Áder és a jótékonyság: bornapra jut támogatás, de adománynak szánt tévék javítására nem

Publikálás dátuma
2019.07.19. 10:03

Fotó: Kovács Tamás / MTI
Ebben a témakörben nem lehet szó adományozásról - rázta le a köztársasági elnöki hivatal a televízió-szerelőt, aki többek közt kórházaknak újít fel ingyen készülékeket.
Támogatókat keresve írt levelet Áder János köztársasági elnöknek is Ellenbacher Attila, a jótékony televízió-szerelő, aki leselejtezett készülékeket javít meg és adományozza oda például kórházaknak, írja az atv.hu. Az Alaptörvényben is benne van a környezet védelme, Áder rendszeresen minden magyarok zöldjeként szerepel a közmédiában, és hát a veszélyes hulladékként nyilvántartott készülékek újrahasznosítása kétség kívül tényleg a környezetér is tett munka - a köztársasági elnökkel mégsem volt szerencséje Ellenbachernek.
Az első levelére kapott még választ, amelyben leírta a köztársasági elnök, hogy köszöni munkáját és írjon nekik, ha úgy véli, tudnak neki segíteni. Ellenbacher Attila ekkor küldött egy adománykérő levelet, de a válaszban közölték vele,
ebben a témakörben nem lehet szó adományozásról.

A szakember nem tagadta, hogy csalódott, kiváltképp, hogy a korábbi évek alatt olyan támogatott programokat talált, mint például bornapok.
A Ne Dobd Ki Alapítványnak egyébként hárommillió forintot kért Ellenbacher, ami nagyjából egy évre lett volna elég. Munkáját az állami szervezetek eddig egyszer sem támogatták, de olyan eset is akadt már, amikor félmillió forint értékben vitt LCD televíziókat, aztán még egy köszönőlevelet sem kapott.
Szerző

Egyetlen hónap alatt nőtt 5,6 milliárdot a kórházak adósságállománya

Publikálás dátuma
2019.07.19. 09:45
Képünk illusztráció
Fotó: Balogh Zoltán / MTI
Idén eddig 43 milliárd forintnyi lejárt tartozást halmoztak fel az állami kórházak. Ráadásul júniusban máskor megtorpan, és pont hogy nem megugrik az adósság-növekedés.
Egyetlen hónap alatt, júniusban 5,6 milliárd forinttal nőtt a költségvetési intézményként gazdálkodó kórházak lejárt adóssága a Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint, írja a Napi.hu. Ennek eredményeként
az első félévben felgyűlt tartozásállomány megközelítette a 43 milliárd forintot.

A mostani, 43 milliárdos adósságszintet tavaly csak szeptember közepére érték el a kórházak. Az összes adósság több mint 40 százaléka, 17,6 milliárd forintnyi számla fizetési határideje több mint két hónapja lejárt, további 21 százalékot is már több mint 30 nappal korábban teljesíteni kellett volna. A 2019-es évet 15 milliárdos adóssággal indító kórházak 6 hónap alatt mintegy 28 milliárd plusz tartozást halmoztak föl - a növekedés havonta átlagosan 4,6 milliárd forint volt, míg 2018-ban 3,5 milliárd, 2017-ben 3 milliárd forint volt.
Az adósságok júniusi "elszállása" már csak azért is figyelemre méltó, mert ebben az időszakban jellemzően éppenhogy rendszerint megtorpan a növekedés, 2018-ban az átlagos 3,5 milliárd helyett júniusban 1,3 milliárddal, 2017-ben az átlagos 3 milliárd helyett 1,2 milliárddal nőtt a kórházak tartozása.
Szerző

Nem különbözik a helyi és az országos Fidesz

Publikálás dátuma
2019.07.19. 08:50

Fotó: Markoszov Szergej / Népszava
Népszavazást szeretne Kiss László, az ellenzék óbudai polgármester-jelöltje arról, hogy kell-e gátat építeni a Római-parton.
Áprilisban a III. kerületi körzetben a párbeszédes Szabó Tímea indult, pedig korábban ön nyert ott mandátumot. Polgármesterként viszont önt jelöli az ellenzék, nehéz volt megállapodni az ön személyében? Tavasszal egy olyan megoldás született, amelynek hatására a kerületben győzött az ellenzék. Sikeresnek ítéltem meg a Szabó Tímea előtti ciklusomat, de aki komolyan gondolja, hogy alternatíva kell a Fidesszel szemben, az nem a saját ambíciót nézi. Bizonyítottam, hogy nekem fontosabb az ellenzék sikere, mint a politikai ambícióim. Talán ezért most könnyű volt a személyemben megállapodni. Egyetlen párt részéről sem volt más polgármester-jelölt javaslat. Az ellenzék az országgyűlési választáson általában jó eredményt ért el Óbudán, mégis hosszú évek óta csak fideszes polgármester-jelölt győzött. Ennek mi az oka? A III. kerület nagyjából leképezi Budapest közösségét. Sokféle ember lakik itt, akik több megfontolásból szavaznak. A rendszerváltás óta összesen nyolc olyan év volt, amikor nem a jelenlegi ellenzék politikusa képviselte a kerületet a parlamentben. Ezzel együtt 2006 óta nincs a kerületi önkormányzatban baloldali többség. Erre pedig 2006-ban és 2010-ben is lett volna esély. Az akkori politikai pártok ugyanakkor nem voltak képesek olyan polgármester-jelölt mögé beállni, aki konszenzust teremtett volna, pedig ez elég lett volna ahhoz, hogy legyőzzük a Fideszt. Most a rendszerváltás óta először lesz lehetősége arra minden kerületi szavazónak, hogy kormánypárti polgármestert váltson. Bús Balázs polgármester népszerű a kerületben, más, mint egy átlag fideszes? Nincs két Fidesz. Egy Fidesz van, amely kormányozza az országot és nemrég romba döntötte az MTA-t, vagy amelyik gazdasági érdekcsoportoknak adja át az államot. Ez látszik a III. kerületben is, amikor például a Szentendrei úton fákat akarnak elpusztítani. De egyértelmű abból is, hogy meg sem kérdezik sem a kerület lakóit, sem az önkormányzatot, hogy mi legyen a Hajógyári- szigettel, illetve abból is kiderül, hogy sokadik felszólításra sincs a Római-gát ügyében megnyugtató válasza senkinek. Tizenhét évesen, 1997-ben lépett be az MSZP-be. Mi volt akkor vonzó a pártban és hányszor bánta meg azóta a döntését? Egyszer sem. A politizálás egy értékválasztás. Akkoriban számomra az MSZP a baloldaliság egyetlen alternatívája volt, egyértelmű döntés. Nálunk ez nem családi hagyomány, egyik szülőm sem volt soha párttag. A III. kerületi MSZP elnöke Czeglédy Gergely, akiről azt írták: kormányközeli üzletemberekkel seftel. Róla mit gondol? Nincs kétségem afelől, hogy a magyar ügyészség egy ellenzéki képviselővel szemben minden apróságot kivizsgál. Azt is megjegyezném, hogy Czeglédy Gergely az egyetlen olyan ellenzéki képviselő a kerületben, aki egyéni körzetben nyert.

Ön az MSZP országos etikai és egyeztető bizottságának elnöke. Mit gondol mi lesz Szanyi Tiborral?
Nem kommentálom az ügyet. Amennyiben polgármester leszek a pártpolitizálást befejezem. Semmilyen pártpolitikai pozíciót nem fogok viselni, azonnali hatállyal lemondok a legkisebbről is. Programja szerint kétszáz bérlakást építene a kerületben. Miből? A mi javaslatunkra ezt már ebben a ciklusban is vizsgálja az önkormányzat, egyáltalán nem irreális. A költségvetésünk elbírja ezt a beruházást. Most a polgármester úr kommunikációs céljaira költünk százmilliókat, de sok más felesleges helyre is megy pénz. Milyen céljai vannak még? Kisgyermekes apaként számomra a legfontosabbak egyike, hogy mi történik a gyerekekkel. A kerületben nincs rendben a gyerek-szakrendelés. Ez nem elsősorban az önkormányzat miatt van, hanem a kormányzat egészségpolitikájának a következménye. Nekünk azonban nem felelősöket kell keresnünk, hanem megoldást nyújtani. A kerület forrásaiból képesek is vagyunk rá. Reális célnak látszik az önálló gyerek-szakrendelő nyitása is. A Római-parton ön szerint kell gátat építeni? Ha igen, mikor és hol? Először is tisztán kell látni, érdemi tájékoztatás ugyanis erről nem volt. Voltam önkormányzati és országgyűlési képviselő is a kerületben, sok mobilgát tervet láttam. Ahány megbeszélésen voltam, annyiszor hallottam gyökeresen új terveket. Ráadásul a megbeszélések között volt, hogy évek is elteltek. Elfogadhatatlan, hogy a III. kerületiek feje fölött akarnak döntéseket hozni. Népszavazást szeretnék a kérdésben, a kampányban pedig mindenkinek, így a fővárosnak is el kellene mondania a szakmai érveit. Ha más nem ki kell kényszeríteni a lakosság korrekt tájékoztatását.
Szerző
Frissítve: 2019.07.19. 09:03