Előfizetés

Nyilvános ülést tart a Kúria a Viking Sigyn kapitányának 15 milliós óvadékáról

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.19. 12:16

Fotó: STR / AFP
A legfőbb ügyész kérte a Kúriát, hogy állapítsa meg a törvénytelenséget.
Nyilvános ülést tart július végén a Kúria a Hableány-tragédia miatt meggyanúsított ukrán hajóskapitány óvadékának, illetve bűnügyi felügyeletének törvényessége ügyében - tudatta a legfőbb bírói szerv pénteken közleményben. A Kúria a legfőbb ügyész indítványára jár el az ügyben. A legfőbb ügyész azt kérte a Kúriától, állapítsa meg: törvénysértően fogadta el az óvadék megállapítására irányuló védői indítványt és rendelte el a terhelt bűnügyi felügyeletét az óvadék letétele esetére az ügyben eljáró első- és másodfokú bíróság. A Kúria nyilvános ülését július 29-ére tűzték ki. A legfőbb ügyészség június 28-án fordult a Kúriához azért, mert álláspontja szerint törvénysértő, hogy
a hajóbaleset miatt indult büntetőeljárásban meggyanúsított ukrán hajóskapitánnyal szemben a bíróság letartóztatás helyett - óvadék letétele esetére - bűnügyi felügyeletet rendelt el.

A Hableány sétahajó május 29-én este a budapesti Margit híd közelében süllyedt el, miután letarolta a Viking Sigyn szállodahajó. A Hableányon 35-en utaztak, 33 koreai és a kéttagú magyar személyzet. A balesetet mindössze heten élték túl. 
A büntetőeljárás halálos tömegszerencsétlenséget okozó vízi közlekedés gondatlan veszélyeztetésének vétsége miatt indult. A legfőbb ügyész álláspontja szerint a gyanúsított jelenléte az eljárási cselekményeken kizárólag a legszigorúbb kényszerintézkedés, a letartóztatása alkalmazásával biztosítható. Korábban a Pesti Központi Kerületi Bíróság elrendelte az ukrán hajóskapitány letartóztatását, azonban megállapította, hogy a gyanúsított 15 millió forint óvadék letétele esetén, Budapest területén bűnügyi felügyeletbe kerül, nyomkövető alkalmazása mellett. Az ügyészi fellebbezés nyomán a Fővárosi Törvényszékre került ügyben a kerületi bíróság végzését érdemben nem változtatták meg, az óvadék letételét engedélyezték. Ezután fordult a legfőbb ügyész a Kúriához, amely ebben az eljárásban csak a törvénysértést állapíthatja meg.

Négy meccset kaptunk a labdarúgó Eb-ből, most erre hivatkozva építenek 11 milliárdos szuperparkot

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.19. 11:33

Fotó: Szalmás Péter / Népszava
Kulturális - és sportcélú parkot, ideiglenes épületeket húznának fel a 2020-as sportesemény alkalmából, aminek csak a nyolcaddöntőjét tartják Budapesten.
Ha foci kapcsán szétszórható milliárdokról van szó, a kormány kreativitása határtalan: a csütörtöki Magyar Közlönyből derül ki, hogy 2019-2021 között összesen 11,1 milliárd forintot adnak a Nemzeti Sportközpontoknak, a jövő évi UEFA labdarúgó Európa-bajnokság kapcsán – méghozzá parképítésre.
Az Eb-nek ugyanis idén először nincs konkrét házigazdája, a tervezett 13 helyszín közül pedig Budapesten, a(z elméletileg novembertől használható) Puskás Ferenc Stadionban rendeznek 3 selejtezőmérkőzést és az egyik  nyolcaddöntőt. Mivel a komplexum építésére már így is elvertek 143 milliárd forintot, az Orbán-kabinet most a stadion tágabb környezetét turbózná fel:  „sport- és kulturális célú parkot” építenének mellé, különféle ideiglenes kiszolgáló létesítményekkel. Az Orbán Viktor által jóváhagyott határozatban az is szerepel, hogy a parkra korábban csupán 2,42 milliárd forintot szántak, ám ezt hirtelen megtoldották 8,71 milliárddal – a forrást a Miniszterelnökségnek kell biztosítania, azt pedig külön kérelem, pályázat nélkül kapja majd meg az építtető Nemzeti Sportközpontok és a KKBK Kiemelt Kormányzati Beruházások Központja.

2,8 millióra bírságolták a TV2-t

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.19. 10:49

Fotó: TV2
Egy műsorban azért jutalmaztak valakit, mert meztelenül hajtott végre egy feladatot, és az erről szóló képsorok még egy reggeli műsorba is bekerültek.
Helytelen korhatár-besorolás miatt 2,8 millió forintos bírságot szabott ki a TV2 Bezár a bazár! című vetélkedőjének egyik adása miatt a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa - tájékoztatott a pénteken a testület. A közlemény szerint Bezár a bazár! május 9-ei és a Mokka reggeli műsor másnapi adásában az előbbivel kapcsolatban közzétett képsorokat nem megfelelő időben és 12-es karikával sugározta.
"A műsor torz, káros magatartásmintát mutatott be, mivel abban az egyik szereplőt azért jutalmazták, hogy - bár intim testrészeit kikockázva, de - meztelenül teljesítse egyik feladatát"

- indokolt az NMHH. Ugyanezt a műsorrészt a másnapi Mokkában újból közreadta a TV2, a stúdióbeszélgetésben résztvevők - humorosan prezentálva - megvitatták és dicsérettel illették azt. A médiatanács megállapította, hogy a műsorrészt csak 16 éven aluliaknak nem ajánlott tartalomként lehetett volna közzétenni, és határozatában kitért arra, hogy "a humoros jelleg nem ellensúlyozta a közvetített káros üzenetet".
A médiatanács közleménye kitért arra is, hogy megvizsgálták a rádiók és televíziók műsorkvóta-kötelezettségének 2018-as teljesítését, és három rádiós, valamint 18 televíziós szolgáltató esetében állapítottak meg jogsértést. Közülük a TV4 és a Story4 országos csatornát, valamint a körzeti Galaxy4-et működtető Digital Media and Communications Zrt. 780 ezer forintos, a többi, helyi és körzeti médiaszolgáltató néhány tízezer forintos bírságot kapott.