Előfizetés

Mészáros üzlettársa saját nevére veszi a Közgépet

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.23. 13:15

Fotó: Népszava
Mindössze 5 nap alatt zárta le a vizsgálatot a GVH.
Mégsem az új Közgépgént emlegetett Duna Aszfalt, hanem annak tulajdonosa, Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László viszi a (egykori Simicska-birodalom zászlóhajós cégét) Közgép Építő Zrt.-t – írja az mfor.hu. Egy évvel ezelőtt Simicska Lajos kénytelen volt megszabadulni szinte az összes érdekeltségétől – leszámítva a kecsketenyésztéssel foglalkozó Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t. A többi céget egykori üzlettársának, Nyerges Zsoltnak adta át. Már ekkor sejteni lehetett, hogy a cégbirodalom darabjai a NER prominens figuráinak közelében köthetnek ki. A főként mezőgazdasággal és közterület reklámozással foglalkozó társaság Mészárosnál landolt, a birodalom építőipari ékkövét pedig a tervek szerint a Duna Aszfalt vette volna át. Igaz, a kisebbségi részt már korábban megszerezte a Szíjj-birodalomhoz tartozó Duna Aszfalt, amit a 2015-ös G-nap óta csak "új Közgépként" emlegetnek, miután tucatjával nyeri a korábban a Közgépre szabott közbeszerzéseket. Vagyis a milliárdos már eddig is birtokon belül volt. Mint azt már korábban a 444 megírta, a Fővárosi Törvényszék cégbíróságán elérhető iratok szerint október 31-én tartottak rendkívüli közgyűlést a Közgép részvényesei, ahol Nyerges Zsolt és felesége bejelentették, hogy eladták összesen 30 százaléknyi részvénycsomagjukat a Duna Aszfalt Kft.-nek. A portál információi szerint a végső tulajdonos azonban mégsem ez a társaság lesz, hanem annak tulajdonosa, Mészáros üzlettársa, Szíjj László. A Gazdasági Versenyhivatalnál július 17-én jelentették be Szíjj és a Közgép összefonódását,
a hivatal pedig mindössze 5 nap (3 munkanap!) alatt eldöntötte, hogy nincs szükség külön vizsgálat elindítására, nem áll fenn erre okot adó körülmény.

Ennek alapján Szíjj egyedüli, közvetlen irányítást szerez a Simicska-birodalom egykori kirakatcége, a Közgép Építő Zrt. felett.

Hiába a drágulás és a trafikrendszer, többet dohányoznak a magyarok

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.23. 11:22
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A dobozos cigaretta forgalma nagyobb ütemben nő, mint amennyivel a vágott dohányé csökken.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikájából az látszik, hogy míg a drága dobozos cigaretta forgalma nő, az olcsóbb, finomra vágott dohányé csökken – írja a napi.hu. A portál szerint a kormány elvesztette az emberek leszoktatásáért vívott harcot, ha egyáltalán ez volt a célja a trafikrendszer átalakításának. Korábban éppen ennek az ellenkezője volt megfigyelhető. Mind a válság után, mind pedig a trafikok megjelenése és a jövedékiadó-emelések hatására úgy tűnt, hogy a magyar fogyasztók átállnak a macerás, de olcsóbb töltésre. Most azonban, úgy tűnik, a dohányosok inkább a kényelmet, a dobozos cigarettát választják. A portál kiemeli: most június és tavaly július között 8,64 milliárd szál cigaretta került szabadforgalomba, amely összeget utoljára 2014 elején regisztrált a NAV. Az elmúlt évek mélypontját egyébként 2017 áprilisa jelentette, amikor 6,8 milliárd szálat rendeltek a trafikok. Ezzel együtt a cigaretta legfontosabb helyettesítő terméke, a finomra vágott dohány gördülő összege folyamatosan csökken. A június végével végződő évben 4,73 millió kilogramm került szabadforgalomba. A csúcsot 2016 augusztusa jelentette több mint 7 millió kilogrammal. A cikk szerint
a dobozos cigaretta forgalma nagyobb ütemben nő, mint amennyivel a vágott dohányé csökken, vagyis többet dohányoznak az emberek.

A KSH negyedéves számai szerint is nő a dohányfogyasztás. A hivatal a kiadásokat közli,
a legfrissebb adat első negyedéves, ez alapján 161,3 milliárd forintot hagytak ott a vásárlók a trafikokban az első három hónapban.

Ez 11,7 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi 144,4 milliárd, ehhez pedig 10 százalékos átlagos drágulás társult.

Több mint 32 millióért vett szuperkötvényeket Trócsányi László

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.23. 10:58

Fotó: Népszava
Az európai parlamentbe távozó igazságügyi miniszter rendesen bevásárolt.
A kormányból távozóban leadta frissített vagyonnyilatkozatát Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, ebből pedig kiderül, hogy alaposan bevásárolt a júniusban bevezetett a „szuperkötvényből”, a Magyar Állampapír Pluszból. Trócsányi 32 612 000 forint értékben birtokol MÁP Pluszt, mégpedig felerészben. Ebből arra lehet következtetni, hogy valamelyik alapon keresztül vásárolt be – írja az mfor.hu. A MÁP Plusz sikeréből a portál szerint ezek alapján a kormányzatban is részesedni akarnak és azt is érdekes lesz megfigyelni az újabb vagyonnyilatkozatokban, hogy mennyien ugrottak rá a politikai elitből erre a befektetésre. Az ötéves futamidejű papír átlagban évi csaknem 5 százalékos hozama kiemelkedik a kockázatmentesebb befektetési kínálatból.