Előfizetés

1,2 milliárdért őrizheti a bírósági hivatalokat Pintér volt üzlettársának cége

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.20. 16:49

Óriási megbízást húzott be az állami tendereken jól futó S-System Service Kft., éveken át ők biztosítják majd az Országos Bírósági Hivatal épületeit.
Három évre szóló szerződést kötött a Fővárosi Törvényszék egy biztonsági céggel – derül ki az uniós közbeszerzési értesítőből, vagyis a Ted-ből. A dokumentum szerint az S-System Service Kft. egy 2 milliárdos személy- és vagyonvédelmi pályázat nagyobb szeletét kapta meg, melynek értelmében 1,27 milliárd forintért őrzik a  törvényszék és  a Handó Tünde vezette Országos Bírósági Hivatal 19 épületét.
A munkára meghívásos pályázat útján kerestek jelentkezőket, és két céget hívtak meg. Az eredményhirdetésből azonban furcsa módon nem derül ki, hogy ki volt a másik megkeresett esélyes, és miért nem rá esett a választás – ahogy arról sincs információ, hogy a megbízás kisebb, 800 milliós részére találtak-e megfelelő pályázót. Az S-System Service  mindenesetre a pályázat keretében vállalta a bírósági épületek élőerős és fémdetektoros őrzését; emellett kamerarendszerrel figyelik majd a folyosókat, és biztosítják a rendkívüli események (például, kiemelt tárgyalások) védelmét is. 
A Kft. rendszerint jól szerepel az állami intézmények által kiírt több százmilliós tendereken: ők őrizték például a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal és a Magyar Művészeti Akadémia épületeit, de szeretik őket a III. kerületben is, ahol 2014-ben rájuk bízták több iskola, valamint a békásmegyeri és a Kolosy téri piac felügyeletét.
A tavaly 164 főt foglalkoztató vállalkozás sikereit mutatja, hogy közel 4,9 milliárdos nettó árbevétellel és 405 millió forintos adózott eredménnyel zárta a 2018-as évet az Opten cégadatai szerint.

Az egyik tulajdonos Pintér közeléből érkezett

A cég arról is ismert, hogy tulajdonos benne Kántor Tibor, egykori hírszerző, aki korábban Pintér Sándor közvetlen munka- és üzlettársa volt. Kántor a 24.hu cikke szerint igazgatósági tagként vett részt Pintér egykori cégében, a Civil Biztonsági Szolgálat Zrt.-ben (CBSZ) – 2010-ben pedig (több mint két évre) vezérigazgató lett a Prostazia Zrt.-ben, aminek a későbbi belügyminiszter, vállalkozásaiból kiszállva eladta a CBSZ Zrt.-t.  Kántor emellett igazgatósági tagként volt jelen a Pajzs 07 Zrt.-ben is, ami 2010-ig szintén Pintér-érdekeltségnek számított. 

„Ha Európának arca volna, az övé lenne az” – Heller Ágnesre emlékezett Bernard-Henri Lévy

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.20. 16:20

„Magyarország legjobbja volt” – írta a francia filozófus.
A Twitteren emlékezett meg a pénteken, 90 éves korában elhunyt Heller Ágnesről Bernard-Henri Lévy – vette észre a hvg.hu. A francia filozófus úgy fogalmazott:
„Lukács és Arendt volt ő. A szellem ünnepe és a holokauszt emlékezete. Európa a nacionalizmus gyűlöletének a szívében. Akinek a politika a tanulmányok terepe volt, a filozófia pedig a harctér.”

Bernard-Henri Lévy hozzátette:
„Magyarország legjobbja volt. Ha Európának arca volna, az övé lenne az – lelkesedéstől izzó és a kontinens fájdalmaitól ráncos.”

Az MTA kizsigerelése miatt elhagyja az országot egy sikeres kutató

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.20. 11:32

Muraközy Balázs az Egyesült Államokból költözött haza, hogy magyar kutatóprogramokban vegyen részt, most azonban végleg külföldre megy.
Végleg elhagyja Magyarországot Muraközy Balázs, közgazdász, MTA-kutató – írta meg a 24.hu. Muraközy az Akadémia kiválósági programjának támogatásával a Közgazdaság- és Regionális Tudományi Kutatóközpontban dolgozott. A közgazdász az Egyesült Államokból költözött haza, hogy részt vegyen a hazai tudományos élet programjaiban. Pénteken, az általa is alapított műsor vendégeként a Tilos rádióban azt mondta, bár könnyen mehetett volna eddig is külföldre, egyértelműen úgy tervezte, hogy Magyarszágon marad és kutat tovább. Sokat járt ösztöndíjakkal külföldre, de mindig hazatért Csoportja a Lendület programban komoly elismerést kapott, a kutatásra tudtak koncentrálni, nem kellett fusizniuk. A vállalati stratégiákat, versenyképességeket kutatták a MTA intézetében.
Az elmúlt év tudomány-ellenes kormányzati kampánya miatt telt be a pohár nála, de már régóta zavarták a magyar közállapotok, az oktatásügy helyzete, a CEU elűzése. Végül úgy döntött, végleg elhagyja az országot a családjával együtt. Új munkahelye a University of Liverpool Management School lesz. Muraközy Balázs tudományos főmunkatársként nem csak kutatott, a Rajk László Szakkollégiumban tanít ökönometriát, korábban tanított az ELTE-n, a CEU-n és az MNB-ben is.