Összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással az első Holdra szállás 50. évfordulóján feljuttatott űrkabin

Publikálás dátuma
2019.07.21. 07:26

Fotó: JOEL KOWSKY / AFP
Sikeresen összekapcsolódott a Nemzetközi Űrállomással vasárnap nulla óra 48 perckor az első Holdra szállás 50. évfordulója tiszteletéből feljuttatott orosz űrkabin. Az utazás igen gyors volt: a bajkonuri űrközpontból mindössze hat óra 20 percbe telt célhoz érni. A Szojuz kabin három űrhajóst vitt az állomásra, egy amerikait, egy oroszt és egy olaszt, hogy csatlakozzanak a március óta fent levő orosz és két amerikai kollégájukhoz.
Szerző

Összefüggést találtak a nők korai munkába állása és időskori emlékezetromlása között

Publikálás dátuma
2019.07.20. 10:10
Illusztráció
Fotó: AFP
A fiatalabb korukban fizetett állásban dolgozó nők emlékezete lassabban hanyatlik idősebb korukban egy új amerikai kutatás szerint.
A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem Fielding Közegészségügyi Karának járványügyi professzora, Elizabeth Rose Mayeda és csoportja 6386, 1935 és 1956 között született amerikai nő bevonásával végzett kutatást. Eredményeikről a héten az Alzheimer Szövetség Nemzetközi Konferenciáján (AAIC) számoltak be Los Angelesben.
A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik fiatal felnőtt és középkoruk között - anyaként vagy gyermektelenül - fizetett munkahelyen dolgoztak, alkalmazottak voltak, életük későbbi szakaszában lassabban szembesültek memóriavesztéssel, mint azok, akik sohasem dolgoztak a munkaerőpiacon. A memória hanyatlása abban a csoportban volt a leggyorsabb, amelyben a nők sohasem dolgoztak.
A kutatók szerint a fizetett állás számos szempontból hasznos a nők számára: segít a szellemi frissességük megőrzésében, pénzügyi előnyei vannak és társadalmi kapcsolatokat teremt. Ezek pedig mind segítenek a kor előrehaladtával az emlékezetromlás mérséklésében. "Bár egyelőre még csak az előzetes eredmények állnak rendelkezésre, kutatásunk bizonyítja, hogy a fizetett munkaerőpiacon való részvétel segíthet megelőzni az időskori emlékezethanyatlást az amerikai nőknél" - mondta el Mayeda. A további kutatásoknak kell megállapítania, hogy a nők teljes foglalkoztatottságára irányuló programokkal hatékonyan fel lehet-e lépni a memóriavesztés ellen - fűzte hozzá.
 Az Egyesült Államokban az Alzheimer-kórban szenvedő emberek kétharmada nő az Alzheimer Szövetség 2019-es jelentése szerint. Hosszú ideig úgy gondolták a szakértők, hogy a nők aránya azért magasabb az Alzheimer-betegek és a demenciában szenvedők között, mert a nők tovább élnek. A Los Angeles-i konferencián azonban több olyan új kutatást is ismertettek, amelyek azt igazolják, hogy más - biológiai és társadalmi - okok is lehetnek a hátterében.
Szerző

Római kori város maradványait tárták fel Alexandria óvárosában

Publikálás dátuma
2019.07.19. 14:48

Fotó: Ken Gillham / AFP
Nagyon jó állapotban fennmaradt mozaikpadlóra bukkantak egy ház belsejében Alexandria óvárosában.
Egy kiterjedt római kori település maradványait tárta fel egy egyiptomi-lengyel régészcsoport Alexandria óvárosában, az egyik ház belsejében egy nagyon jó állapotban fennmaradt mozaikpadlóra bukkantak. Vaziri, az egyiptomi legfelső régészeti tanács főtitkára az al-Ahram egyiptomi napilap honlapjának elmondta, ez nemcsak az ezen házakban élők gazdagságát mutatja, hanem azt is, hogy milyen népszerű volt a mozaik művészet Alexandriában.
A település a 4. és 7. század közötti időszakban virágzott, a régészek találtak egy kisebb színházat, egy hatalmas fürdőt és 22 előadóterem páratlan csoportját, amely valószínűleg egy ókori egyetem maradványa lehet - közölte Ajmán Asmavi, a tanács ókori egyiptomi részlegének vezetője.
Gregorz Majcherek, a Varsói Egyetem régésze, a feltárás vezetője  azt mondta, az elmúlt évek térségbeli feltárásai a római kori Alexandria eddig nagyjából ismeretlen épületeire összpontosultak. A korszak épületeiről közismert, hogy gazdagon díszítettek, amit a feltárt mozaikpadló is megerősített. A többszínű mozaik fő négyzete hat hatoldalú elemből áll, amelyek lótuszvirágokat ábrázolnak.
 A lengyel régészeti misszió Alexandria óvárosában 1960 óta végez feltárásokat együttműködve az egyiptomi régészeti tárcával.
Szerző