Előfizetés

Zivatart és felhőszakadást hozhat vasárnap a hidegfront

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.20. 18:30
Illusztráció
Fotó: Shutterstock
A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között várható. Több megyére is elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.
Vasárnap kora délután egy gyenge hidegfront érkezik észak felől záporok, zivatarok kíséretében, de jelentős hőmérséklet-visszaesésre nem kell számítani – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ). Az előrejelzés szerint több órás napsütésre számíthatunk fátyol-, illetve gomolyfelhőkkel; északon lesz a legtöbb felhő. A déli megyékben csapadékmentes marad az idő, máshol viszont elszórtan lehet záporeső, illetve zivatar, északkeleten helyenként felhőszakadás is előfordulhat. A szél egyre nagyobb területen északnyugatira fordul és megélénkül. Zivatarok környezetében átmenetileg erős vagy viharos széllökések is lehetnek. A zivatarok veszélye miatt a fővárosra és PestBékés, Borsod-Abaúj-Zemplén, FejérGyőr-Moson-SopronHajdú-Bihar, HevesKomárom-Esztergom, NógrádSzabolcs-Szatmár-BeregJász-Nagykun-Szolnok, Vas, Veszprém és Zala megyére is elsőfokú riasztásokat adtak ki. Borsod-Abaúj-ZemplénHajdú-Bihar, Heves, Nógrád és Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében felhőszakadások miatt is figyelmeztetnek.
A napi középhőmérséklet az északkeleti megyék és a délnyugati határszél kivételével 25 fok felett alakul. A hőség miatt Borsod-Abaúj-Zemplén, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Heves és Nógrád megyén kívül az egész országra elsőfokú figyelmeztetést adtak ki. 
OMSZ
A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet általában 14 és 20 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet 30 és 34 fok között várható.

1,2 milliárdért őrizheti a bírósági hivatalokat Pintér volt üzlettársának cége

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.20. 16:49
Képünk illusztráció
Fotó: Shutterstock
Óriási megbízást húzott be az állami tendereken jól futó S-System Service Kft., éveken át ők biztosítják majd az Országos Bírósági Hivatal épületeit.
Három évre szóló szerződést kötött a Fővárosi Törvényszék egy biztonsági céggel – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a Ted-ből. A dokumentum szerint az S-System Service Kft. egy 2 milliárdos személy- és vagyonvédelmi pályázat nagyobb szeletét kapta meg, melynek értelmében 1,27 milliárd forintért őrzik a  törvényszék és  a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal 19 épületét.
A munkára meghívásos pályázat útján kerestek jelentkezőket, és két céget hívtak meg. Az eredményhirdetésből azonban furcsa módon nem derül ki, hogy ki volt a másik megkeresett esélyes, és miért nem rá esett a választás – ahogy arról sincs információ, hogy a megbízás kisebb, 800 milliós részére találtak-e megfelelő pályázót. Az S-System Service  mindenesetre a pályázat keretében vállalta a bírósági épületek élőerős és fémdetektoros őrzését; emellett kamerarendszerrel figyelik majd a folyosókat, és biztosítják a rendkívüli események (például, kiemelt tárgyalások) védelmét is. 
A Kft. rendszerint jól szerepel az állami intézmények által kiírt több százmilliós tendereken: ők őrizték például a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Művészeti Akadémia épületeit, de szeretik őket a III. kerületben is, ahol 2014-ben rájuk bízták több iskola, valamint a békásmegyeri és a Kolosy téri piac felügyeletét.
A tavaly 164 főt foglalkoztató vállalkozás sikereit mutatja, hogy közel 4,9 milliárdos nettó árbevétellel és 405 millió forintos adózott eredménnyel zárta a 2018-as évet az Opten cégadatai szerint.

Az egyik tulajdonos Pintér közeléből érkezett

A cég arról is ismert, hogy tulajdonos benne Kántor Tibor, egykori hírszerző, aki korábban Pintér Sándor közvetlen munka- és üzlettársa volt. Kántor a 24.hu cikke szerint igazgatósági tagként vett részt Pintér egykori cégében, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-ben (CBSZ) – 2010-ben pedig (több mint két évre) vezérigazgató lett a Prostazia Zrt.-ben, aminek a későbbi belügyminiszter, vállalkozásaiból kiszállva eladta a CBSZ Zrt.-t.  Kántor emellett igazgatósági tagként volt jelen a Pajzs 07 Zrt.-ben is, ami 2010-ig szintén Pintér-érdekeltségnek számított. 

„Ha Európának arca volna, az övé lenne az” – Heller Ágnesre emlékezett Bernard-Henri Lévy

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.20. 16:20

Fotó: Népszava
„Magyarország legjobbja volt” – írta a francia filozófus.
A Twitteren emlékezett meg a pénteken, 90 éves korában elhunyt Heller Ágnesről Bernard-Henri Lévy – vette észre a hvg.hu. A francia filozófus úgy fogalmazott:
„Lukács és Arendt volt ő. A szellem ünnepe és a holokauszt emlékezete. Európa a nacionalizmus gyűlöletének a szívében. Akinek a politika a tanulmányok terepe volt, a filozófia pedig a harctér.”

Bernard-Henri Lévy hozzátette:
„Magyarország legjobbja volt. Ha Európának arca volna, az övé lenne az – lelkesedéstől izzó és a kontinens fájdalmaitól ráncos.”