2,1 milliárdot csaltak el borászok és autómosók, 24-en állnak bíróság elé

Publikálás dátuma
2019.07.19. 10:55
Képünk illusztráció
Fotó: CHRISTOPHE GATEAU / AFP
Kilencen mindezt bűnszervezet tagjaként követték el a vádirat szerint.
Különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás és pénzmosás miatt vádat emeltek egy bűnszervezet kilenc tagja ellen, mert 2,1 milliárd forintnyi jogosulatlan támogatást szereztek meg - tájékoztatott a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség pénteken. A közlemény szerint ők az ügy többi tizenöt vádlottjával különböző pályázati források megszerzésére
fiktív számlaláncot működtettek, túlárazott szolgáltatásokról kiállított valótlan számlák felhasználásával támogatásokhoz jutottak és áfakötelezettségüket is jogosulatlanul csökkentették.

A főként keceli és kiskőrösi borászati és szeszipari cégek vezetői pályázatíró cégek vezetőjével, egy tiszakécskei nővel 2011 és 2016 között olyan számlázási láncolatot működtettek, amelynek célja állami és európai uniós támogatások jogosulatlan megszerzése és az áfafizetés elkerülése volt. Később kiskőrösi és budapesti autómosó cégek is igénybe vették a számlaláncokat. A támogatott beruházások teljes költségvetését a vádlottak túlszámlázással növelték meg. A pályázatíró cégek a bűnszervezetben központi, beszámlázói szerepet töltöttek be.
A szervezet alján elhelyezkedő, strómanok által képviselt "eltűnő" kereskedő cégektől papíron az árut megszerezték és fiktív számlákkal a láncolat végén található borászati és autómosó "haszonhúzó cégeknek" értékesítették tovább. A vételárat a vevők átutalták, majd a pénzt a cégek bankszámláiról a borászati vállalkozás egyik vezetője, egy 50 éves keceli férfi minden esetben még aznap felvette.
A bűnszervezet alsóbb szintjein lévő cégek gazdasági tevékenységet nem végeztek, a számlákat, a szállítási szerződéseket, a kölcsönszerződéseket, a pénztárbizonylatokat a tiszakécskei nő utasítása alapján állították ki. Az ügyészség kiemelte, hogy fiktív számlák felhasználásával
a haszonhúzó borászati és szeszipari cégek több mint 1,9 milliárd, az autómosó cégek pedig 182 millió forint támogatást szereztek meg jogosulatlanul.

Ezen felül a pályázatíró központi cégek fiktív számlák elszámolásával 428 millió forinttal csökkentették áfafizetési kötelezettségüket. Az ügyészség 24 ember ellen emelt vádat költségvetési csalás és pénzmosás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt. Kilencen mindezt bűnszervezet tagjaként követték el a vádirat szerint.

Magyarországra hozta a csantavéri bérgyilkost a szlovák elitkommandó

Publikálás dátuma
2019.07.18. 20:26
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
A több emberöléssel is gyanúsított Dér Csabát Rajkánál adták át a magyar hatóságoknak.
Teljesítette csütörtökön Szlovákia a magyar hatóságok kiadatási kérelmét: a szlovák Lynx-kommandó Rajkánál adta át a TEK-nek a több embert hidegvérrel kivégző bérgyilkost, Dér Csabát. Mindez a BRFK közleményéből derül ki, melyben a 38 éves férfit csak vezetéknevének kezdőbetűjével, D. Csabaként említik. A rendőrség emlékeztet rá, hogy D.-t egy prágai szállodában kapták el, nemzetközi elfogatóparancs alapján – a bűnöző kiadatását a holland, szerb és magyar hatóságok is kérték, ám végül hozzánk került. 

Árokparton, de étteremben is ölt

A közleményben két rendbeli emberölés gyanúsítottjaként említik a bűnözőt, aki a hatóságok szerint 2018. július 30-án Hollandiában, Amszterdamban megölt egy horvát állampolgárt, Budapesten pedig 2018. szeptember 19-én Rákospalotán, a Szilas-pataknál végzett ki egy 49 éves magyar férfit. A jelentésben ugyanakkor valamiért nem szerepel, hogy a vajdasági, csantavéri születésű Dér idén januárban, Belgrádban is lelőtt egy embert  - ezért is körözték a szerb rendőrök; belgrádi áldozatát a nyílt utcán, hangtompítós pisztollyal lőtte agyon, és az újvidéki Magyar Szó szerint valószínűleg eltévesztette a célpontot. 
A szerb alvilág bérgyilkosaként számon tartott Dér még 2004-ben beismerte, hogy ő ölte meg az újvidéki Branislav Jelačićot is, kábítószerpiaci viták miatt. A férfi 2004. május 11-én a Marina étteremben, négy lövéssel ölte meg Jelačićot. A gyilkosságot akkor is a belgrádihoz hasonló módon követte el: bement az étterembe, odasétált áldozata mellé, egy zacskóból kivette a fegyvert, lelőtte a bűnözőt, majd kisétált, felült a kerékpárjára és eltűnt.A bíróságon akkor azzal védekezett, hogy Jelačić megbízta őt egy munkával, amit később nem fizetett ki, és még elkezdte őt fenyegetni. Dér mivel féltette a saját biztonságát, úgy döntött, hogy megöli - idézte fel az újvidéki lap. A szerb lapértesüléseket idéző 24.hu már arról írt, hogy  a férfi igyekszik elkerülni az életfogytiglani börtönbüntetést, és ezért kész információkat kiadni megbízóiról a hatóságoknak. Dér ezzel szorult helyzetbe hozhatja a legnagyobb szerb és montenegrói maffiaklánokat, melyek - bár egymás riválisai - egyaránt adhattak munkákat neki.
Szerző

Robbanás rázta meg az egyik legnagyobb vegyipari üzem épületét

Publikálás dátuma
2019.07.18. 18:04

Fotó: Vajda János / MTVA - Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelõ Alap
Robbanás történt a BorsodChem vegyipari vállalat kazincbarcikai székhelyű üzemében, írta az index.hu egyik olvasója. A portálnak többen is azt mondták, hogy a robbanás hatalmasat szólt a környéken, néhány helyen az ablakok is remegtek. A berentei önkormányzat tájékoztatása szerint az üzemben a nagyleállási munkák megkezdésekor, pár perccel este fél tíz után műszaki meghibásodás történt az egyik hőcserélőnél, ami miatt víz került a technológiai rendszerbe. A gyors reakció miatt pedig erőteljes fizikai nyomásemelkedés történt a tartályban. Az önkormányzat szerint személyi sérülés nem történt, tűz sem keletkezett, veszélyes anyag pedig nem jutott ki a környezetbe.
Szerző