gyakori partra vetődésüket, de közrejátszhatnak egyebek között tájékozódási problémák, betegség, az árapály, a hullámok, a ragadozók előli menekülés vagy különböző szélsőséges időjárási tényezők is.

Hatalmas hulladéksziget érkezett a Tiszára

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.18. 14:26

Fotó: Euronews/Természetfilm.hu Egyesület
PET-palackok tömegéből és uszadékfából álló, helyenként három méter vastag szeméthalom érkezett Ukrajna és Románia felől az árhullámmal érkezett a kiskörei vízlépcsőhöz.
Műanyagpapucstól kezdve a hűtőszekrényen át bojlerig mindenféle szemét úszik a Tiszán – derül ki a Természetfilm.hu Egyesület drónfelvételeiből, amelyet az Euronews osztott meg.
Az Ukrajnából és Romániából érkező hulladékáradatot a Kiskörei Vízlépcső állítja meg, megkímélve ezzel az alsó folyószakaszokat a jelentős szennyeződéstől. 
A hulladékhalmot a PET-Kupa civil környezetvédelmi program, a Közép-Tisza-vidéki Vízügyi Igazgatóság és a Coca Cola globális alapítványa összefogásában távolítják el.