Ajkát ellenzéki összefogással akarják megőrizni ellenzékinek

Publikálás dátuma
2019.07.19. 15:56
Schwartz Béla
A városban öt éve is szocialista polgármester nyert és a képviselő-testületben is ellenzéki többség van.
A városházán jelentették be péntek délelőtt, hogy hat ellenzéki párt - az MSZP, a Demokratikus Koalíció, a Momentum, a Jobbik, a Párbeszéd és az LMP - a Közösen Ajkáért Egyesület színeiben indul az őszi önkormányzati választásokon. Az ellenzéki pártok Mit tehetnénk érted? címmel állították össze választási programjukat, egyben megnevezték az egyesület támogatásával induló jelölteket. A polgármesteri posztért Schwartz Bélát indítják, aki 17 éve vezeti a várost, öt éve az MSZP színeiben nyert, a tíz választókerület mindegyikében pedig egy-egy közös jelölt küzd meg a mandátumért a kormánypárti riválissal szemben. Legutóbb hét körzetben szocialista, háromban Fidesz-KDNP-s győzelem született, így a bakonyi település azon kevés város közé tartozott, mely ellenzéki kézben maradt.
Szerző
Témák
Ajka ellenzék

Az újpesti ellenzék nekiment a polgármester törzshelyének

Publikálás dátuma
2019.07.19. 15:16

Fotó: ujpestikakukk.hu
Mi köze a Kakukknak Wintermantel Zsolthoz?
A Kakukk vendéglő miatt feszült egymásnak Újpest kormánypárti vezetése, a helyi ellenzékkel. Déri Tibor, a Momentum IV. kerületi elnöke, az ellenzék közös polgármester-jelöltje ugyanis azt állítja, 2010-ben az akkor frissen megválasztott fideszes városvezetés legelső intézkedéseinek egyike az volt, hogy az akkor még önkormányzati tulajdonban lévő Kakukk Vendéglő épületének bérleti díját 30 százalékkal csökkentették. Három évvel később, 2013-ban a Wintermantel Zsolt vezette önkormányzat eladta az egész, 110 négyzetméterű ingatlant csupán 15 millió forintért a Kakukk üzemeltetőinek. Déri szerint ráadásul az épület évi egymillió forint hasznot termelt a kerületnek. Emellett a polgármesterjelölt állítja, hogy 2012-től napjainkig nettó 52 millió forintos megrendelést kap a Kakukk vendéglőt üzemeltető kft. – Talán nem lehet véletlen, hogy Újpesten az a szóbeszéd alakult ki, hogy a Kakukk vendéglő igazából Wintermantel Zsolté – fogalmazott Déri Tibor. Kanász-Nagy Máté, az LMP ügyvezetője a körzetben indul egyéni képviselőként. Lapunknak azt mondta, Wintermantel és az alpolgármester kocsija folyamatosan az étterem előtt áll, „többet vannak itt, mint a Városházán.” Wintermantel, a Kakukk vendéglő, sőt az Irigy Hónaljmirigy nevű zenekar egyik tagja sem hagyta szó nélkül az ellenzék állításait. Kabai László zenész szerint a "rágalmazók" barátait használják fel a polgármester elleni lejárató kampányban. A Kakukk vendéglő cáfolta Déri Tibor állításait, Wintermantel Zsolt pedig közölte, a városvezetés és a vendéglő törvényes és korrekt viszonyt ápol egymással. A kormánypárti városvezető emellett felsorolt több tucat helyi vállalkozást, amelyeket szintén nagyon szeret és rendszeres látogat. A teljes ellenzék erre reagálva azt közölte: megértik Wintermantel és a Kakukk vendéglő „hisztérikus” magyarázkodását. – A jövőben nincs habzsolás, dőzsölés, nincs kivételezés, hanem a fair play szabályai szerint egyenlő esélyeket biztosítunk mindenki számára – írta a helyi Momentum, a DK, az MSZP, a Párbeszéd, az LMP, és a Jobbik.
Szerző

Hibás igazolásokat osztogatott a babaváró hitelekhez az egészségbiztosítási alapkezelő

Publikálás dátuma
2019.07.19. 14:23

Fotó: Charles Gullung / AFP
Mostanra egységesítették a nyomtatványt, de aki korábban kapta, annak érdemes azt leellenőriznie, mielőtt elmegy a bankhoz.
A már koncepciójában is képtelen babaváró támogatást sebtében dobta össze a kormány tavaly, és már annak bejelentésekor sejteni lehetett, hogy lesz még baj a kapkodásból. Így is lett: most például az derült ki, hogy
több eltérő tartalmú tb-igazolást állított ki a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK,korábbi OEP), melyek közül nem mindegyik felelt meg a bankok elvárásainak

- írja a hvg.hu. Emiatt többen jelezték, hogy problémájuk akadt, amikor a 10 milliós "asszonyhitelt" próbálták felvenni.
Az igényléshez szükséges ugyanis egy igazolás arról, hogy legalább az egyik szülő minimum 3 éves tb-jogviszonnyal rendelkezik. Az igazolási mintát mostanra egységesítették, már csak az új, mindenki által elfogadott sablont állítják ki a hivatalokban. Ám aki korábban kapta meg a papírját, könnyen lehet, hogy újat kell, hogy kérjen.
Szerző