Előfizetés

Kevesebb felhő lesz szerdán, a szél is alig fúj majd

Népszava-MTI
Publikálás dátuma
2019.07.23. 15:50

Fotó: Shutterstock
Szerda estig a Kárpát-medence időjárását az érkező szárazabb levegő alakítja.
A Dunántúlon túlnyomóan napos, gyengén gomolyfelhős, csapadékmentes idő ígérkezik szerdán csak úgy, mint kedden. A Dunától keletre azonban bár kedd délután még felhős az ég, estétől jelentősen csökken majd a felhőzet. Szerdán a több-kevesebb napsütés mellett
a keleti megyékben erőteljesebb lesz a gomolyfelhő-képződés, de futó zápor szerdán is csak kevés helyen fordulhat elő, elsősorban az északkeleti megyékben.

Kedd estétől jellemzően mérsékelt marad a légmozgás. A legalacsonyabb éjszakai hőmérséklet 13 és 18 fok között alakul. A legmagasabb nappali hőmérséklet szerdán a Dunántúlon 30 és 33, keletebbre 25 és 29 fok között valószínű.

Extrém UV-B sugárzásra figyelmeztetnek

Szerdán a figyelmeztetési értéket meghaladó, 8-as (extrém) UV-B-sugárzás várható. Normál bőrtípusnál már 15-20 perc napon tartózkodás esetén is bőrpír keletkezhet. Azt kérik, hogy az emberek fokozottan védekezzenek a napsugárzás által okozott leégés ellen, 11 és 15 óra között lehetőleg ne napozzanak.

Időjárási helyzet Európában

Nyugat-Európa időjárását markáns anticiklon alakítja, napos, csapadékmentes idő jellemző arrafelé. Az előrejelzéseknek megfelelően a hőhullám már elérte a nyugati államokat, hiszen Dél-Spanyolországban már 41, 42, Dél-Franciaországban pedig 35, 37 fokos maximum-hőmérsékletet is mérnek.
A kontinens északi felén azonban ciklonrendszer okoz változékony, csapadékos időjárást. Jelentősebb csapadékot a Belorusszia felett örvénylő ciklon területéről jelentettek, és ez a ciklon azért is érdekes, mert előoldalán déli, délkeleti áramlással a Skandináv-félsziget északi felére meglehetősen meleg levegő áramlik; sokfelé emelkedik 26, 28 fok köré a hőmérséklet a délutáni órákban, sőt Norvégia északi partvidékén - már bőven az Északi-sarkkörön túl - 29, 30 fok is előfordul.
Szerda estig a Kárpát-medence időjárását egyre inkább az említett nyugati magasnyomás peremén érkező szárazabb levegő alakítja.
Kapcsolódó
Extrém UV-B-sugárzásra figyelmeztetnek szerdán

273 millió forint állami szponzorációt kap Rogán Cecília cége a férje felügyelete alatt álló hivatal jóváhagyásával

nepszava.hu
Publikálás dátuma
2019.07.23. 14:53

Fotó: Duna TV
Idén látványosan dőlni kezdett a pénz, döntően állami vállalatoktól.
Összesen 273 millió forint állami szponzorációt talált a Rogán Cecília-féle sportrendezvények között a K-Monitor de még százmilliós nagyságrendben lehetnek eddig ismeretlen szerződések. Korábbi sajtóhírek alapján az MVM, az Antenna Hungária és a Szerencsejáték Zrt. neve merült fel a Rogán-érdekeltség állami szponzoraiként. A portál Kommunikációs Hivatalnak küldött adatigénylésére (arra vonatkozólag, hogy bármely általuk felügyelt állami szereplő kötött-e szponzorációs szerződése a Nakama vagy a Digital Minds cégekkel) a Digital Minds és a Szerencsejáték Zrt. szponzorációs iratát kapta meg. A sajtóban korábban megjelent MVM-es és Antenna Hungáriás szponzorációról nem érkezett irat.
  • 63 milliót adott a Szerencsejáték Zrt. a Nemzeti Futóverseny lebonyolítására.
  • 25-25 millió forinttal szponzorálta az Antenna Hungária a Fitbalance Aréna és Fitbalance Kids rendezvényeket,
  • 10 millió forinttal a Nemzeti Futóverseny rendezvényt.
  • 80 millió forinttal szoponzorálta idén az MVM a Fitbalance Arénát
  • 70 millióval pedig a Nemzeti Futóversenyt
Az állami cégek szponzorációs támogatásait a Nemzeti Kommunikációs Hivatalnak kell jóváhagynia, amit amúgy a Rogán Antal által vezetett Miniszterelnöki Kabinetiroda felügyel.

Akár nemzetközi bíróságokig is elmegy a tanársztrájk miatt a PDSZ

Juhász Dániel
Publikálás dátuma
2019.07.23. 14:29

Nem nyugszanak bele, hogy jogszerűen nem sztrájkolhatnak.
Elfogadhatatlannak tartja a másodfokú bíróság sztrájkügyben hozott döntését a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ), ezért a Kúria, s ha szükséges, nemzetközi bíróságok segítségét is kérni fogják annak érdekében, hogy a pedagógusok jogszerűen sztrájkolhassanak a jövőben – erről Szűcs Tamás, a PDSZ Országos Választmányának elnöke beszélt keddi sajtótájékoztatóján. A szakszervezet azt követően fordult bírósághoz, hogy a május 29-re hirdetett sztrájkjukat le kellett fújni, mert nem tudtak megállapodni a munkabeszüntetés idején szükséges elégséges szolgáltatásokról az iskolák fenntartóival. Sőt a tankerületek arra hivatkozva tagadták meg a sztrájkmegállapodás aláírását, hogy az említett napon a munkabeszüntetés véleményük szerint nem volt „időszerű”. Az elsőfokú bíróság szerint ráadásul – szemben az eddigi joggyakorlattal – nem is a tankerületekkel, hanem a kormánnyal, jobban mondva az illetékes szakminisztériummal kellett volna egyeztetnie a PDSZ-nek. Ugyanerre a megállapításra jutott a másodfok is. – Mindez teljes jogbizonytalanságot eredményez. A 2016-os sztrájk előtt a Klebelsberg Központ akkori elnökével, Pölöskei Gábornével egyeztettünk, ő írta alá a sztrájkmegállapodást is. Akkor senkinek nem volt kifogása ez ellen – fogalmazott Szűcs Tamás. A PDSZ-nek nincs kifogása az ellen, hogy a kormánnyal is egyeztessen, de továbbra is azon az állásponton van, hogy a sztrájk feltételeiről a munkáltatóval kell megegyezni. A szakszervezet vezetője hangsúlyozta: nem adják fel, mindenképp végigviszik ezt a jogi csatát.