Előfizetés

Ünnepelhet a Nép Szolgája

Gál Mária
Publikálás dátuma
2019.07.22. 16:44

Fotó: STR / AFP
Parlamenti képviselet nélkül marad a kárpátaljai magyarság, Zelenszkij elnök pártja pedig nem szorul feltétlenül koalíciós partnerre. A szélsőségesek rosszul szerepeltek.
Egyetlen magyar jelölt sem szerzett mandátumot a vasárnapi ukrajnai előrehozott választásokon, a nem végleges eredmények szerint az elkövetkező törvényhozási ciklusban nem lesz parlamenti képviselete a kárpátaljai magyarságnak. Brenzovics László KMKSZ elnök is, a négy magyar jelölt közül a legismertebb személy, aki az előző ciklusban Petro Porosenko volt államfő pártjának listáján jutott mandátumhoz, ezúttal 26,13 százalékkal csak második lett szavazókörzetében. A két magyar párt, a KMKSZ és az UMDSZ nem indított egymás ellen jelölteket, ám ez is kevésnek bizonyult, mint ahogy a budapesti kormány politikai támogatása is. Mindenekelőtt azért, mert Kárpátalján volt a legalacsonyabb a választási részvétel, 41,16 százalék, miközben az országos átlag 49,84 volt. A magyarlakta körzetek szavazókedve nem különösebben tért el a regionális átlagtól. Az utóbbi időben a magyar képviselet általában politikai alku következménye volt, a Janukovics-érában az UMDSZ elnök Gajdos István jutott mandátumhoz az akkori kormányerő, a Régiók Pártja színeiben, a Majdan után pedig Brenzovics László KMKSZ elnök a Porosenko Blokk listáján. Ugyanezt a módszert alkalmazta a másik nem orosz, de nagyobb lélekszámú nemzeti kisebbség, a csernovici régióban élő román közösség is. A románok ezúttal sem maradtak képviselet nélkül, az elnöki párt, a Nép Szolgája színeiben lesz román képviselő a kijevi parlamentben. A más, nem orosz kisebbségek száma túl alacsony a megmérettetéshez. Hogy a kárpátaljai magyar szervezetek taktikája miért változott, miért maradt el ezúttal a szövetség valamely nagy párttal, azt csak találgatni lehet. Vélhetően a feszült Kijev-Budapest viszony is hozzájárult ehhez, ami a kárpátaljai magyar szervezeteket célponttá tette a nacionalista erők szemében és távolságtartást eredményezett minden más ukrán formáció részéről.    Az alacsony részvétel országosan is általános jellemzője volt a vasárnapi voksolásnak. 2012-ben még 58, 2014 őszén 52,83 százalékos volt a részvételi arány, míg ezúttal csupán 49,28. A számok azt jelzik, nem pusztán arról van szó, hogy belefáradtak az ukránok a választásba, hiszen április végén államfőválasztás is volt az országban , hanem arról: a politikai osztályból való kiábrándulás növekszik, magában a parlament intézményében vetett bizalom rendült meg. Ugyanezt igazolja az is, hogy az öt bejutó párt közül két teljesen új formáció van, a három régi pedig összesen alig éri el a 30 százalékot. Amint azt az előrejelzések és az exit-pollok is mutatták, az elnök pártja, a Nép Szolgája toronymagasan nyert, a szavazatok 62,5 százalékos feldolgozottságánál 42,68 százalékon állt. Második az Ellenzéki Platform - Az Életért oroszpártiként emlegetett tömörülés 13,04 százalékkal.
Orbán Viktor és Brenzovics László
Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda
Petro Porosenko új pártja, az Európai Szolidaritás 8,41, Julija Timosenko Batykivscsinája pedig 8,03 százalékot szerzett, vagyis a két nagy rivális ezúttal sem tudott eltávolodni egymástól, akárcsak az elnökválasztáson. A rocksztár Szvjatoszlav Vakarcsuk vadonatúj pártjának, a Holosznak sikerült ötödikként bejutni a parlamentbe 6,17 százalékkal. A nem végleges eredmények azt jelezték, hogy Zelenszkijnek nemcsak pártlistákon sikerült tarolnia, hanem az egyéni kerületekben is, az így megszerezhető 199 mandátumból vélhetően mintegy 120-at húz be a Nép Szolgája. Az abszolút többséghez 226 mandátum szükséges, és mivel pártlistán 221 helyet szerzett az elnöki formáció, minden bizonnyal meglesz az egyszerű többsége a kormányzáshoz. Az alkotmánymódosításhoz viszont több mint 300 képviselő támogatása szükséges, és mivel Zelenszkij célja az alaptörvény módosítása, vélhetően koalíciós társat keres. Dmytro Razumkov pártelnök tegnap délután azt nyilatkozta az Unian hírügynökségnek,  még túl korai koalícióról beszélni. Zelenszkij a választások estéjén egyértelművé tette, elsődlegesen a rockzenész Vakarcsuk pártjával tárgyalna, az elnök személyes tanácsadója, Szergej Sefir pedig tegnap azt mondta, amennyiben ésszerűek lesznek a Batykivscsina követelései, akkor a Timosenko pártjával is tárgyalnak. A szélsőséges, radikális pártok rosszul szerepeltek, egyikük sem tudta átlépni az 5 százalékos bejutási küszöböt.

Száz százalékos Porosenko

A külföldi választókerületekben, akárcsak az elnökválasztáson, Petro Porosenko a legkedveltebb. Végleges külföldi adatok szerint az ex-elnök pártja minden kerületet megnyert határokon túl. A külföldi szavazatok 29, százalékát az Európai Szolidaritás, 28,1 százalékát pedig a Nép Szolgája szerezte meg. 

Elhunyt a manhattani ügyészlegenda

Kárpáti János
Publikálás dátuma
2019.07.22. 16:41

Fotó: SPENCER PLATT / AFP/Getty Images
A hivatala által beszerzett beismerő vallomások közül talán a legismertebb John Lennon gyilkosától, David Chapmantől származott.
Tíz nappal századik születésnapja előtt elhunyt Robert M. Morgenthau, aki 1974-től 2009-ig töltötte be New Yorkban a manhattani kerületi vezető ügyész - nem kinevezéses, hanem választott - tisztségét: a polgárok nyolc egymást követő alkalommal szavaztak neki bizalmat ahhoz, hogy irányítsa az Egyesült Államok egyik legnagyobb bűnüldöző hivatalát, 550 beosztott ügyésszel és további 700 fős személyzettel. Az általa irányított apparátus kimondottan eredményesen kezelte a nagy visszhangot kiváltó, legkülönbözőbb ügyeket – fekete bőrű fiatalok lelövését metró-aluljáróban, drogdíler-leszámolásokat, nagyvállalati csalásokat. A hivatala által beszerzett beismerő vallomások közül talán a legismertebb John Lennon gyilkosától, David Chapmantől származott. Morgenthau, jóval kerületi vezető ügyésszé történt megválasztása előtt, „mezei” New York-i ügyészként 97 százalékos vádhatékonysági mutatóval büszkélkedhetett. Egyik legnagyobb sikere az volt, amikor – még 1963-ban - adócsalást tudott rábizonyítani James Landisre, a harvardi egyetem jogi karának a dékánjára. A mindig elegáns megjelenéső Morgenthau szolgált mintául a Law & Order tévésorozatban szereplő „Adam Schiff ügyész” alakjának megformálásához. 

Kigyulladt egy kormányzati épület Indiában

MTI
Publikálás dátuma
2019.07.22. 16:21

Fotó: PUNIT PARANJPE / AFP
Tűz ütött ki hétfőn egy kilencemeletes kormányzati épületben az indiai pénzügyi fővárosnak számító Mumbaiban. Csaknem 90 embert sikerült kimenekíteni, senki sem maradt bent - közölték tisztségviselők az evakuációs művelet végén.
Mintegy 200 tűzoltó 16 tűzoltóautóval vett részt az MTNL nevű, állami tulajdonú távközlési szolgáltató irodájának helyt adó épületben tomboló lángok elleni harcokban. Televíziós csatornák felvételei szerint egyesek kitörték az ablaküvegeket, és úgy integettek a tűzoltóknak, hogy segítsenek kimenekíteni őket. A legtöbben a teraszon voltak kénytelenek menedéket keresni. A tűz az épület második, harmadik és negyedik emeletét sújtotta. Legalább 89 embert sikerült kimenekíteni a teraszról és felsőbb szintekről - mondta a mumbai tűzoltóság egyik illetékese. Hozzátette: a műveletet befejezték, mivel a rendelkezésre álló információk szerint már nincs az épületben rekedt ember. Egy tűzoltót kórházba szállítottak, aki elájult azt követően, hogy füstöt lélegzett be. A tűzoltási műveletek azonban még helyi idő szerint hétfő éjszaka is tartottak, mivel a lángok továbbterjedtek a hetedik emeletre - közölték tűzoltók. A tűz oka egyelőre nem ismert. A tűzesetekkel kapcsolatos halálozások gyakoriak Indiában, leginkább a hanyag biztonsági intézkedések és a vészkijáratok hiánya miatt. A tüzeket leginkább a silány vagy elöregedő elektromos berendezések okozzák.