Előfizetés

Több mint 300 milliós költekezéssel startolt a Gül baba türbéjét fenntartó alapítvány

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.22. 17:41

Fotó: Molnár Ádám / Népszava
Már az indulás évében sokat költött a türbére az állami szervezet, amit kuratóriumi elnökként a miniszterelnök török jóbarátja, Adnan Polat vezet.
2018 őszén nyitotta meg kapuit a Gül baba türbéje, erre 321 millió forint állami támogatást költött el a működtetésére létrehozott alapítvány, amelynek kuratóriumi elnöke az Orbán családhoz sok szálon kötődő török oligarcha - írja a hvg.hu, a szervezet saját beszámolójára hivatkozva. Mint a hírportál az alapítványtól megtudta, a pénz nagy része, 257 millió  forint anyagjellegű ráfordításokra ment el, vagyis dolgokat és szolgáltatásokat vásároltak, 60 milliót pedig személyi jellegű ráfordításokként- vagyis kifizetésként – könyveltek el.
A magas költségeket azzal magyarázta az alapítvány hogy „szervezésében szinte minden programon ingyenesen vehetnek részt az érdeklődők, így például a Gül Baba Kulturális Központban szervezett kézműves és festő workshopokon, hangszerbemutató koncerteken, anyák napi fotózáson, gyereknapon stb. Ezen kívül többek között az iskolás csoportok számára ingyenes a tárlatvezetés is.”

A létrehozó cégnél alkalmazott, de bevétel sem volt

A hírportál szerint az alapítványt a magyar állam 2017-ben egy Comitatus nevű kft.-n keresztül hozta létre. A Comitatus eredetileg a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Önkormányzat cége volt, 2012-ben, az önkormányzatok funkcióelvonással egybekötött adósságkonszolidációjakor került állami tulajdonba. Az elmúlt éveket hibernációban töltötte nulla árbevétellel és nulla alkalmazottal. Az alapítvány megalapítása óta a Comitatus annak „működését támogatja” – közölte a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. a hvg.hu-val. Azt nem részletezték, mit kell érteni ezalatt, de nehéz elképzelni, hogy alkalmazottak és árbevétel híján a cég bármit csinált volna. 

Nem szorulnak rá még egy fizetésre

A kuratóriumi fizetésekre visszatérve, a tagok munkájukért nem kaptak juttatást –hangsúlyozza a türbét működtető szervezet. Az alapítvány képviseletére jogosult személy és kuratóriumának elnöke az Orbán Viktor miniszterelnökkel és Erdogan török elnökkel is kiváló viszonyt ápoló Adnan Polat török oligarcha. A kuratórium tagjai még: • Suat Gökhan Karakus (Polat magyarországi intézője), • Rahói Zsuzsanna (Orbán tanácsadója), • Szalai István (aki régen igazgatója volt a Szijjártó Péter külügyminiszter körüli emberekkel feltöltött Magyar Nemzeti Kereskedőháznak, és a LinkedIn-profilja szerint ügyvezetője is az alapítványnak, ebbéli minőségében vélhetően már kapott fizetést), • Bán-Czifra Gabriella (Szijjártó Péter volt kabinetfőnöke). 
Adnan Polat kiterjedt (és egyre kiterjedtebb) céghálót tart fenn Magyarországon, a türbe a szívéhez közel álló, személyes projektje, tekinthető akár magyarországi birodalma (államilag finanszírozott) ékkövének. Török lapoknak adott nyilatkozatai szerint Polat kezdeményezte a rendszerváltás utáni, 1996-os első restaurációt. A legújabb, nagyszabású felújítás 2016-ban kezdődött, 2,5 milliárd forintba került, ennek körülbelül kétharmadát a magyar, egyharmadát a török adófizetők állták. A felújítással 2018 közepén már készen voltak, de a nyitással megvárták, hogy Erdogan és Orbán személyesen adhassák át októberben. Az Orbán család pár éve már nyíltan jó kapcsolatot ápol Polattal és körével, legutóbb Görögországban szurkoltak együtt a Vidinek, de Polat a parlamenti páholyból nézte végig a miniszterelnök legutóbbi eskütételét is. A Magyar Narancs fotósa 2016 tavaszán egy Széchenyi téri teraszon több alkalommal lefényképezte egymás társaságában (eltérő konfigurációkban) Tiborcz Istvánt, Orbán Ráhelt, Adnan Polatot, Suat Karakust és Abu Namoust, a néhai Gaith Pharaon ügyvédjét. A kapcsolat túl van a barátságon, Tiborcz ingatlanos cégcsoportja, a BDPST és Polat érdekeltségei már 2015-ben és 2016-ban összekapcsolódtak a József Nádor téri volt Postabank-székház és a Városliget fasori Rátkai Klub felvásárlásakor. Utóbbit egy közös cégen, az AMX HS Real Estate Management Hungary Kft.-n keresztül intézték. Tiborcz BDPST-je 2016 októberében szállt ki az AMX HS-ből, amelyet nem mellesleg 2018 végén Polat szó szerint a nevére vett, azóta úgy hívják: Polat Hungary Kft. A cég tulajdonosa Polat Hollandiában bejegyzett holdingja, a HBRE International Investments B.V. - emlékeztet a portál.

Szeptember végéig rács mögött marad a terrorizmussal gyanúsított szír férfi

Koncz Tamás
Publikálás dátuma
2019.07.22. 16:26
F. Hasszán elfogása
Fotó: tek.gov.hu
F. Hasszánt közvetett tanúvallomás, homályos videófelvételek alapján tartják fogva hónapok óta - és emberiség elleni bűntettekkel is megvádolhatják.
Újra meghosszabbították a médiában csak az Iszlám Állam emírjeként emlegetett szír férfi letartóztatását: F. Hasszán legfeljebb szeptember 24-ig marad fogságban, vagyis elfogásától számítva fél évig rács mögött marad – erről döntött nem jogerősen pénteken a Budai Központi Kerületi Bíróság. A döntésről kiadott közlemény szerint „F. H. megalapozottan gyanúsítható azzal, hogy 2016-ban Szíriában legalább 10 személy kivégezésében vett részt. A gyanúsított cselekménye bizonyítottság esetén többek között előre kitervelten aljas indokból és célból, különös kegyetlenséggel, több ember sérelmére elkövetett emberölés bűntettének elkövetésével megvalósított terrorcselekmény bűntettének megállapítására alkalmas.”  
Csakhogy a bizonyítás még nem történt meg, közlemény pedig külön kitér arra, hogy szír férfi ügyvédje, a közleményben névvel nem említett Kelen László a bizonyítékok megalapozatlanságára hivatkozva kérte a letartóztatás megszüntetését.
 Hogy a gyanúsítás miért nem állja meg helyét a védő szerint, arról Kelen lapunknak is nyilatkozott:
  • F. Hasszánt egy közvetetten - tehát a szír mészárlásról csak elmondásból - értesülő belga tanú vallomása alapján gyanúsítják
  • A bűnösségét elvileg igazoló videófelvételek az ügyvéd szerint annyira homályosak, szemcsések, hogy szakértők sem merték biztosan állítani: a felvételeken F. Hasszán látható
  • Az Iszlám Állam magas rangú vezetőjeként, emírjeként jellemzett férfi analfabéta miközben a terrorista halálbrigádok irányításához, a kivégzési listák szerkesztéséhez is minimum írástudónak kellene lennie
A letartóztatás meghosszabbításához azonban nem kell bizonyosnak lenni a férfi bűnösségéről – fejti ki a bíróság: „Az eljárás ezen szakaszában a nyomozási bíró nem a bűntett elkövetésének tényében, hanem a nyomozás létjogosultságának kérdésében foglal állást. Ez az állásfoglalás feltételezi azt a bírói meggyőződést, amely szerint nagy a valószínűsége annak, hogy a bűncselekményt a terhelt követte el”. 
Vagyis, egyértelmű bizonyítékok még nincsenek, de a bíró a nagy valószínűség alapján még két legalább hónapig börtönben tartja a szír férfit.

Az is érv a hosszabbítás mellett, hogy F. Hasszánnál elfogásakor hamis iratokat találtak (a férfi ugyanis egy feleségére hasonlító asszonyt próbált Magyarországon keresztül Nyugat-Európába csempészni) - és hogy szabadlábra helyezése esetén újabb bűncselekményt követne el. A gyanúsított ügyvédje a Népszavának elmondta, a napokban kapott egy újabb tanúvallomásokat tartalmazó iratanyagot, ezt azonban értelmezhetetlennek tartja, hiszen a Google-fordításhoz hasonló minőségben magyarították, ellentmondásos, és tele van görög kifejezésekkel, amelyeket ő sem ért, nemhogy írástudatlan védence - ezt az anyagot kellene ismertetnie amúgy F. Hasszánnal is.
Egyértelmű, hogy teljesítményorientált az ügyészség, nem fogják könnyen elengedni az ügyet.
Polt Péter legfőbb ügyész nemrég arról rendelkezett, hogy a védencem emberiség elleni bűncselekmény miatt is megvádolható lesz

– mondta Kelen László. Az újabb vád lehetőségéről megkérdeztük Polt hivatalát is;  hétfőn elküldött kérdéseinkre kedden délelőtt a témában kiadott közleménnyel reagáltak- a megerősítésnek is tekinthető válaszról külön cikkben számoltunk be.

Beállt a Fidesz a független polgármesterjelölt mögé Szegeden

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.22. 15:02

Fotó: Facebook/Nemesi Pál
Szövetségben indul a Fidesszel Nemesi Pál, az erről szóló együttműködési megállapodást hétfőn írták alá a Tisza-parti városban.
Az MTI tudósítása szerint Nemesi Pál Bartók Csabával, a helyi Fidesz-szervezet elnökével tartott sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: minden politikai erővel kész az együttműködésre, aki hajlandó Szegedért dolgozni, munkát végezni azért, hogy más pályára álljon a város gazdasága és politikai élete. Hozzátette, hogy továbbra is várja azok csatlakozását, akik részt kívánnak venni ebben a munkában. A polgármesterjelölt emlékeztetett: a Fidesz helyi szervezete feltételekhez kötötte az együttműködést. Közölte, egyetért azzal, hogy valamennyi szegedi érdeke, hogy a határ védelme erős legyen, ne érkezhessenek a városba ellenőrizetlenül bevándorlók. Nemesi Pál támogatja a Fidesz azon javaslatát is, hogy az általános iskolások családjai és a nyugdíjasok 13 500 forint támogatást kapjanak ősszel az önkormányzattól. Hozzáfűzte azonban: azért kíván dolgozni, hogy a helyi gazdaság fejlődésének köszönhetően a szegediek magasabb fizetéseket vigyenek haza, jobb életkörülmények között élhessenek, így kevésbé legyen fontos, mekkora az önkormányzat által nyújtott támogatás. A Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöki posztját is betöltő szakember úgy fogalmazott, teljes mellszélességgel támogatja a harmadik szegedi Tisza-híd megépítését, amely szükséges a város közlekedésének rendbetételéhez.
Bartók Csaba a közös konstruktív munka kezdetének nevezte a megállapodás megkötését. Elmondta, korrekt, megbízható üzletemberként ismerte meg Nemesi Pált már évekkel ezelőtt. Szegednek hozzá hasonló menedzser típusú vezetőre van szüksége, hiszen a város lehetőségeihez képest rosszabbul teljesít, a középmezőnybe került a béreket és a minőségi munkahelyeket tekintve is. A politikus úgy fogalmazott, mindannyiunk közös érdeke, hogy Szeged oda kerüljön, ahova való: gazdasági szempontból a második helyre a főváros után. A Fidesz ezért támogatja Nemesi Pál gazdasági programját. Az elnök egyetért Nemesi Pál javaslatával, a teljes szegedi parkolási rendszert át kell alakítani, és támogatja egy fejlett kamerarendszer kiépítését is, a biztonság erősítése érdekében. Bartók Csaba leszögezte, korrekt együttműködést kínálnak Nemesi Pálnak, ugyanakkor tiszteletben tartják a jelölt függetlenségét. Hozzátette: várja az együttműködéshez azok csatlakozását, akik hisznek Szeged jobb jövőjében. Kérdésre válaszolva az elnök közölte, a Fidesz Szegeden mind a húsz egyéni körzetben állít képviselőjelöltet, vannak köztük újrázók, de a többségük új induló, ő maga azonban nem lesz köztük. Az ellenzék a jelenlegi polgármester, Botka László mögé állt be Szegeden.