Hatalmas robbanás volt egy kínai gázüzemben

Publikálás dátuma
2019.07.19. 14:57
Képünk illusztráció
Fotó: Wang hao / Wang hao - Imaginechina
A sérültek pontos száma egyelőre nem ismert, de több embert kórházba szállítottak.
Nagy erejű robbanás történt a Kína középső részén fekvő Honan tartomány egyik gázüzemében pénteken, többen megsérültek - jelentette a Beijing News hírportál a helyi kormányzat tájékoztatására hivatkozva. A Honan tartományban található Jima város gázüzemének a kazánja robbant fel helyi idő szerint késő délután, és a robbanás következtében az üzem más részei is lángra lobbantak - írta a Beijing News a helyi tűzoltóság közléseit idézve. A közeli kórházba több ember szállítottak külső sérülésekkel, a sérültek pontos száma azonban egyelőre nem ismert. A katasztrófaelhárítási és mentési munkálatok jelenleg is folynak, a gyár környékét lezárták, az ott élőket pedig felszólították, hogy hagyják el lakhelyüket.
Szerző
Témák
Kína

Újabb hőhullám tart Európa felé, még Angliában is 33 fok lesz

Publikálás dátuma
2019.07.19. 14:44

Fotó: Shutterstock
Magyarország megúszhatja, itt csak kicsit lesz melegebb, mint a briteknél.
Miután néhány hete olyan hőség söpört végig a kontinensen, hogy Franciaországban például 45,9 fokos rekordhőséget mértek, a jövő héten ismét hőhullám érheti el Nyugat-Európát - közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat.
Az ECMWF (Középtávú Időjárás Előrejelzések Európai Központja) modellje alapján a jövő hét első felében Nyugat-Európa államaiban nagy területen emelkedik majd 35 fok fölé, sőt Spanyol- és Franciaországban 40 fok közelébe a hőmérséklet. Emellett Németországban is előfordulhatnak 35-38 fok közötti maximumok, és még Anglia déli felén is 30-33 fokig emelkedik majd a hét közepén a hőmérséklet délutánonként.
Magyarországot ez a hőhullám várhatóan érdemben nem érinti, mert ugyan a jövő hét közepétől néhány fokot erősödik majd a nappali felmelegedés, a jövő hét második felében is "csak" 30-34 fok közötti délutáni csúcshőmérsékletre lehet számítani - tették hozzá.

Kimondták a holland állam felelősségét a srebrenicai mészárlásban

Publikálás dátuma
2019.07.19. 12:56

Fotó: Samir Yordamovic / AFP
350 ember halálában állapította meg Hollandia részleges felelősségét az ország legfelsőbb bírósága.
Fenntartotta pénteken a holland legfelsőbb bíróság is azt a korábbi ítéletet, ami megállapította a holland állam részleges felelősségét az 1995-ös srebrenicai mészárlás 350 áldozatának halálában, írja a Reuters. A döntés precedenst teremthet azoknak az országoknak a felelősségét illetően, melyek fegyveres békefenntartó küldetésekhez járulnak hozzá.
A srebrenicai vérengzés népirtás volt, mely során több mint nyolcezer boszniai muzulmánt mészároltak le. Előzőleg az ENSZ védett területté nyilvánította Srebrenicát, ahol 400 felfegyverzett, de túlerővel szembenéző holland békefenntartó tartózkodott. A pénteki ítéletet 350 ember kapcsán hozták meg, akik a holland bázison kerestek menedéket, majd pedig bár maradhattak volna, mégis törvénytelenül átadták őket a boszniai csapatoknak, tudva, hogy ez a kivégzésükhöz vezethet.
A kevés túlélő néhány ezer eurós kártérítésre számíthat.
A bíróság elutasított viszont egy másik vádat, ezzel pedig azt mondta ki, hogy nem volt törvénybe ütköző, mikor a holland tábor körül gyülekező embereket eltávolították a katonák.
Holland kék sisakos Srebrenicában
Fotó: ED OUDENAARDEN
Szerző