Negyeddöntős a női vízilabda-válogatott a vizes vb-n

Publikálás dátuma
2019.07.20. 10:04

Fotó: Kovács Tamás / MTI
A magyarok hétfőn az olimpiai ezüstérmes olaszokkal találkoznak majd.
A magyar női vízilabda-válogatott 17-6-ra legyőzte Új-Zéland csapatát, ezzel bejutott a legjobb nyolc közé a kvangdzsui olimpiai kvalifikációs világbajnokságon. A magyarok a hétfői negyeddöntőben az olimpiai ezüstérmes olaszokkal találkoznak, közép-európai idő szerint 11 óra 30 perctől. A Koreai Köztársaságba a világbajnokság második felére megérkezett az ítéletidő. Ugyan a hőmérséklet 25 Celsius-fok volt, óriási páratartalom, erős szél és szakadó eső jellemezte az elmúlt két napot. Bíró Attila korábban azt mondta, bár dolgozott szövetségi kapitányként Új-Zélandon, a mostani együttesről már nem lehet sokat tudni. Viszonylag gyorsan kiderült, hogy nem okozhat gondot a továbbjutás, a tengerentúliak azonos létszámban nem jelentettek veszélyt a kapura. Habár zongorázni lehetett a tudásbeli különbséget a két csapat játékosai között, a magyarok rengeteget hibáztak, így csak két góllal nyerték meg az első negyedet. Nem változott a játék képe a folytatásban sem, a nagyszünetre ötgólos különbség alakult ki. Az új-zélandiak a találkozó második felére kissé el is fáradtak, így a magyarok gyakorlatilag fél gőzzel diadalmaskodtak.
„Ez volt az első mérkőzés életemben, amit tájfunban kellett lejátszani, de így is realizáltuk a két csapat közti különbséget. Harcos csapat az új-zélandi, ráadásul ilyenkor a jobbik válogatott nehezebben kap emberelőnyt, ugyanakkor az igazi értékmérő hétfőn lesz”

– mondta Bíró Attila a találkozót követően.

A folytatásról megjegyezte: az olasz csapat legalább olyan erős, mint az orosz, amely a csoportkörben könnyedén legyőzte a magyarokat.

Eredmény:

Vízilabda, nők, a negyeddöntőbe jutásért: Magyarország – Új-Zéland 17-6 (4-2, 4-1, 4-1, 5-2) gólszerzők: Keszthelyi 4, Leimeter 3, Szilágyi, Vályi, Gurisatti 2-2, Parkes, Rybanska, Illés, Tóth-Csabai 1-1, illetve Houghton, McDowall 2-2, Doyle, Howarth 1-1 Magyarország: Gangl - Vályi, Leimeter, Keszthelyi, Illés, Szilágyi, Parkes, cserék: Tóth-Csabai, Gyöngyössy, Rybanska, Gurisatti, Horváth, Magyari (kapus)

Szerző
Frissítve: 2019.07.20. 10:32

Parádés vívással világbajnok a párbajtőröző Siklósi Gergely

Publikálás dátuma
2019.07.19. 20:27

Fotó: Illyés Tibor / MTI
Látványos és eredményes vívással aranyérmet nyert pénteken a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon.
Siklósi Gergely  venezuelai Francisco Limardóval szemben izgalommentes, 15-10-es győzelemmel kezdte a napot a 64-es táblán, majd következett két olyan mérkőzése, amelyet hosszabbításban nyert meg. Az elsőt a Rio de Janeiróban olimpiai bajnok dél-koreai Park Szang Jung, a másodikat pedig a japán Jamada Maszaru ellen, egyformán 9-9 után 10-9-re. A negyeddöntőben könnyebben boldogult Bas Verwijlennel, a hollandot - aki az előző fordulóban Rédli Andrást győzte le ráadástussal - 15-8-ra verte. A BHSE 21 éves vívója a döntőért az olasz Andrea Santarellivel vívott, és menet közben egy 12-0-s sorozatot produkálva 15-9-es sikerrel lépett tovább, majd a fináléban fordulatos küzdelemben, parádés tusokkal 15-14-re bizonyult jobbnak az orosz Szergej Bidánál. Az övé a magyar válogatott második érme a hazai vb-n, miután csütörtökön a kardozó Szatmári András ezüstérmes lett.
Szerző
Témák
vívás

Öt tus előnyből bukta el a döntőt

Publikálás dátuma
2019.07.18. 21:37

Fotó: Szalmás Péter
Szatmári András hiába vezetett sokáig, 15-12-re elvesztette a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokság férfi kardversenyének fináléját.
A 2017-ben világbajnok Szatmári András grúziai ellenfelet vert magabiztosan a legjobb 64 között a budapesti olimpiai kvalifikációs vívó-világbajnokságon, majd a második körben Kim Jun Hóval mérkőzött. A 26 éves magyar magabiztosan kezdett, 11-4-ig kis ellenállásba ütközött, de aztán a dél-koreai összekapta magát és 11-9-re visszakapaszkodott. Később volt egy tus is a különbség, 12-11 után azonban már csak Szatmári neve mellé került pont, a magyar kardozó többször megelőzte ellenfelét.
Szatmári a harmadik fordulóban az idei Európa-bajnokkal, az előző, 2013-as budapesti vb győztesével, Venjamin Resetnyikovval csapott össze. A párharc kétesélyes volt, és sokáig nem is alakult ki nagy különbség. Az elején az orosz vezetett, majd 4-6 után Szatmári sorozatban négy tust adva fordított. Nem sokkal később, 8-8-nál döntetlen volt az állás, aztán megint a magyar kardozó négyes sorozata következett. Innen pedig már nem tudott visszakapaszkodni Resetnyikov.
A negyeddöntőben a Gémesi Csanádot búcsúztató Eli Dershwitzcel mérkőzött. A világranglista amerikai éllovasa, aki tavaly ezüstérmes volt, nem adta meg magát könnyen, az egyperces szünet még az ő 8-6-os vezetésénél kezdődött. A pihenőt követően Szatmári felpörgette magát, sorozatban hat tust adott. Ezzel gyakorlatilag el is dőlt az asszó, mert az amerikai kardozó 12-8-as magyar vezetésnél már nem igazán hitt a fordításban.
Három óra pihenő várt ezután a legjobb négy versenyzőre, Szatmári pedig rendkívül magabiztosan tért vissza a pástra az iráni Modzstaba Abedini ellen. Az MTK kiválósága 12-4-nél kissé megtorpant, a vége 15-8 lett.
A döntőben a 22 éves, kétszeres csapatvilágbajnok, dél-koreai Oh Szang Uk következett. A világranglistán második ázsiai gyorsan öttusnyi hátrányba került, 7-2-es Szatmári-vezetés után viszont elkezdett zárkózni, s 9-9-re módosult az eredmény. A dél-koreai a vezetést is átvette, végül 15-12-re győzött, így Szatmárinak 2017-es lipcsei vb-aranyérme után ezúttal ezüsttel kell beérnie.
A másik három magyar versenyző jóval korábban búcsúzott, Decsi Tamás már a legjobb 64 között. A kétszer olimpiai bajnok Szilágyi Áron sem jutott sokkal tovább, ugyanis a 32 között nem kis meglepetésre kikapott a japán Josida Kento ellen. Veresége annak tudatában még fájóbb, hogy 12-7-es vezetésénél úgy tűnt, simán meglesz a győzelem.
„Dühös vagyok magamra, tíz éve nem kaptam ki világbajnokságon a 32 között – mondta feldúltak Szilágyi. – A japán nagyon egyszerű vívást mutatott be, de azt jól. A közepén elkaptam a fonalat, azt gondoltam, hogy ha továbbra is igazi vívásban gondolkodom, az eredményes lesz. Ha újra csinálnám, sokkal egyszerűbben oldanám meg az asszót, nem akarnék annyi akciót végrehajtani” – folytatta a Vasas kiválósága, aki megpróbál immár a csapatversenyre fókuszálni.
Gémesi Csanád a legjobb 32 között a 2004-ben olimpiai, 2005-ben Eb-, 2011-ban pedig vb-aranyérmes Aldo Montanót győzte le, az amerikai világelső – akit később Szatmári legyűrt – Eli Dershwitz azonban már nagy falatnak bizonyult számára.
A legjobban szereplő női párbajtőröző, Nagy Kingának a nyolcaddöntő jelentette a végállomást, így a 15. helyen végzett. A vb-újonc a kazah Uljana Balaganszkaja és a dél-koreai Csoj In Dzsong legyőzése után Lin Senggel csapott össze a negyeddöntőért, de nem volt esélye a kínai vívóval szemben, aki 15-7-re győzött.
„Megvolt a taktika, elméletben tudtam, mit kell csinálnom, csak nem voltam képes a gyakorlatban megvalósítani azt, amit az edzőim kértek. Fegyelmezetlen voltam – értékelt Nagy. – Az ellenfelem ügyes lány, mégis úgy érzem, meg lehetett volna őt verni. Szomorú vagyok, de fél óra múlva már nem leszek az – utalt arra, hogy első világbajnokságán jó eredményt ért el a 16 közé jutással. Muhari Eszter 23., Budai Dorina 67., Kun Anna pedig 80. helyen végzett.
Pénteken a női tőrözők és férfi párbajtőrözők küzdelmei folytatódnak: a hölgyeknél Kreiss Fanni, Mohamed Aida, Kondricz Kata és Lupkovics Dóra lesz ott a 64-es főtáblán, míg az uraknál Rédli András, Siklósi Gergely és Nagy Dávid.
Szerző
Témák
vívás