Előfizetés

2,8 millióra bírságolták a TV2-t

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.19. 10:49

Fotó: TV2
Egy műsorban azért jutalmaztak valakit, mert meztelenül hajtott végre egy feladatot, és az erről szóló képsorok még egy reggeli műsorba is bekerültek.
Helytelen korhatár-besorolás miatt 2,8 millió forintos bírságot szabott ki a TV2 Bezár a bazár! című vetélkedőjének egyik adása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - tájékoztatott a pénteken a testület. A közlemény szerint Bezár a bazár! május 9-ei és a Mokka reggeli műsor másnapi adásában az előbbivel kapcsolatban közzétett képsorokat nem megfelelő időben és 12-es karikával sugározta.
"A műsor torz, káros magatartásmintát mutatott be, mivel abban az egyik szereplőt azért jutalmazták, hogy - bár intim testrészeit kikockázva, de - meztelenül teljesítse egyik feladatát"

- indokolt az NMHH. Ugyanezt a műsorrészt a másnapi Mokkában újból közreadta a TV2, a stúdióbeszélgetésben résztvevők - humorosan prezentálva - megvitatták és dicsérettel illették azt. A médiatanács megállapította, hogy a műsorrészt csak 16 éven aluliaknak nem ajánlott tartalomként lehetett volna közzétenni, és határozatában kitért arra, hogy "a humoros jelleg nem ellensúlyozta a közvetített káros üzenetet".
A médiatanács közleménye kitért arra is, hogy megvizsgálták a rádiók és televíziók műsorkvóta-kötelezettségének 2018-as teljesítését, és három rádiós, valamint 18 televíziós szolgáltató esetében állapítottak meg jogsértést. Közülük a TV4 és a Story4 országos csatornát, valamint a körzeti Galaxy4-et működtető Digital Media and Communications Zrt. 780 ezer forintos, a többi, helyi és körzeti médiaszolgáltató néhány tízezer forintos bírságot kapott.

Áder és a jótékonyság: bornapra jut támogatás, de adománynak szánt tévék javítására nem

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.19. 10:03

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Ebben a témakörben nem lehet szó adományozásról - rázta le a köztársasági elnöki hivatal a televízió-szerelőt, aki többek közt kórházaknak újít fel ingyen készülékeket.
Támogatókat keresve írt levelet Áder János köztársasági elnöknek is Ellenbacher Attila, a jótékony televízió-szerelő, aki leselejtezett készülékeket javít meg és adományozza oda például kórházaknak, írja az atv.hu. Az Alaptörvényben is benne van a környezet védelme, Áder rendszeresen minden magyarok zöldjeként szerepel a közmédiában, és hát a veszélyes hulladékként nyilvántartott készülékek újrahasznosítása kétség kívül tényleg a környezetér is tett munka - a köztársasági elnökkel mégsem volt szerencséje Ellenbachernek.
Az első levelére kapott még választ, amelyben leírta a köztársasági elnök, hogy köszöni munkáját és írjon nekik, ha úgy véli, tudnak neki segíteni. Ellenbacher Attila ekkor küldött egy adománykérő levelet, de a válaszban közölték vele,
ebben a témakörben nem lehet szó adományozásról.

A szakember nem tagadta, hogy csalódott, kiváltképp, hogy a korábbi évek alatt olyan támogatott programokat talált, mint például bornapok.
A Ne Dobd Ki Alapítványnak egyébként hárommillió forintot kért Ellenbacher, ami nagyjából egy évre lett volna elég. Munkáját az állami szervezetek eddig egyszer sem támogatták, de olyan eset is akadt már, amikor félmillió forint értékben vitt LCD televíziókat, aztán még egy köszönőlevelet sem kapott.

Egyetlen hónap alatt nőtt 5,6 milliárdot a kórházak adósságállománya

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.19. 09:45
Képünk illusztráció
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Idén eddig 43 milliárd forintnyi lejárt tartozást halmoztak fel az állami kórházak. Ráadásul júniusban máskor megtorpan, és pont hogy nem megugrik az adósság-növekedés.
Egyetlen hónap alatt, júniusban 5,6 milliárd forinttal nőtt a költségvetési intézményként gazdálkodó kórházak lejárt adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint, írja a Napi.hu. Ennek eredményeként
az első félévben felgyűlt tartozásállomány megközelítette a 43 milliárd forintot.

A mostani, 43 milliárdos adósságszintet tavaly csak szeptember közepére érték el a kórházak. Az összes adósság több mint 40 százaléka, 17,6 milliárd forintnyi számla fizetési határideje több mint két hónapja lejárt, további 21 százalékot is már több mint 30 nappal korábban teljesíteni kellett volna. A 2019-es évet 15 milliárdos adóssággal indító kórházak 6 hónap alatt mintegy 28 milliárd plusz tartozást halmoztak föl - a növekedés havonta átlagosan 4,6 milliárd forint volt, míg 2018-ban 3,5 milliárd, 2017-ben 3 milliárd forint volt.
Az adósságok júniusi "elszállása" már csak azért is figyelemre méltó, mert ebben az időszakban jellemzően éppenhogy rendszerint megtorpan a növekedés, 2018-ban az átlagos 3,5 milliárd helyett júniusban 1,3 milliárddal, 2017-ben az átlagos 3 milliárd helyett 1,2 milliárddal nőtt a kórházak tartozása.