Mészáros üzlettársa saját nevére veszi a Közgépet

Publikálás dátuma
2019.07.23. 13:15

Fotó: Népszava
Mindössze 5 nap alatt zárta le a vizsgálatot a GVH.
Mégsem az új Közgépgént emlegetett Duna Aszfalt, hanem annak tulajdonosa, Mészáros Lőrinc üzlettársa, Szíjj László viszi a (egykori Simicska-birodalom zászlóhajós cégét) Közgép Építő Zrt.-t – írja az mfor.hu. Egy évvel ezelőtt Simicska Lajos kénytelen volt megszabadulni szinte az összes érdekeltségétől – leszámítva a kecsketenyésztéssel foglalkozó Hárskúti Mezőgazdasági Zrt.-t. A többi céget egykori üzlettársának, Nyerges Zsoltnak adta át. Már ekkor sejteni lehetett, hogy a cégbirodalom darabjai a NER prominens figuráinak közelében köthetnek ki. A főként mezőgazdasággal és közterület reklámozással foglalkozó társaság Mészárosnál landolt, a birodalom építőipari ékkövét pedig a tervek szerint a Duna Aszfalt vette volna át. Igaz, a kisebbségi részt már korábban megszerezte a Szíjj-birodalomhoz tartozó Duna Aszfalt, amit a 2015-ös G-nap óta csak "új Közgépként" emlegetnek, miután tucatjával nyeri a korábban a Közgépre szabott közbeszerzéseket. Vagyis a milliárdos már eddig is birtokon belül volt. Mint azt már korábban a 444 megírta, a Fővárosi Törvényszék cégbíróságán elérhető iratok szerint október 31-én tartottak rendkívüli közgyűlést a Közgép részvényesei, ahol Nyerges Zsolt és felesége bejelentették, hogy eladták összesen 30 százaléknyi részvénycsomagjukat a Duna Aszfalt Kft.-nek. A portál információi szerint a végső tulajdonos azonban mégsem ez a társaság lesz, hanem annak tulajdonosa, Mészáros üzlettársa, Szíjj László. A Gazdasági Versenyhivatalnál július 17-én jelentették be Szíjj és a Közgép összefonódását,
a hivatal pedig mindössze 5 nap (3 munkanap!) alatt eldöntötte, hogy nincs szükség külön vizsgálat elindítására, nem áll fenn erre okot adó körülmény.

Ennek alapján Szíjj egyedüli, közvetlen irányítást szerez a Simicska-birodalom egykori kirakatcége, a Közgép Építő Zrt. felett.
Szerző
Frissítve: 2019.07.23. 17:56

Hiába a drágulás és a trafikrendszer, többet dohányoznak a magyarok

Publikálás dátuma
2019.07.23. 11:22
Képünk illusztráció
Fotó: Népszava
A dobozos cigaretta forgalma nagyobb ütemben nő, mint amennyivel a vágott dohányé csökken.
A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) jövedéki statisztikájából az látszik, hogy míg a drága dobozos cigaretta forgalma nő, az olcsóbb, finomra vágott dohányé csökken – írja a napi.hu. A portál szerint a kormány elvesztette az emberek leszoktatásáért vívott harcot, ha egyáltalán ez volt a célja a trafikrendszer átalakításának. Korábban éppen ennek az ellenkezője volt megfigyelhető. Mind a válság után, mind pedig a trafikok megjelenése és a jövedékiadó-emelések hatására úgy tűnt, hogy a magyar fogyasztók átállnak a macerás, de olcsóbb töltésre. Most azonban, úgy tűnik, a dohányosok inkább a kényelmet, a dobozos cigarettát választják. A portál kiemeli: most június és tavaly július között 8,64 milliárd szál cigaretta került szabadforgalomba, amely összeget utoljára 2014 elején regisztrált a NAV. Az elmúlt évek mélypontját egyébként 2017 áprilisa jelentette, amikor 6,8 milliárd szálat rendeltek a trafikok. Ezzel együtt a cigaretta legfontosabb helyettesítő terméke, a finomra vágott dohány gördülő összege folyamatosan csökken. A június végével végződő évben 4,73 millió kilogramm került szabadforgalomba. A csúcsot 2016 augusztusa jelentette több mint 7 millió kilogrammal. A cikk szerint
a dobozos cigaretta forgalma nagyobb ütemben nő, mint amennyivel a vágott dohányé csökken, vagyis többet dohányoznak az emberek.

A KSH negyedéves számai szerint is nő a dohányfogyasztás. A hivatal a kiadásokat közli,
a legfrissebb adat első negyedéves, ez alapján 161,3 milliárd forintot hagytak ott a vásárlók a trafikokban az első három hónapban.

Ez 11,7 százalékkal magasabb, mint az egy évvel korábbi 144,4 milliárd, ehhez pedig 10 százalékos átlagos drágulás társult.
Szerző
Témák
trafikrendszer
Frissítve: 2019.07.23. 12:06

Több mint 32 millióért vett szuperkötvényeket Trócsányi László

Publikálás dátuma
2019.07.23. 10:58

Fotó: Népszava
Az európai parlamentbe távozó igazságügyi miniszter rendesen bevásárolt.
A kormányból távozóban leadta frissített vagyonnyilatkozatát Trócsányi László volt igazságügyi miniszter, ebből pedig kiderül, hogy alaposan bevásárolt a júniusban bevezetett a „szuperkötvényből”, a Magyar Állampapír Pluszból. Trócsányi 32 612 000 forint értékben birtokol MÁP Pluszt, mégpedig felerészben. Ebből arra lehet következtetni, hogy valamelyik alapon keresztül vásárolt be – írja az mfor.hu. A MÁP Plusz sikeréből a portál szerint ezek alapján a kormányzatban is részesedni akarnak és azt is érdekes lesz megfigyelni az újabb vagyonnyilatkozatokban, hogy mennyien ugrottak rá a politikai elitből erre a befektetésre. Az ötéves futamidejű papír átlagban évi csaknem 5 százalékos hozama kiemelkedik a kockázatmentesebb befektetési kínálatból.
Szerző
Frissítve: 2019.07.23. 12:07