Előfizetés

Ferencvárosban továbbra sincs ellenzéki megoldás, csak a feszültség nő

Zoltai Ákos
Publikálás dátuma
2019.07.19. 14:12
Baranyi Krisztina, Gegesy Ferenc és Csárdi Antal sajtótájékoztatója
Fotó: Lakos Gábor / Népszava
A IX. kerületben sehogy nem akar összejönni az ellenzéki összefogás.
Megoldás még mindig nincs Ferencvárosban, azonban a feszültségek egyre nőnek – legalábbis ez derült ki a Jancsó Andreát és Baranyi Krisztinát támogató pártokkal való beszélgetésekből. Július elején jelentették be az ellenzéki pártok, hogy közösen indulnak Budapesten és majdnem minden kerületben megvan a favoritjuk is. A IX. kerület kivétel volt, itt bejelentették, hogy a momentumos Jancsó Andrea és a független Baranyi Krisztina között előválasztással döntenék el ki legyen a fideszes Bácskai János ellenzéki kihívója. Az ellenzéki pártok felsorakoztak a két induló mögött: Jancsót a momentumon kívül a Jobbik és az MSZP támogatja, Baranyit az LMP és a Magyar Kétfarkú Kutya Párt. A Párbeszéd és a DK nem nevezett meg favoritot, ők az előválasztás győztesét támogatják majd. (Érdekes egyébként, hogy Karácsony Gergely, a Párbeszéd társelnöke, az ellenzék közös főpolgármester-jelöltje, többször egyértelművé tette, hogy Baranyit szeretné jelöltnek.) A július eleji ígéretek szerint a lehető leghamarabb akarták megszervezni a kerületi előválasztást. Ehhez képest úgy tudjuk, a legutóbbi, csütörtök esti tárgyaláson finoman szólva sem közeledtek egymáshoz az álláspontok. – Hattól este tízig gyűrtük egymást. Ilyen rosszindulatú, gyászhangulatú, ellenséges tárgyaláson még életemben nem vettem részt. Döbbenetes volt – így jellemezte a csütörtök esti megbeszélést egy, a Baranyi Krisztinát támogató pártból egy résztvevő. Egy Jancsó Andreát támogató politikus is úgy fogalmazott, „szenvedős” volt a tárgyalás. – Baranyi oldaláról végig próbálták blokkolni már azt is, hogy megállapítsák a helyi civil előválasztási bizottságot – mondta. Ez egyébként sikerült és megegyeztek abban is, hogy ez a bizottság nem dönthet politikai kérdésekben, csak abban: mikor, milyen helyszíneken rendeznék a procedúrát. A döntés azonban csütörtökön nem született meg, úgy tudjuk, hétfő délután folytatódik a tárgyalás.
Jancsó Andrea és Baranyi Krisztina
Fotó: Népszava
A Jancsó Andreát támogató politikus azt mondta, előállt az a fura helyzet, „hogy hiába akar minden párt előválasztást, Baranyiék simán lehet, hogy nem mennek bele, így elindulnak a procedúra nélkül. Vagy nem is tudom mi a tervük.” A Baranyi-csapat tagja ezzel kapcsolatban azt mondta, szeretnék, hogy legyen előválasztás, de nem zárja ki, hogy nem lesz belőle semmi. megkérdeztük Jancsó Andreát és Baranyi Krisztinát is. - Mi csütörtök este is tettünk engedményeket Baranyi Krisztina felé – válaszolta lapunknak Jancsó Andrea. A Momentum aspiránsa szerint Baranyiék belekötnek a pártok helyi megállapodásába úgy, hogy nem prezentálják a saját jelöltjeiket. – Így nehéz tárgyalni. Mi ugyanakkor nagyon szeretnénk előválasztást – fogalmazott. Baranyi leszögezte: ő kezdeményezte, tehát érdekelt abban, hogy legyen előválasztás és mindent meg is tesz az eseményért. Azt azonban leszögezte: a hangulat ellenséges vele és az őt támogató pártokkal, mindent megtesznek, hogy sarokba szorítsák őket. Baranyi egyébként azt szeretné, hogy a helyi megállapodásról - amelynek feltétel nélküli elfogadását követelik tőle - az előválasztás után legyen tárgyalás, a győztes jelölt bevonásával. Most ugyanis úgy érzékeli, hogy az előválasztás vesztese gyakorlatilag semmilyen módon nem tud majd részt venni a képviselő-testület munkájában.

2 milliárd forint közpénzből kap autópálya-lehajtót Mészáros Lőrinc ásványvíz palackozója

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.19. 13:53

Fotó: Google Street View
Látszólag semmi értelme a beruházásnak, aminek kizárólag a Vivienvíz örülhet.
Gyakori dugók jelzik az M1-es autópálya Tatabánya és Bicske közti szakaszán, hogy Szárligetnél új csomópont épül, írja a G7.hu. Ám a térségben csak kisebb falvak vannak, ráadásul 5 kilométerrel arrébb már van is egy kiépített pihenőhely, így látszólag teljesen értelmetlen a beruházás. Az építkezést továbbá Szárliget tavalyi településfejlesztési koncepciója sem említi, helyette viszont megállapítja: nélküle is kiváló a közlekedés.
Ám az új csomópont mellett ott van a főként kormányzati megrendelőknek szállító, Mészáros-féle Vivienvíz palackozója. Elvileg ott áll még az M1 ipari park is, de annak üzemeltetője 2014-ben felszámolás alá került, tavaly pedig már meg is szűnt. Az ipari park tehát nem jelent forgalmat - marad a Vivienvíz.
Ennél a pontnál érdemes lehet megjegyezni: az 5 kilométerre lévő óbaroki kamionpihenő is Mészáros Lőrincé, 1,1 milliárd forintból építette a felcsúti vállalkozó, majd Palkovics László innovációs miniszter azzal a mélyenszántó eszmefuttatással adta át: ha mennek a kamionok, megy a gazdaság is.
A szárligeti munkát a Duna Aszfalt Kft., a magyar útépítési közbeszerzések sztárja, illetve a Reaszfalt Kft. nyerte el nettó 2 milliárd forintért, de ebben a tervezési munkák és az engedélyek beszerzésének költségei is benne vannak. A tavalyi ötletből egyébként szélsebesen lett építkezés, míg az M1 össze többi fejlesztését várhatóan csak 2021-ben indítják.

A törvény hiányosságai lehetőségek - útmutatóval segít menekülni a TASZ a köznevelés horrorja elől

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.19. 13:17
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A törvénynek sok pontjával fel lehet, és a gyerekek védelmében fel is kell venni a küzdelmet - a jogvédő szervezet arra biztatja a szülőket, hogy indítsanak eljárást, és ehhez jogi segítséget is kínálnak.
Útmutatót készített a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) azoknak a szülőknek, akik szeretnének az Áder János által tegnap aláírt köznevelési törvény ellenére szabadon dönteni gyermekük taníttatásáról, írjál közleményükben a jogvédők. A TASZ szerint
a jogszabály sok esetben nem fogalmaz egyértelműen, a hiányosságok viszont egyben lehetőséget is jelentenek a pozitív jogértelmezésre.

Honlapjukon írták össze, hogy hogyan lehet egyrészt élni a még megmaradt lehetőségekkel, másrészt fellépni az egyes korlátozásokkal szemben. Leírják például, mit lehet tenni, ha valaki nem küldené még a 4. évét épp betöltő gyerekét óvodába, vagy az augusztusban 6 évest iskolába. A legtöbb kritikával illetett változtatásról, a magántanulóság megszüntetéséről, és az egyéni munkarend nehezen átlátható rendszeréről is tájékozódhatnak a szülők a TASZ útmutatójából.
A köznevelésről szóló törvénycsomagot múlt hét pénteken fogadta el az Országgyűlés. A jogszabályváltoztatások érintik a magántanulóság intézményét, az óvoda- és iskolakezdés korhatárát, az alternatív iskolák működését és az igazgatók megválasztását, elmozdítását.
"A köznevelési törvény 2019 nyári módosítása a maradék szabadságot is igyekszik kiszorítani a rendszerből – gyakorlatilag államosítják a gyerekeket. Ez nem csak egy szűk réteg problémája: ez a közoktatási ámokfutás mindenkit érint"

 – fogalmazott a változtatások kapcsán Asbóth Márton, a TASZ jogásza. Hozzátette, az új köznevelési törvény nem megoldja, hanem tovább súlyosbítja az egyébként is borzasztó állapotban lévő oktatási rendszer problémáit. A törvénynek sok pontjával fel lehet, és a gyerekek védelmében fel is kell venni a küzdelmet. A jogvédő szervezet arra biztatja a szülőket, hogy indítsanak eljárást, és jogi segítséget is kínálnak.