Szeptember végéig rács mögött marad a terrorizmussal gyanúsított szír férfi

Publikálás dátuma
2019.07.22. 16:26
F. Hasszán elfogása
Fotó: tek.gov.hu
F. Hasszánt közvetett tanúvallomás, homályos videófelvételek alapján tartják fogva hónapok óta - és emberiség elleni bűntettekkel is megvádolhatják.
Újra meghosszabbították a médiában csak az Iszlám Állam emírjeként emlegetett szír férfi letartóztatását: F. Hasszán legfeljebb szeptember 24-ig marad fogságban, vagyis elfogásától számítva fél évig rács mögött marad – erről döntött nem jogerősen pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság. A döntésről kiadott közlemény szerint „F. H. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016-ban Szíriában legalább 10 személy kivégezésében vett részt. A gyanúsított cselekménye bizonyítottság esetén többek között előre kitervelten aljas indokból és célból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettének megállapítására alkalmas.”  
Csakhogy a bizonyítás még nem történt meg, közlemény pedig külön kitér arra, hogy szír férfi ügyvédje, a közleményben névvel nem említett Kelen László a bizonyítékok megalapozatlanságára hivatkozva kérte a letartóztatás megszüntetését.
 Hogy a gyanúsítás miért nem állja meg helyét a védő szerint, arról Kelen lapunknak is nyilatkozott:
  • F. Hasszánt egy közvetetten - tehát a szír mészárlásról csak elmondásból - értesülő belga tanú vallomása alapján gyanúsítják
  • A bűnösségét elvileg igazoló videófelvételek az ügyvéd szerint annyira homályosak, szemcsések, hogy szakértők sem merték biztosan állítani: a felvételeken F. Hasszán látható
  • Az Iszlám Állam magas rangú vezetőjeként, emírjeként jellemzett férfi analfabéta miközben a terrorista halálbrigádok irányításához, a kivégzési listák szerkesztéséhez is minimum írástudónak kellene lennie
A letartóztatás meghosszabbításához azonban nem kell bizonyosnak lenni a férfi bűnösségéről – fejti ki a bíróság: „Az eljárás ezen szakaszában a nyomozási bíró nem a bűntett elkövetésének tényében, hanem a nyomozás létjogosultságának kérdésében foglal állást. Ez az állásfoglalás feltételezi azt a bírói meggyőződést, amely szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a bűncselekményt a terhelt követte el”. 
Vagyis, egyértelmű bizonyítékok még nincsenek, de a bíró a nagy valószínűség alapján még két legalább hónapig börtönben tartja a szír férfit.

Az is érv a hosszabbítás mellett, hogy F. Hasszánnál elfogásakor hamis iratokat találtak (a férfi ugyanis egy feleségére hasonlító asszonyt próbált Magyarországon keresztül Nyugat-Európába csempészni) - és hogy szabadlábra helyezése esetén újabb bűncselekményt követne el. A gyanúsított ügyvédje a Népszavának elmondta, a napokban kapott egy újabb tanúvallomásokat tartalmazó iratanyagot, ezt azonban értelmezhetetlennek tartja, hiszen a Google-fordításhoz hasonló minőségben magyarították, ellentmondásos, és tele van görög kifejezésekkel, amelyeket ő sem ért, nemhogy írástudatlan védence - ezt az anyagot kellene ismertetnie amúgy F. Hasszánnal is.
Egyértelmű, hogy teljesítményorientált az ügyészség, nem fogják könnyen elengedni az ügyet.
Polt Péter legfőbb ügyész nemrég arról rendelkezett, hogy a védencem emberiség elleni bűncselekmény miatt is megvádolható lesz

– mondta Kelen László. Az újabb vád lehetőségéről megkérdeztük Polt hivatalát is;  hétfőn elküldött kérdéseinkre kedden délelőtt a témában kiadott közleménnyel reagáltak- a megerősítésnek is tekinthető válaszról külön cikkben számoltunk be.
Szerző
Frissítve: 2019.07.23. 13:00

Beállt a Fidesz a független polgármesterjelölt mögé Szegeden

Publikálás dátuma
2019.07.22. 15:02

Fotó: Facebook/Nemesi Pál
Szövetségben indul a Fidesszel Nemesi Pál, az erről szóló együttműködési megállapodást hétfőn írták alá a Tisza-parti városban.
Az MTI tudósítása szerint Nemesi Pál Bartók Csabával, a helyi Fidesz-szervezet elnökével tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: minden politikai erővel kész az együttműködésre, aki hajlandó Szegedért dolgozni, munkát végezni azért, hogy más pályára álljon a város gazdasága és politikai élete. Hozzátette, hogy továbbra is várja azok csatlakozását, akik részt kívánnak venni ebben a munkában. A polgármesterjelölt emlékeztetett: a Fidesz helyi szervezete feltételekhez kötötte az együttműködést. Közölte, egyetért azzal, hogy valamennyi szegedi érdeke, hogy a határ védelme erős legyen, ne érkezhessenek a városba ellenőrizetlenül bevándorlók. Nemesi Pál támogatja a Fidesz azon javaslatát is, hogy az általános iskolások családjai és a nyugdíjasok 13 500 forint támogatást kapjanak ősszel az önkormányzattól. Hozzáfűzte azonban: azért kíván dolgozni, hogy a helyi gazdaság fejlődésének köszönhetően a szegediek magasabb fizetéseket vigyenek haza, jobb életkörülmények között élhessenek, így kevésbé legyen fontos, mekkora az önkormányzat által nyújtott támogatás. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztját is betöltő szakember úgy fogalmazott, teljes mellszélességgel támogatja a harmadik szegedi Tisza-híd megépítését, amely szükséges a város közlekedésének rendbetételéhez.
Bartók Csaba a közös konstruktív munka kezdetének nevezte a megállapodás megkötését. Elmondta, korrekt, megbízható üzletemberként ismerte meg Nemesi Pált már évekkel ezelőtt. Szegednek hozzá hasonló menedzser típusú vezetőre van szüksége, hiszen a város lehetőségeihez képest rosszabbul teljesít, a középmezőnybe került a béreket és a minőségi munkahelyeket tekintve is. A politikus úgy fogalmazott, mindannyiunk közös érdeke, hogy Szeged oda kerüljön, ahova való: gazdasági szempontból a második helyre a főváros után. A Fidesz ezért támogatja Nemesi Pál gazdasági programját. Az elnök egyetért Nemesi Pál javaslatával, a teljes szegedi parkolási rendszert át kell alakítani, és támogatja egy fejlett kamerarendszer kiépítését is, a biztonság erősítése érdekében. Bartók Csaba leszögezte, korrekt együttműködést kínálnak Nemesi Pálnak, ugyanakkor tiszteletben tartják a jelölt függetlenségét. Hozzátette: várja az együttműködéshez azok csatlakozását, akik hisznek Szeged jobb jövőjében. Kérdésre válaszolva az elnök közölte, a Fidesz Szegeden mind a húsz egyéni körzetben állít képviselőjelöltet, vannak köztük újrázók, de a többségük új induló, ő maga azonban nem lesz köztük. Az ellenzék a jelenlegi polgármester, Botka László mögé állt be Szegeden. 
Témák
Szeged Fidesz

Nyugat-Európában csütörtökön tetőzik a kánikula, többfelé 40 fokos hőség lesz

Publikálás dátuma
2019.07.22. 14:14

Fotó: Samuel Boivin / AFP
Újabb erős hőhullám érkezett Franciaországba, Párizsban megdőlhet a melegrekord.
A következő három-négy napban Spanyolország mellett Franciaországban, a Benelux államokban, valamint Németország nyugati felén is 35 Celsius-fok fölé, egyes tájakon 40 fok körülire melegszik a levegő. Emellett szokatlanul meleg lehet Anglia délkeleti részén is, például Londonban – közölte az Országos Meteorológiai Szolgálat (OMSZ) a Facebook-oldalán. A hőség az említett országok nagy részén várhatóan csütörtökön tetőzik majd, utána nyugat felől markáns hidegfront érkezik zivatarok kíséretében, és egyes területeken akár 15 fokot is hűlhet a levegő két nap alatt – tették hozzá.

Megdőlhet a melegrekord Párizsban

Hétfőn újabb erős hőhullám érkezett Franciaországba délnyugati irányból. Egy hónapon belül ez a második hőhullám.
„Összességében ez a kánikula kevésbé intenzív, mint a júniusi. Nem lesznek a napi felmelegedésnek 45-46 fokos tetőpontjai, de az északi országrészt ezúttal jobban fogja érinteni (mint júniusban)”

– közölte a francia meteorológiai szolgálat, amely hétfőn reggel 21 déli megyére – az ország ötödére – adott ki hőségriasztást.

A többi megyét keddre éri el a hőhullám, s az előrejelzések szerint szerdán és csütörtökön megdőlhetnek a melegrekordok az ország északi részén, így Párizsban is, ahol 1947. július 28-án 40,4 fokot mértek. Csütörtökre viszont 42 fokot jelez előre a Météo France. A kánikula várhatóan csak Bretagne északi részét fogja megkímélni. Június végén csaknem egy hétig tartó kánikula volt Franciaországban: az intenzitása és kora nyári időpontja miatt rendkívüli hőhullám egy napján egyszerre több francia településen mértek az előző hőségrekordnál sokkal magasabb hőmérsékletet, s megdőlt a hőség abszolút rekordja is: június 28-án 46 Celsius-fokot mértek az Hérault megyei Vérargues faluban. Agnes Buzyn egészségügyi miniszter közleményben kérte a rádiókat és televíziókat, hogy hétfőtől kezdve folyamatosan sugározzák az elővigyázatossági intézkedésekről és tanácsokról szóló felvételeket. Az előrejelzések szerint péntekig kell várni a Nyugatról viharokkal érkező felfrissülésre, illetve arra, hogy a hőmérséklet az egész országban 30 fok közelébe csökkenjen. Az előrejelzés szerint Magyarországon egész héten 30 fok körül alakulnak a hőmérsékleti maximumok.